Δυναμική παρέμβαση στο ΚΕΑΤ από εργαζόμενους γονείς και μαθητές

Η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας παλεύει με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της Λαϊκής Συμμαχίας για την ανατροπή της βαρβαρότητας

Ο Χάρης Χουρδάκης παρεμβαίνοντας εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ

Μαζική κινητοποίηση έξω από το ΚΕΑΤ διοργάνωσαν από κοινού η ΣΕΑΑΝ, η ΕΣΚ-Τυφλών, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΚΕΑΤ (Θησέως 210 και Σπάρτης) στην Καλλιθέα, την Τρίτη 16 Δεκέμβρη στις 5 το απόγευμα. Την κινητοποίηση στήριξε και η Λαϊκή Επιτροπή της Καλλιθέας.
Η κινητοποίηση έγινε ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, μέσω του υπουργείου Οικονομικών, σε κατάσχεση της ελάχιστης επιχορήγησης -του μοναδικού δημοσίου ιδρύματος για τυφλούς- του ΚΕΑΤ, ύψους 197.000 ευρώ, για οφειλές λόγω ΕΝΦΙΑ. 
Στην διάρκεια της κινητοποίησης μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό για την κατάσταση του ΚΕΑΤ, στους διερχόμενους οδηγούς και τους περαστικούς των κεντρικών δρόμων επί της Θησέως και Σπάρτης με τον κόσμο να δείχνει μεγάλη ανταπόκριση.
Μιλώντας στην κινητοποίηση η Πάτρα Περαντώνη, από την Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, εξέφρασε την πλήρη στήριξη στα αιτήματα υπέρ του ΚΕΑΤ. Από την πλευρά του ο Γιάννης Κάτσης, πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων μαθητών ΚΕΑΤ, αναφέρθηκε αναλυτικά στις επιπτώσεις από την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική και στο ΚΕΑΤ, ενώ ο Γιάννης Βουτσινάς, πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, στάθηκε στις συνολικότερες επιπτώσεις που βιώνουν τα κρατικά ιδρύματα και τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, από την διαρκή υποχρηματοδότηση, των ελλείψεων προσωπικού και υποδομών, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος των ιδιωτών και των δήθεν φιλανθρώπων στον χώρο. Τέλος ο Χάρης Χουρδάκης, επικεφαλής της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ, στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία της οργάνωσης και της συστράτευσης των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους στο συνεπές αναπηρικό κίνημα και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να κλιμακώσουν την πάλη τους διεκδικώντας την επίλυση των αιτημάτων τους με βάση τις σύγχρονες λαϊκές - εργατικές ανάγκες. Παράλληλα εστίασε στην σημασία της έκφρασης της ταξικής αλληλεγγύης ως σημαντικού όπλου της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.  

Παράλληλα όπως διατρανώθηκε στην κινητοποίηση το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπάρξει κλιμάκωση των αγώνων  για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΚΕΑΤ.
Στο μεταξύ στην ανακοίνωση - καταγγελία οι διοργανωτές της κινητοποίησης αναφέρουν:
«Από την αρχή του χρόνου από τα 985.000 ευρώ που είχαν πιστωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό είχαν δοθεί μέχρι σήμερα 245.000 ευρώ με αποτέλεσμα το Κέντρο να είναι σε κατάσταση διάλυσης. Δεν υπάρχουν όλα τα βιβλία για τα παιδιά, οφειλές στη ΔΕΗ, σε προμηθευτές τροφίμων, καθηγητές απλήρωτοι και όχι μόνο, ενώ ουσιαστικά το οικοτροφείο άρχισε να δέχεται παιδιά τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Το παλιό κτίριο περιμένει την ανακαίνιση και είναι αναξιοποίητο από τους σεισμούς του '99, ενώ τα παιδιά που μένουν στο οικοτροφείο δεν έχουν ούτε μια ώρα δημιουργικής απασχόλησης.
Η μουσική, όπου κάποτε διέπρεπαν οι τυφλοί, είναι υπό διωγμό, αφού εδώ και χρόνια δεν υπάρχει παραγωγή βιβλίων μουσικής, όταν στη χώρα μας τυπώνονταν βιβλία στην γραφή braille από τη δεκαετία του 1920.
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν ανακαλύφθηκαν ακόμη, ενώ ούτε συζήτηση για την ίδρυση Γυμνασίου - Λυκείου για τυφλούς. Οι εταιρείες όμως ας είναι καλά!!!
Βέβαια και από αυτά τα λεφτά που πήραν ως τώρα το μεγαλύτερο μέρος κατέληξε σε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ), ένα από τα πολλά σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία, που το Κέντρο συνεργάζεται και προμηθεύεται ως εμπόρευμα κακοπληρωμένους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, ψευτοκαλύπτοντας τις ανάγκες του ΚΕΑΤ, ενώ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έχουν να γίνουν από το 1996.
Να θυμίσουμε τις απολύσεις των εξειδικευμένων εκπαιδευτικών του ΚΕΑΤ που έκανε η διοίκηση του Κέντρου πριν δύο χρόνια και στη συνέχεια μέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ προσλήφθηκε με απαράδεκτους εργασιακούς όρους ένας μικρός αριθμός νέων εκπαιδευτικών, γεγονός που έχει δημιουργήσει άπειρα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Και όλα αυτά τη στιγμή που το ΚΕΑΤ δεν μπορεί να πληρώσει ρεύμα και λειτουργικές ανάγκες καθώς και την τροφοδοσία για τα παιδιά.
Ξαναλέμε ότι το ΚΕΑΤ βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο διάλυσης και κλεισίματός του. Και βέβαια τα κοράκια των επιχειρήσεων στο χώρο της Πρόνοιας καραδοκούν και ξερογλείφονται βλέποντας να πέφτει στα νύχια τους το ΚΕΑΤ με τις υποδομές του, αλλά και την πάσης φύσεως περιουσία, κινητή και ακίνητη, που είναι και το φιλέτο της υπόθεσης.
Προειδοποιούμε τους πάντες. Κυβέρνηση, ΕΕ, Διοίκηση αλλά και τις συνένοχες πλειοψηφίες ΠΣΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών) και ΕΟΤ (Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών):
Κάτω τα χέρια από το ΚΕΑΤ. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Δεν θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν το έγκλημα. Ούτε αυτούς που το κάνουν ως φυσικοί αυτουργοί, ούτε αυτούς που περιμένουν να ολοκληρωθεί η καταστροφή για να εμφανιστούν ως μεσσίες και να το σώσουν. Γιατί σε αυτήν την καταστροφή συνέβαλαν και συμβάλλουν και οι ίδιοι.
Και για να μη μας πει κάποιος κακόβουλους, θυμίζουμε:
1. Το ΚΕΑΤ κρατιέται ανοιχτό με σκληρούς αγώνες, εδώ και χρόνια, των δυνάμεων της ΣΕΑΑΝ, των μαθητών, των γονιών και κηδεμόνων και των εργαζομένων του Κέντρου που παλεύουν σε ενιαίο μέτωπο παρά τις δυσκολίες.
2. Τις πλειοψηφίες του ΠΣΤ και της ΕΟΤ που είναι υπέρ της κατάργησης των Ειδικών Σχολείων και της κοινής δράσης των εταιρειών με το αζημίωτο, τις στηρίζουν, λοιπόν, αυτές τις αμαρτωλές πλειοψηφίες το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε το σημερινό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακός σύμβουλος με την κα Δούρου, η κα Βιβή Τσαμπαλιά,  που ήταν από χρόνια μέλος της διοίκησης του ΚΕΑΤ πρότεινε με επιμονή τη μετατροπή του ΚΕΑΤ σε ΝΠΙΔ και την κοινή δράση με τις διάφορες εταιρείες. Ας την χαίρονται!!!
Παλεύουμε και διεκδικούμε:
- Άμεση χρηματοδότηση του ΚΕΑΤ με βάση τις ανάγκες ανάπτυξής του.
- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για πρώτη και δεύτερη κατοικία και για όλα τα δημόσια ιδρύματα.
- Μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την ολόπλευρη στήριξη των μαθητών του Κέντρου και των τυφλών φοιτητών.
- Να δοθούν άμεσα όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για την ανακαίνιση του παλιού κτιρίου που παραμένει αναξιοποίητο από τους σεισμούς του 1999.
- Άμεση αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του ΚΕΑΤ και των ενοικιαζόμενων εργαζομένων από τις διάφορες εταιρείες.
- Να φύγουν τώρα όλες οι εταιρείες - σκλαβοπάζαρα από το Κέντρο.
- Άμεση ίδρυση ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου για τυφλούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
- Κάτω τα χέρια από το ΚΕΑΤ - Κάτω τα χέρια από την περιουσία του.
- Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για τους τυφλούς μαθητές του Κέντρου».
Ανακοίνωση της Λαϊκής Επιτροπής Καλλιθέας
Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τις λαϊκές οικογένειες «να παλέψουν μαζί με το προσωπικό του ΚΕΑΤ, τους μαθητές και τις οικογένειές τους για:
  • Να δοθεί ΤΩΡΑ το σύνολο της εγκεκριμένης κρατικής επιχορήγησης για το 2014.
  • Να καταργηθεί άμεσα το αίσχος των ΚΟΙΝΣΕΠ, να μονιμοποιηθεί το προσωπικό που δεν έχει σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας με το εκπαιδευτικό κέντρο και να καλυφθούν όλες οι απαιτούμενες θέσεις επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Να εξασφαλιστεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκαίων υπηρεσιών, για την πλήρη στήριξη των εργαζομένων, των μαθητών και των οικογενειών τους».
Για το θέμα, Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ