Ποινές κάθειρξης από 31 έως 38 χρόνια επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για την απάτη με τα «μαϊμού» επιδόματα από το ΙΚΑ Καλλιθέας, ενώ επίσης τους επέβαλε και χρηματικές ποινές που κυμαίνονται από 120.000 έως 150.000 ευρώ.
Το δικαστήριο έδωσε αναστολή στην έφεση μόνο σε μία από τις πέντε κατηγορούμενες, καθώς πρόκειται για μητέρα δύο ανηλίκων παιδιών, ενώ ο σύζυγός της που ήταν επίσης κατηγορούμενος, πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης.
Αναστολή στην έφεση δόθηκε επίσης και σε έναν κατηγορούμενο ο οποίος καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση και χρηματική αποζημίωση 60 χιλιάδες ευρώ, ενώ αθώα κρίθηκε η προϊσταμένη του τμήματος παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας.
Οι κατηγορίες που κατά περίπτωση αντιμετώπιζαν ήταν για πλαστογραφία, απάτη, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Οι καταδικασθέντες απέφυγαν τα ισόβια καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι κατηγορούμενοι φέρονται να δρούσαν ως εγκληματική οργάνωση από το 2003 - 2012 και να χορηγούσαν σε συγγενείς και φίλους επιδόματα και παροχές που δε δικαιούνταν, ενώ χορηγούσαν ασφαλιστικές ενημερότητες ακόμα και σε πρόσωπα που δεν είχαν εργαστεί ούτε μία μέρα. Η απάτη ξεσκεπάστηκε μετά από έλεγχο που διενήργησε υπάλληλος του πληροφοριακού συστήματος του ιδρύματος.
Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση υπέρ του ΙΚΑ για ηθική βλάβη ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα προσφύγει και στα πολιτικά δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση περίπου 11 εκατ. ευρώ για τη ζημιά που υπέστη κι άλλα 5 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη.
Με την απόφαση του δικαστηρίου διατάχθηκε επίσης και η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή των καταδικασθέντων και είχαν κατασχεθεί. 

Πηγή: 902.gr