K.O. Καλλιθέας του ΚΚΕ και ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ: Εκδήλωση για τις γυναίκες στην πολιτική προσφυγιά






Ασφυκτικά γέμισε η αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Καλλιθέας στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, με θέμα τις γυναίκες πολιτικούς πρόσφυγες στις σοσιαλιστικές χώρες. Την αίθουσα κατέκλυσαν νεολαία και εργαζόμενοι, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, πολιτικοί πρόσφυγες που έζησαν στις χώρες του σοσιαλισμού. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Επίσης, παρευρέθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος με το ΚΚΕ Βασίλης Δημόπουλος.
Την ομιλία έκανε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Ρούλα Ελευθεριάδου. Ακολούθησε θεατρική παράσταση βασισμένη σε μαρτυρίες πολιτικών προσφύγων, με τίτλο «Με την σκέψη στην Πατρίδα» της Ιωάννας Στεφανίδου, από τη θεατρική ομάδα «Χωρίς Αυλαία» του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς.
«Στις σοσιαλιστικές χώρες, οι πολιτικοί πρόσφυγες βρήκαν εγκάρδια υποδοχή και στοργή, με εξασφαλισμένες συνθήκες διαβίωσης, εργασίας και μόρφωσης για τα παιδιά τους», σημείωσε η Ρούλα Ελευθεριάδου και υπογράμμισε τη μάχη που έδωσε ο σοσιαλισμός ενάντια στην ανισοτιμία των γυναικών. «Σήμερα υπάρχουν γενιές που δε γνώρισαν τη Σοβιετική Ένωση, το σοσιαλισμό. Γεννήθηκαν και ζουν σε συνθήκες αντεπανάστασης, τα μαθαίνουν και τα διδάσκονται όλα διαστρεβλωμένα, παραποιημένα», είπε και πρόσθεσε πως «εμείς που ζήσαμε τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού και ωφεληθήκαμε από αυτά, γνωρίζουμε ότι κινητήρια δύναμη και επίκεντρο για την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας μπορεί να είναι ο άνθρωπος και η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη σημερινή πραγματικότητα: «Αυτό που ζούμε σήμερα και μας δημιουργεί αγανάκτηση και θυμό, έχει σχέση με την πολιτική της ΕΕ που κατά γράμμα υλοποιείται από τις κυβερνήσεις, τις περιφέρειες και τους δήμους», είπε. Επισήμανε πως «όλοι οι θιασώτες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, είναι ένοχοι για την αντιλαϊκή επίθεση και τα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται και θα συνεχιστούν και την περίοδο της σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας».
Τέλος, κάλεσε σε συστράτευση με το ΚΚΕ στη μάχη των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών, με στόχο ο λαός να οργανώσει τη δική του εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, τη δική του συμμαχία ενάντια στον κοινό αντίπαλο, την ΕΕ, το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές.
Με συγκίνηση, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την παράσταση, αφιερωμένη στη γυναίκα αντάρτισσα που βρέθηκε στην πολιτική προσφυγιά και βασίστηκε σε γραπτές και προφορικές μαρτυρίες πολιτικών προσφύγων. 
Πρωταγωνίστριες οι μαχήτριες του ΔΣΕ, εργαζόμενες στα εργοστάσια, γυναίκες επιστήμονες, παιδιά που σπούδασαν στο σοσιαλισμό. Που υπενθύμισαν σε όλους: «Μπορεί όσα έζησα εγώ στο σοσιαλισμό σήμερα να μην υπάρχουν. Υπάρχουν όμως στον αγώνα μας, στα όνειρά μας για το αύριο».

Βίντεο από την ομιλία της Ρούλας Ελευθεριάδου