Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Όπως ήδη έχουμε διαπιστώσει, εμείς, οι εργαζόμενοι - άνεργοι στα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ, χρησιμοποιούμαστε ως «Δούρειος Ίππος» για την χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων και την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των μισθών όλων των εργαζομένων. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στις διαπραγματεύσεις με τους βιομηχάνους, λειτούργησε για άλλη μια φορά ως συνεργάτης τους και όχι ως εκπρόσωπός μας. Συμφώνησε, και μάλιστα έχει το θράσος να πανηγυρίζει γι’ αυτό, στους άθλιους μισθούς των 586 ευρώ και των 511 ευρώ που ήδη ισχύουν για εμάς, να ισχύσουν για όλους τους εργαζόμενους!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Σε δύο μήνες, τελειώνει το «εργασιακό μας διάλλειμα», θα επιστρέψουμε στον εφιάλτη της ανεργίας. Θα βρεθούμε σε ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες, μαζί με 1.700.000 ανέργους, αφού θα ξαναμπούμε στην αναμονή για ακόμη αθλιότερα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση και ΕΕ συζητούν για την απελευθέρωση των απολύσεων, έτσι ώστε οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι να μπορούν να απολύουν όποτε και όσους θέλουν, να πληρώνουν όσο θέλουν, να προχωρούν χωρίς εμπόδια σε εξαγορές και λουκέτα με θύματα πάντα τους εργαζόμενους.
Όσο θα βρισκόμαστε σε αναζήτηση εργασίας και θα ψάχνουμε για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι μεγάλες επιχειρήσεις θα κερδίζουν πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, αφού Τρόικα, ΕΕ και κυβέρνηση αποφάσισαν κι άλλη μείωση των «εργοδοτικών» ασφαλιστικών εισφορών. Μαζί με τις περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση, το ΙΚΑ θα περιέλθει σε οικονομική ασφυξία, η νέα κατάσταση θα οδηγήσει σε νέο ασφαλιστικό, δηλαδή σε νέες μειώσεις στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις, νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας, νέα επιδείνωση για τις λαϊκές οικογένειες.
Και δεν σταματούν εκεί! Τώρα μας χρησιμοποιούν και για άλλοθι στο ξήλωμα των τριετιών αφού επικαλούνται την προστασία των μακροχρόνια ανέργων. Είναι αδίστακτοι! Με χαρακτηριστικό κυνισμό μας εγκαλούν για την ανεργία που μας έχουν ρίξει, απαιτούν να σκύψουμε το κεφάλι και να αποδεχτούμε ότι πρέπει να γίνουμε φτηνότεροι! Γι’ αυτό, η πρόσληψη των μακροχρόνια ανέργων προβλέπεται να γίνεται με «ειδικό μισθολογικό καθεστώς», που θα επιβάλλει μείωση της προσαύξησης για προϋπηρεσία τουλάχιστον κατά 50% σε σύγκριση με το ύψος της αμοιβής που ισχύει σήμερα. Είναι η αρχή για τη γενική κατάργηση των τριετιών.
Κανένας εφησυχασμός – καμιά αναμονή! Επειδή καταλαβαίνουν ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε με οργανωμένη πάλη, με ταξικό προσανατολισμό, επιχειρούν να περάσουν στο γύψο κάθε λαϊκή κινητοποίηση και διαμαρτυρία, να βάλουν χέρι στη συνδικαλιστική δράση, στην απεργία!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, -ισσες

Να παλέψουμε, να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, να μην υποκύψουμε. Να ξεφύγουμε από διλήμματα, αυταπάτες που δηλητηριάζουν τη συνείδηση και παραπλανούν. Να βγάλουμε συμπεράσματα, να απεργήσουμε ΓΙΑΤΙ πρέπει να δοθεί αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση. Να συμμετέχουμε όλοι στις δράσεις της Επιτροπής και των σωματείων μας, όλοι στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική απεργία την Τετάρτη 9 Απρίλη και στην προσυγκέντρωση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ στις 9.30 το πρωί στην Πλατεία Καραϊσκάκη.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

ü  Να σταματήσει η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στα άθλια και κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης.
ü  Μέτρα στήριξης των ανέργων. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
ü  Να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να δίνονται σε όλους τους άνεργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν όλα τα δουλεμπορικά γραφεία. Όλοι οι άνεργοι να έχουν δωρεάν ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν μεταφορές.
ü   Να μπει φρένο στις συζητήσεις για την απελευθέρωση των απολύσεων που προετοιμάζουν. Καμιά απόλυση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επαναπρόσληψη των απολυμένων στον δημόσιο τομέα.
ü  Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να επανέλθει η υποχρεωτικότητά τους και να υπογραφεί ΕΓΣΣΕ με επαναφορά των μισθών στα 751 ευρώ ως βάση για διαπραγμάτευση. Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων και ο απαράδεκτος διαχωρισμός στους μισθούς των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
ü  Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιφέρουν.
ü  Να μην καταργηθούν τα ήδη πετσοκομμένα οικογενειακά επιδόματα και τα άλλα επιδόματα του ΟΑΕΔ, ως συνέπεια της νέας μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.  Επαναφορά του επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες.
ü  Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια και Παιδεία. Να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών στους τομείς αυτούς.
ü  Να σταματήσουν τώρα όλα τα χαράτσια είτε της ΔΕΗ είτε της εφορίας. Να σταματήσει κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός στα σπίτια του εργαζόμενου λαού.
ü  Να σταματήσει κάθε συζήτηση για παρέμβαση του κράτους και των εργοδοτών στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα της απεργίας.




Όλοι στην απεργία την Τετάρτη 9 Απρίλη Μάρτη
και στην απεργιακή συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ στις 10πμ στην Ομόνοια.



Προσυγκέντρωση του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΟΤΑ και της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα «ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ» 9.30 το πρωί στην Πλατεία Καραϊσκάκη