Κινητοποίηση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε σήμερα Σάββατο η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης, με αφορμή το συνέδριο της ΕΕ με θέμα «Ανεργία των Νέων: Βελτιώνοντας το Παρόν, Διασφαλίζοντας το Μέλλον», που διοργανώθηκε στην πόλη, από το δήμο, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Η Λαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει πρόκληση τη διοργάνωση του συνεδρίου και σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Είναι εμπαιγμός, για το 1,5 εκατομμύριο ανέργους και τις οικογένειές τους, αυτοί που είναι υπόλογοι για την κατάστασή μας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν, να μας καλούν να συμφωνήσουμε, στο όνομα της "ανάπτυξης", οι νέοι μέχρι 29 χρονών να δουλεύουν για ένα χρόνο χωρίς κατώτατο μεροκάματο, να περιπλανώνται στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και της φτώχειας. Να προωθούν τη νεανική επιχειρηματικότητα, την ίδια ώρα που βλέπουμε γύρω μας καθημερινά, όλο και περισσότερα μικρομάγαζα με λουκέτα.

Καλλιεργούν την πεποίθηση ότι εμείς φταίμε που είμαστε άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι άνεργοι, ότι δεν έχουμε τα προσόντα, ότι επιβιώνει ο καλύτερος, ότι πρέπει να "αδράξουμε τις ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση" και δεν θα έπρεπε καν να ζητάμε ό,τι μας ανήκει σε μια "τέτοια δύσκολη για τη χώρα κατάσταση" που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Λένε ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται για τους ανέργους και χρηματοδοτεί προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Κοροϊδεύουν! Η ΕΕ αντί για τους ανέργους υποστηρίζει τους μεγάλους επιχειρηματίες.
Την ίδια στιγμή που δήθεν κόπτονται για την ανεργία, φέρνοντας συνεχώς άθλια και κακοπληρωμένα προγράμματα που την ανακυκλώνουν, συζητούν για την απελευθέρωση των απολύσεων έτσι ώστε οι μεγαλοεργοδότες να μπορούν να απολύουν όποτε και όσους θέλουν.
Την ίδια στιγμή που το ξήλωμα των τριετιών γίνεται με την επίκληση της προστασίας των μακροχρόνια ανέργων, μειώνουν στο 50% την αμοιβή της προϋπηρεσίας τους.
Την ίδια στιγμή που μειώνουν  κατά 3,9% τις ασφαλιστικές εισφορές στους εργοδότες, τσακίζονται για τους εργαζόμενους και ανέργους οι παροχές επιδομάτων του ΟΑΕΔ (οικογενειακά, μητρότητας, ασθενείας, στράτευσης, ανεργίας).
Δεν αντιμετωπίζεται  έτσι η ανεργία. Παρά τις δεκάδες συνεδριάσεις των οργάνων της ΕΕ, που έχουν γίνει από το 2008 με θέμα τα προγράμματα απασχόλησης, μαθητείας των νέων, η ανεργία όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά γιγαντώνεται. Στις χώρες της ΕΕ, 26 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, 120 εκατομμύρια ζουν αυτήν τη στιγμή κάτω από το όριο της φτώχειας. Η νεανική ανεργία στις ηλικίες 18-30 σε ορισμένες χώρες ξεπερνάει το 50%, ενώ σε όλη την ΕΕ βρίσκεται στο 25%! Η πλειοψηφία των νέων ανέργων δεν δικαιούνται ούτε καν επίδομα ανεργίας και όσοι το παίρνουν είναι επίδομα φτώχειας.
Δεν μπορούν να δώσουν μόνιμη και οριστική λύση, να αντιμετωπίσουν την ανεργία που γιγαντώνεται, όσο κίνητρο της παραγωγής είναι το κέρδος των μονοπωλίων. Με τα "συνέδριά" τους θέλουν τους νέους εργαζόμενους να μάθουν στην προσωρινή δουλειά, στα ψίχουλα, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις εργασίας, στην ελεημοσύνη», τονίζει η Λαϊκή Επιτροπή και προτάσσει τα αιτήματά της για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.