Ανοιχτή επιστολή δημοσιοποίησε ο κομμουνιστής δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, προς το λαό της πόλης, τους γονείς που τα παιδιά τους πάνε στους παιδικούς σταθμούς και τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές, για το φλέγον ζήτημα των παιδικών σταθμών της πόλης.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«Η πληροφόρηση αυτή είναι αναγκαία, γιατί η πραγματική λύση που είναι σε όφελος της λαϊκής οικογένειας απαιτεί συσπείρωση και πάλη όλων μας. Επίσης, γιατί με περίσσιο θράσος οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στην πόλη, αλλά και κάποιοι "ντροπαλοί" φίλοι της κυβέρνησης, διαδίδουν φήμες και διαστρεβλώνουν συνειδητά τα γεγονότα.
Για το ιστορικό
Με βάση το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων, η πρόσληψη προσωπικού για τους παιδικούς σταθμούς σχεδιάζεται στα μέσα της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Τέτοια πρόβλεψη δεν υπήρξε πέρσι.
Η δημοτική αρχή του κ. Καμπάκα ("ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ") λειτουργούσε τους παιδικούς σταθμούς με ΚΟΙΝΣΕΠ, που έχουν βαθύ αντεργατικό χαραχτήρα και χωρίς να προβλέπεται διαφορετικός σχεδιασμός για το τρέχον σχολικό έτος.
Η δημοτική αρχή του κ. Κοντόσταυλου "«ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ") ξεκίνησε τη νέα χρονιά προσλαμβάνοντας εργαζόμενους με 2μηνη σύμβαση για τους μήνες Οκτώβρη - Νοέμβρη, σκοπεύοντας να συνεχίσει με νέα προκήρυξη για δίμηνα και να καλύψει όπως - όπως το έτος με την κοινωφελή εργασία για 5 μήνες του ΟΑΕΔ.
Οι εκλογές στις 30 Νοέμβρη ανέδειξαν τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στη θέση της Δημοτικής Αρχής. Χωρίς ακόμα να έχουμε ορκιστεί, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση όπου είχε λήξη η σύμβαση των εργαζομένων στις δομές και υπήρχε κίνδυνος κλεισίματός τους. Αμεσα συναντηθήκαμε με τον πρώην γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που προφορικά έδωσε το πράσινο φως για ανανέωση των συμβάσεων των ήδη εργαζομένων, για ... να την ακυρώσει ως παράνομη λίγες μέρες αργότερα.
Με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών απαγορεύτηκε η διαδικασία προσλήψεων. Προσφύγαμε εγκαίρως στην επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας και πετύχαμε να δοθεί θετική απάντηση για δεύτερη ανανέωση της σύμβασης των εργαζομένων, μέχρι και το τέλος Μάρτη.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), στις 17 Φλεβάρη, στείλαμε επιστολή με την οποία ζητούσαμε μεταξύ άλλων να μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλο το δήμο και ιδιαίτερα για τις κοινωνικές δομές και άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών.
Στη συνάντηση που τελικά έγινε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, κ. Κ. Πουλάκη στις 5 Μάρτη, παρουσία και των επικεφαλής των άλλων δημοτικών παρατάξεων, δεν πήραμε καμιά ουσιαστική απάντηση.
Την ίδια προσπάθεια κατέβαλε και το Σωματείου Εργαζομένων του δήμου Καισαριανής, προχωρώντας σε νέα συνάντηση με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών όπου συμμετείχαν και εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς αλλά και η δημοτική αρχή. Στη συνάντηση, η προτροπή προς το Σωματείο και τον Δήμο ήταν: "Κάντε μας γραπτά τα αιτήματά σας και θα σας απαντήσουμε...!".
Στα γραπτά αιτήματα που στάλθηκαν δεν ήρθε ΠΟΤΕ απάντηση και γι' αυτό τη Δευτέρα 30 Μάρτη, έγινε νέα παρέμβαση χωρίς ραντεβού (καθώς ούτε απάντηση είχαμε, ούτε νέο ραντεβού μας έκλειναν), για να πάρουμε την απάντηση ότι ΔΕΝ δεσμεύονται σε τίποτα. Συνεχίσαμε τις παρεμβάσεις και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, όπου μονότονα μας παρέθεταν τους γνωστούς νόμους (τους μνημονιακούς που θα καταργούσαν αλλά παραμένουν) που απαγορεύουν τη μονιμοποίηση ή την παράταση της σύμβασης των εργαζομένων.
Γεννιούνται λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα
Μπορούσε να δοθεί λύση:
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μπορούσε και μπορεί με έκτακτη σχετική τροπολογία σε νόμο, να εξασφαλίσει τη μονιμοποίηση των εργαζομένων ή τουλάχιστον την παράταση των συμβάσεών τους μέχρι το καλοκαίρι, για να αποφευχθεί η απαράδεκτη παιδαγωγικά αλλαγή του εκπαιδευτικού προσωπικού μέσα στην ίδια σχολική χρονιά. Μια λύση που ... ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ δεν κοστίζει τίποτα στο κράτος, μιας και η μισθοδοσία τους προέρχεται από τον προϋπολογισμό του δήμου. Σπουδή που έδειξε η κυβέρνηση, όταν προχώρησε σε διαγραφή των οφειλών των εφοπλιστών, με μια απλή πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Είναι φανερό ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την ίδια πολιτική της ανακύκλωσης της ανεργίας και ας πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα τα αποτελέσματά της.
Γιατί, κάποιοι παρότι γνωρίζουν αυτές τις ενέργειες ρίχνουν την ευθύνη στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ;
Η "ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ" (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο), η "ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ" (παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δήμο), καθώς και η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζόμενους του δήμου, με ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ ανακοινώσεις, κατηγορούν τη δημοτική αρχή για να βγάλουν λάδι την κυβέρνησή τους. Κουβέντα για τις ευθύνες της κι ας μην έχουν περάσει ούτε τρεις μήνες από τον "ανένδοτο αντιμνημονιακό αγώνα".
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΙ και ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΙΩΤΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ:
  • Μόνιμο προσωπικό για όλες τις δομές του δήμου, τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, την καθαριότητα, το πράσινο, τα αναψυκτήρια του δήμου κ.τ.λ. Εμείς ως δημοτική αρχή θα πάρουμε όλα τα μέτρα για να μη σταματήσουν να λειτουργούν οι δομές αυτές, για να μην εκχωρηθούν σε ιδιώτες και ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική.
  • Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της πόλης πρέπει να παλέψουν για την ανατροπή της νέας αντιλαϊκής πολιτικής που έχει σοβαρές συνέπειες στην ίδια τη ζωή του λαού. Η δημοτική αρχή της "Λαϊκής Συσπείρωσης" θα είναι στήριγμα στην πάλη αυτή.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ»

εφ. "Ριζοσπάστης" 07.04.2015