Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Ουκρανίας στην Φιλοθέη πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ, ενάντια στην απόφαση του Ουκρανικού Κοινοβουλίου να διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚ Ουκρανίας και την κλιμάκωση των σχεδίων απαγόρευσης του Κόμματος από την αντιδραστική κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών.
Στην παράσταση παραβρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που έκανε την ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ: «Σήμερα χρειάζεται η μέγιστη δυνατή απομόνωση της αντιδραστικής, ναζιστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, η οποία αναρριχήθηκε στην εξουσία με πραξικοπηματικό τρόπο και με την υποστήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ματοκυλάει τον ουκρανικό λαό και περιορίζει τα δημοκρατικά, συνδικαλιστικά, εργασιακά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων, συνολικά του λαού της Ουκρανίας. Απαγορεύει το Κομμουνιστικό Κόμμα, προβαίνει σε μια σειρά μέτρα όπως συλλήψεις, μέτρα καταστολής. Το ΚΚΕ με τη σημερινή διαμαρτυρία έξω από την ουκρανική πρεσβεία, εδώ στην Αθήνα, θέλει να εκφράσει την μέγιστη αλληλεγγύη προς το λαό της Ουκρανίας, προς τους κομμουνιστές της Ουκρανίας. Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές. Είμαστε αλληλέγγυοι μαζί τους, θα κινητοποιούμαστε κάθε μέρα μέχρι να αρθεί η απαγόρευση και η διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚ Ουκρανίας».
Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την θέληση των κομμουνιστών της Ελλάδας να συνεχίσουν τον αγώνα στο πλευρό των κομμουνιστών της Ουκρανίας ενάντια στον αντικομμουνισμό. «Ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει των λαών η πάλη θα τον σπάσει», «Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν ταυτόχρονα με την καταγγελία της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Ουκρανία, όπου οι φασίστες αιμοτοκυλούν το λαό.
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αποτελούμενη από τους Γιάννη Πρωτούλη και Γιώργο Τούσσα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και τους Θοδωρή Χιώνη, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και Λευτέρη Νικολάου, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, θυροκόλλησαν το υπόμνημα από την παράσταση διαμαρτυρίας.
Το υπόμνημα αυτό έχει ως εξής: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του ουκρανικού κοινοβουλίου (στις 22/7) να διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚ, την έναρξη δίκης στις 24/7 για την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας, όπως και την επίθεση που δέχτηκε μέσα στην αίθουσα του κοινοβούλιου στις 23/7 ο Α Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας, από βουλευτές άλλων κομμάτων, που εκδηλώθηκε με στόχο την κακοποίηση του. Η απόφαση αυτή πάρθηκε ταυτόχρονα με την απόφαση επιστράτευσης της νέας γενιάς της χώρας, μέσα σ' έναν κλίμα εθνικιστικής υστερίας, για τη συνέχιση της ένοπλης εκστρατείας στα ανατολικά, που ήδη έχει προκαλέσει στο λαό της Ουκρανίας μεγάλα δεινά. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως τα αντιλαϊκά μέτρα βαδίζουν χέρι - χέρι με τον εθνικισμό κι αντικομμουνισμό.
Οι ιδεολογικοί και πολιτικοί απόγονοι του ναζισμού στην Ουκρανία, που αναρριχήθηκαν στην κυβερνητική εξουσία με πραξικοπηματικό τρόπο, έχοντας τη στήριξη ντόπιων ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων και των ξένων, δυνάμεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, προχωρούν στο παραπέρα αιματοκύλισμα του λαού και στην εξαφάνιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών. Η επιδίωξη απαγόρευσης του ΚΚ Ουκρανίας, η ποινικοποίηση της δράσης των κομμουνιστών είναι μια ενέργεια που στρέφεται ενάντια σε όλε τον εργαζόμενο λαό. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με το ΚΚ και όλους τους κομμουνιστές της Ουκρανίας! Ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει! Κάτω τα χέρια από τούς κομμουνιστές!».
Στο τέλος της κινητοποίησης ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΚΟ Αττικής υπογράμμισε ότι οι Έλληνες κομμουνιστές δεν πρόκειται να αφήσουν σε ησυχία τους Ουκρανούς απόγονους των συνεργατών των Ναζί και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις (Δείτε εδώ την παρέμβαση του Π. Παπαγεωργόπουλου).