Παρέμβαση του υποψήφιου Δημάρχου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Καλλιθέας Βασίλη Δημόπουλου στη συγκέντρωση του ΚΚΕ με θέμα οι «εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο» (Αργυρούπολη – αιθ. «Μίκης Θεοδωράκης», Κυριακή 29 Μαρτίου 2014)

Σημαντική θέση στο λεγόμενο Παραλιακό μέτωπο, καταλαμβάνει και το τμήμα της παραλίας που εκτείνεται από το Μοσχάτο - Τζιτζιφιές (Καλλιθέα) - Φλοίσβο (Παλ. Φάληρο). Πρόκειται για μια έκταση 750 περίπου στρεμμάτων, που ένα πολύ μεγάλο τμήμα της, δημιουργήθηκε από επιχωματώσεις (μπαζώματα), που έγιναν κατά τη διάρκεια κατασκευής των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Εδώ εντάσσεται και ο μεγάλος ελεύθερος χώρος του πρώην Ιπποδρόμου, έκτασης 250 στρεμμάτων περίπου. Συνολικά δηλαδή πρόκειται για μια παραθαλάσσια έκταση, 1000 στρεμμάτων περίπου, που αποτελεί πραγματικό «φιλέτο».
Στο τμήμα αυτό της παραλίας έπεσαν χιλιάδες κυβικά, Ολυμπιακού μπετό και κατασκευάστηκαν βαριές μεγάλες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και έργα, όπως ενδεικτικά: το γήπεδο του «Tae Kwo Do», το γήπεδο Beach volley, το ναυταθλητικό κέντρο (μαρίνα), η περιβόητη «Εσπλανάδας», μεγάλη πεζογέφυρα, που συνδέει το χώρο του Ιπποδρόμου με την παραλία και τα λεγόμενα «Γραμμικά κτίρια» κατά μήκος και παράλληλα της παραλίας, που απέκλεισαν κυριολεκτικά την πόλη της Καλλιθέας από τη θάλασσα και της αποστέρησαν την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτήν.
Πολλά από τα παραπάνω Ολυμπιακά έργα δεν χρησιμοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να επιβεβαιωθεί η θέση του ΚΚΕ, που από τότε είχαμε διατυπώσει, ότι δηλαδή με πρόσχημα και αφορμή τους αγώνες, καταλήφθηκαν με επείγουσες και συνοπτικές διαδικασίες, οι περισσότεροι ελεύθεροι χώροι και κατασκευάστηκαν μεγάλες εγκαταστάσεις και έργα ακόμη και πάνω στην παραλία με προοπτική να παραδοθούν στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα για μεταολυμπιακή – εμπορική εκμετάλλευση.
Έτσι, πριν ακόμη γίνουν οι αγώνες, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κι αμέσως μετά απ αυτούς, η κυβέρνηση της ΝΔ, διαμόρφωσαν το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για να παραδώσουν, να εκχωρήσουν όλους αυτούς τους ελεύθερους χώρους με όλες σχεδόν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, για εμπορική χρήση και εκμετάλλευση με μακροχρόνιες συμβάσεις αποικιακού χαρακτήρα αλλά ακόμη και με πώληση.
Ήδη σήμερα με τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώνεται πλέον το σχέδιο παράδοσης των ελεύθερων χώρων Ολυμπιακών έργων και εγκαταστάσεων, στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Κι ο λαός, που θα έπρεπε να απολαμβάνει ΕΛΕΥΘΕΡΑ και ΔΩΡΕΑΝ τη χρήση τους για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία, θα υποχρεωθεί να ξαναπληρώσει (αφού είχε πληρώσει μάλιστα από το υστέρημα του για την κατασκευή τους), για τη χρήση τους τώρα και μάλιστα ακριβά.
Την ίδια μοίρα είχε και ο χώρος του πρώην Ιπποδρόμου, που εκχωρήθηκε στον εφοπλιστικό όμιλο του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» με αντάλλαγμα ένα «μικρό ξεροκόκαλο», δηλαδή ένα μικρό τμήμα της έκτασης- 28 στρέμματα, όπου κατασκευάστηκαν μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα κολυμβητήριο, όπου βέβαια τα παιδιά μας πληρώνουν 30 ευρώ για εγγραφή και 25 ευρώ το μήνα, προκειμένου να τα χρησιμοποιούν. Έτσι, με όχημα την πολυδιαφημισμένη «ευεργεσία» του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», για τη δημιουργία Εθνικής βιβλιοθήκης, Εθνικής Λυρικής σκηνής και Πολιτιστικού εκπαιδευτικού πάρκου, προωθήθηκε η παράδοση δημόσιας γης μεγάλης έκτασης και η ακόμη μεγαλύτερη εκχώρηση του πολιτισμού μας, μουσικού και πνευματικού, στο κεφάλαιο, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για το λαό μας.
Πρέπει όμως εδώ να επισημάνουμε τις τεράστιες εγκληματικές ευθύνες της διοίκησης του δήμου Καλλιθέας και του δημάρχου Ασκούνη, που συνέβαλε αποφασιστικά στην τέλεση αυτού του εγκλήματος, συνυπογράφοντας με την τότε κυβέρνησης της ΝΔ, το «μνημόνιο συνεργασίας» με το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» για το ξεπούλημα της έκτασης του Ιπποδρόμου σ’ αυτό.
Αυτό και σαν απάντηση, στα φληναφήματα που είπε προχθές στη συνέντευξη τύπου, η υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, κα Δούρου, όπου παρουσιάζοντας το σχέδιο τους για την προστασία και τη διαχείριση του περιβάλλοντος στην Αττική, επικαλέστηκε και την «αρχή της δημοκρατίας», που επιβάλλει τάχα τη διαχείριση των ακτών από «τα αιρετά θεσμικά όργανα Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης». Το πρόβλημα δεν είναι ότι λείπει η ευθύνη και η αρμοδιότητα των αιρετών, αλλά ο ρόλος αυτών των οργάνων ως οργάνων του κρατικού μηχανισμού που λειτουργούν υπέρ των καπιταλιστών (εφοπλιστών) και των συμφερόντων τους.
Εμείς εκφράζουμε την απόλυτη και την κατηγορηματική αντίθεση μας στην πολιτική ξεπουλήματος των ελεύθερων χώρων και πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:
1.      Η παραλία (Μοσχάτο – Τζιτζιφιές – Π. Φάληρο) και ο Ιππόδρομος μαζί, ως «ενιαίο σύνολο» (πάρκο) να παραμείνουν στο δημόσιο ως λαϊκή περιουσία.
2.      Το κράτος να αναλάβει την χρηματοδότηση για τη διαμόρφωση του χώρου του Ιπποδρόμου σε χώρο υψηλού πρασίνου, άθλησης, αναψυχής και περιπάτου. Να αναλάβει επίσης την ευθύνη διαχείρισης καθώς και το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στην παραλία. Για το σκοπό αυτό απαιτείται να συσταθεί Δημόσιος φορέας δημιουργίας και διαχείρισης του «πάρκου», στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν η τοπική διοίκηση (Περιφέρεια-Δήμοι), επιστημονικοί, μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς.
3.      Να ενταχτούν όλες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της παραλίας στο «πάρκο» να παραμείνουν δημόσιες και να δοθούν στην ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ χρήση του λαού και της νεολαίας για την ανάπτυξη του μαζικού λαϊκού αθλητισμού και πολιτισμού.
4.      Να ολοκληρωθούν τα έργα κατασκευής του αντιπλημμυρικού καναλιού, η υποβάθμιση (βύθιση) της παραλιακής λεωφόρου και η δεντροφύτευση.

Μ αυτό το πλαίσιο δράσης και σ’’ αυτή την κατεύθυνση καλούμε το λαό των παραλιακών δήμων να διεκδικήσουμε μαζικά και αγωνιστικά λύσεις που θα καλύπτουν ΔΩΡΕΑΝ τις πραγματικές ανάγκες του σε αθλητισμό, πολιτισμό, αναψυχή και ψυχαγωγία.