Πέρα από  τα μνημόνια που θα σκίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις έρθει στην εξουσία, πέρα από τις  «κοινωνικές συμφωνίες» με τον ΣΕΒ, την παραμονή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δηλαδή την αγκαλιά με όλους εκείνους που  ευθύνονται για τις πολιτικές που σπέρνουν στους νέους και στις νέες την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, που τους αφαιρούν κάθε εργασιακή κατάκτηση και τους στέλνουν να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας χωρίς δικαιώματα, η ατζέντα της διακυβέρνησης ξεδιπλώνεται και σε άλλα μείζονος σημασίας κοινωνικά θέματα, όπως είναι η τοξικοεξάρτηση.
Γράφει η εφημερίδα «Αυγή» στις 8 Οκτώβρη 2014:
«Το 2014 η χρήση κάνναβης στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού παρά τη φυσική της προέλευση και τη μηδαμινή τοξική παρενέργεια - εξάρτηση (μικρότερη κι από αυτή του απλού καπνού), αλλά και την κοινή παραδοχή ότι στην Ελλάδα έχουμε χιλιάδες χρήστες - μικροκαλλιεργητές (...)
Από τον τρόπο λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ και την υποχρηματοδότηση των στεγνών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, μέχρι τον διαχωρισμό των ναρκωτικών και την αξιοποίηση του θαυματουργού αυτού φυτού προς όφελος της κοινωνίας σε πολλαπλά επίπεδα, η επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς έχει να διανύσει τον δρόμο αδιαφορώντας, παντελώς όμως, για τις συντηρητικές, αποστειρωμένες, δύσκαμπτες και αναποτελεσματικές κραυγές που είναι βέβαιο ότι θα είναι στημένες στη γωνιά για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς...».
Αντίθετη άποψη για το «θαυματουργό» αυτό φυτό έχει το ειδικό γραφείο του ΟΗΕ:
«Ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ξεκάθαρα ότι η χρήση κάνναβης, ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας, μπορεί αν αποβεί πολύ επιβλαβής για την υγεία…. Το χασίς παραμένει το δημοφιλέστερο ναρκωτικό με τα δύο τρίτα όσων συμμετείχαν στη σχετική έρευνα του 2012 να δηλώνουν ότι αυτό είναι το ναρκωτικό που χρησιμοποίησαν..   θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να γίνει πλήρως αντιληπτή η απορρύθμιση της δημόσιας υγείας καθώς τα κυριότερα προβλήματα που προκαλούνται είναι στα πνευμόνια και στη μνήμη».
Πρόκειται για μια επικίνδυνη αντίληψη, ότι το χασίς είναι «θαυματουργό» φυτό, που πέρα από την αντιεπιστημονικότητά της όσον αφορά στους κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία, κρύβει το γεγονός ότι η χρήση του χασίς αποτελεί τον προθάλαμο για τη χρήση ηρωίνης και άλλων «σκληρών» ναρκωτικών. Το πιο επικίνδυνο, όμως, είναι ότι αυτές οι απόψεις από τη μια καλλιεργούν στην κοινωνία και ιδιαίτερα στη νεολαία, στάση ανοχής και αποδοχής της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και από την άλλη προωθούν  άλλη μία  μορφή κοινωνικού ελέγχου.
Για δεκαετίες προσπαθούν με όλα τα μέσα τα κόμματα εξουσίας, και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου να νομιμοποιήσουν την χρήση των ναρκωτικών, το διαχωρισμό τους σε «μαλακά - σκληρά », ιδιαίτερα του χασίς, κάτι που δεν πέρασε ως τώρα, μπροστά στην αγωνιστική αντίσταση του λαϊκού κινήματος.
Τα κοινωνικά αίτια που γεννούν την εξάρτηση και  αποτυπώνονται στους δείκτες ανεργίας και υποαπασχόλησης, στην κοινωνική ανασφάλεια, στην εμπορευματοποίηση των σχέσεων, στην αποξένωση και την αλλοτρίωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, στην ολοένα αυξανόμενη περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, στην κυριαρχία των πολιτιστικών υποπροϊόντων και της ναρκωκουλτούρας και  απλώνουν ένα αόρατο πλέγμα δεσμών στα νέα παιδιά, μένουν στο απυρόβλητο από τους επίδοξους κυβερνήτες αφού αδυνατούν να τα αντιμετωπίσουν μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών.
Σήμερα  μέσα στη λαίλαπα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης οι επίδοξοι «σωτήρες» του ΣΥΡΙΖΑ που θα μας «σώσουν» από τη χρεωκοπία, βρήκαν το «θαυματουργό» φάρμακο που θα  βυθίσει και άλλες οικογένειες στην απελπισία, με παιδιά βαλτωμένα μέσα στους «ψεύτικους παραδείσους».
Με  τη νομιμοποίηση της πορνείας το 1999 από την κυβέρνηση Σημίτη, με την κρατική πρέζα που διανέμεται στα νοσοκομεία  και τη νομιμοποίηση  της χρήσης του χασίς συμπληρώνεται ο στρατηγικός στόχος για τη νέα γενιά.  Μισοαγράμματοι, φτηνοί μισοεργαζόμενοι, φοβισμένοι και άβουλοι, χωρίς δικαιώματα και προ παντός χωρίς διεκδικήσεις για ότι τους ανήκει. Το παζλ η μαστούρα που θα απαλλάξει τους νυν και τους μελλοντικούς κυβερνήτες από τις αγωνιστικές λαϊκές κινητοποιήσεις που προδιαγράφουν την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που αυτοί υπηρετούν.