Την χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό απαιτεί με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας, το οποί έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία την εισήγηση του δήμαρχου της πόλης Κώστα Πελετίδη. Η μόνη παράταξη που καταψήφισε ήταν η «ΡΑΠ- Ανθρώπινη Πόλη» που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.  
Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Πατρέων  Κώστας Πελετίδης υπογράμμισε ότι στην πρώτη γραμμή είναι, ανάμεσα σε άλλα, τα αιτήματα για πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών Περιφερειών και δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας.
Ο Κ. Πελετίδης τόνισε ακόμα ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης με σκοπό την «εξοικονόμηση» 2,6 δις  ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία προφανώς θα μπορέσει να τα διοχετεύσει στο μεγάλο κεφάλαιο.

«Η συζήτηση αυτή δεν είναι καινούργια, κρύβεται πίσω από την περιβόητη "οικονομική αυτοτέλεια των δήμων" που προπαγανδίζουν από κοινού παλιοί και νέοι συγκυβερνήτες. Πατάει πάνω στη μείωση κατά 65% της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ - ΣΑΤΑ μηδενικό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που δέχτηκαν πάλι από κοινού την τελευταία πενταετία», ανέφερε  ο Κ. Πελετίδης.
Σημείωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδέχεται και δημόσια πλέον ως επίτευγμα «τη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση και  δεσμεύεται ότι αποτελεί σημείο εκκίνησης αυτή η προσαρμογή» προσθέτοντας ότι «στους δήμους αυτό σημαίνει από τα 2,239 δις  που ήταν τα ίδια έσοδα να πάνε στο 2,717 δις το 2018».
Υπογράμμισε ακόμα  την απαίτηση να εξασφαλιστούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι αναγκαίες λειτουργικές δαπάνες και η μισθοδοσία των εργαζομένων και να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σε αυτή και να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο («Καλλικράτης» - μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν τους δήμους να δρουν ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.