Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 28 Ιούλη, από τη Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας στο Περιφερειακό Τμήμα Νοτίου Αττικής του ΟΑΕΕ. Η κινητοποίηση έγινε για την απαράδεκτη στάση του ΟΑΕΕ (Τμήμα Δάφνης) να μην ασφαλίζει μακροχρόνια άνεργο, ενώ το δικαιούται, προσπαθώντας να του υφαρπάξει εκβιαστικά τις οφειλές που αδυνατεί να εξοφλήσει στον ΟΑΕΕ. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ο κόσμος που περίμενε στις ουρές συντάχθηκε με τη Λαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας την οργή του για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ.
Αρνούνται να τον ασφαλίσουν
Όπως μας είπε καρδιοπαθής που έχει καταθέσει εδώ και πέντε μήνες για σύνταξη στον ΟΑΕΕ, δεν του αναγνωρίζουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι να βγει η απόφαση για τη σύνταξη, τον υποχρεώνουν να πληρώνει -άμα μπορεί- το υπέρογκο κόστος των φαρμάκων και των γιατρών! Πάρα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους, δεν τους επιτρέπουν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επειδή αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στον ΟΑΕΕ. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται οι μισοί επαγγελματίες οι οποίοι έχουν οφειλές στο Ταμείο.
Η προκλητική στάση του ΟΑΕΕ ξεπερνάει κάθε όριο, αφού όπως μας καταγγέλθηκε από ασφαλισμένους, απαιτούν να προκαταλάβουν χρήματα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την οποία ουδέποτε παρείχε το Ταμείο! Τους ζητάνε, μάλιστα, να πληρώσουν το ποσό με πανωτόκια!
«Όποιος δεν πληρώνει, δεν ασφαλίζεται»
Από τη σημερινή κινητοποίηση έγινε ξεκάθαρο για ποιον πραγματικά δουλεύει ο ΟΑΕΕ. Χαρακτηριστικές ήταν οι απαντήσεις που έλαβε η αντιπροσωπία της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας από τον προϊστάμενο του Περιφερειακού Τμήματος Νοτίου Αττικής του ΟΑΕΕ και από τον προϊστάμενο του Τμήματος Δάφνης: εκφράζοντας με ιδιαίτερο ζήλο τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, υπερασπίστηκαν την αρχή τους που λέει «άμα δεν έχεις να πληρώσεις, μπορείς ελεύθερα να πεθάνεις», άρα δεν μπορεί να ασφαλιστεί ο μακροχρόνια άνεργος αν δεν πληρώσει τις οφειλές του με τα χρήματα που ΔΕΝ έχει. Ήταν τέτοιο το πάθος τους να υπερασπιστούν το πνεύμα της ευρωενωσιακής πολιτικής, που αρνήθηκαν ακόμα και αυτόν τον κουτσό νόμο 2768/8-12-1999 που αναγνωρίζει το δικαίωμα να ασφαλιστεί ο άνεργος!
Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις «μέχρι να δικαιωθεί κάθε άνεργος, κάθε εργαζόμενος, να μπορεί να απολαμβάνει τα στοιχειώδη για την υγεία του. Προϋπόθεση για κάθε επιτυχία είναι η μαζική συσπείρωση εργατών, ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών ΕΒΕ στις Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε περιοχή και στα συνδικάτα, ώστε να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας, να κατακτήσουμε μικρές νίκες σήμερα και να ανοίξει ο δρόμος για λύσεις υπέρ των συμφερόντων του λαού».

Δείτε την ανακοίνωση της ΛΕΚ εδώ