Τη συμφωνία της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ με την ύπαρξη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, που ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των δήμων καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελευσίνας – Μαγούλας.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει: «Σε ανακοίνωσή της με ημερομηνία 18 Μαρτίου 2013, η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελευσίνα - Μαγούλα (ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ) δηλώνει ότι συμφωνεί με το θεσμό των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ), αν και γνωρίζει ότι οι ΚΟΙΝΣΕΠ ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών.
Η διαφωνία της με τη σημερινή Δημοτική Αρχή (την οποία για 3 ολόκληρα χρόνια στήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ) είναι ότι την κατηγορεί πως χρησιμοποιεί τη σύμβαση του δήμου με την ΚΟΙΝΣΕΠ ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΣ για εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων.
Τι είναι όμως οι ΚΟΙΝΣΕΠ και γιατί οδηγούν σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων, σε απολύσεις εργαζομένων και πρόσθετη επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών;

Είναι μορφή "μετοχικών επιχειρήσεων" που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και αναλαμβάνουν υπηρεσίες που μέχρι τώρα παρείχαν οι εργαζόμενοι των δήμων (π.χ. Πολιτισμός, Αθλητισμός, παιδικοί σταθμοί, καθαριότητα κλπ.).
Σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν ΚΟΙΝΣΕΠ από το 1998 και τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα αρνητικά για τις λαϊκές οικογένειες. Όπου έχουν λειτουργήσει ΚΟΙΝΣΕΠ, απολύθηκαν εργαζόμενοι στους δήμους, ιδιωτικοποιήθηκαν δημοτικές υπηρεσίες, αυξήθηκε η επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών για υπηρεσίες, που τις έχουν ήδη πληρώσει μέσω φόρων και δημοτικών τελών.
Οι ΚΟΙΝΣΕΠ στο Δήμο Ελευσίνας αξιοποιούνται για εύρεση φθηνών εργαζόμενων χωρίς δικαιώματα (από το Νοέμβριο 2013, στα προγράμματα Πολιτισμού 12 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, ανασφάλιστοι και χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση), για να προχωρήσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών και φυσικά για να κρατάει ομήρους τους εργαζόμενους η Δημοτική Αρχή. Ενώ εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, η Δημοτική Αρχή ζητάει και εισπράττει συνδρομές για τη συμμετοχή στα προγράμματα Πολιτισμού του δήμου.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζει σε τοπικό επίπεδο η Δημοτική Αρχή Ελευσίνας. Φρόντισε να ανοίξει το δρόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, αφού από το 2003 (πολύ πριν τα Μνημόνια) δεν προχώρησε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλύψει τα δεκάδες κενά στις υπηρεσίες του δήμου.
Συμβάσεις του δήμου με τις ΚΟΙΝΣΕΠ –αλλά με διαφάνεια και αξιοκρατία!!!– υπόσχεται να εφαρμόσει, αν εκλεγεί, η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι οι υπόλοιποι δημοτικοί συνδυασμοί –όσο "ανεξάρτητοι" ή "αυτόνομοι" και αν δηλώνουν– είναι πλήρως εξαρτημένοι από την αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την εφαρμόζουν σε τοπικό επίπεδο.
Καλούμε όλους τους κατοίκους της Ελευσίνας και της Μαγούλας να συμπαραταχθούμε και να διεκδικήσουμε μαζί:
Να πληρωθούν ΑΜΕΣΑ όλοι οι εργαζόμενοι και να καλυφθούν ασφαλιστικά για όλο το διάστημα που εργάζονται στις υπηρεσίες του δήμου. Να προσληφθούν απευθείας από το δήμο με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.
Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δήμου. Να ακυρωθεί η Σύμβαση με την ΚΟΙΝΣΕΠ.
Πλήρη κρατική χρηματοδότηση του δήμου για να παρέχονται δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε όλες τις λαϊκές οικογένειες.
Τους καλούμε να αξιοποιήσουν την ψήφο στις ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές του Μαΐου για να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές της. Να καταψηφίσουν τα κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους υποψηφίους τους.
Να δυναμώσουν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και να στηρίξουν την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στους Δήμους και τις Περιφέρειες για να δυναμώσει, σε τοπικό επίπεδο αλλά και πανελλαδικά, η εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση, που θα οργανώνει τον αγώνα των εργαζομένων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους».