Αντιδράσεις και αναταραχή στους δήμους και τις Περιφέρειες προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να δεσμεύσει τα ταμειακά τους διαθέσιμα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Σε έκτακτη συνεδρίασή της η ΚΕΔΕ με ψήφισμά της καλεί «τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ της 7ης Μάη, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η ΠΝΠ» και «καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της κυβέρνησης» και θεωρεί «μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο ΔΣ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών». Επίσης «καλεί τους δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την ΠΝΠ, τόσο ως πολιτική πράξη όσο κι ως προς το περιεχόμενό της».
Στην παρέμβασή της στη συνεδρίαση η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδα Παντελάκη πρότεινε «έκτακτα Δημοτικά Συμβούλια σε όλη τη χώρα με πρόταση της ΚΕΔΕ που θα λέει να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ, να μην κατατεθούν τα χρήματα, αλλά ταυτόχρονα να ζητήσει τα χρήματα που έχουν κλαπεί το προηγούμενο διάστημα, εδώ και τώρα να δοθούν τα χρήματα στις σχολικές επιτροπές, στους βρεφικούς παιδικούς σταθμούς».

Η Ένωση Περιφερειών
Με φόντο την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών και αποφάσισε να ζητήσει «άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας» και «μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα, όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας
Στην Αθήνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην εφαρμόσει την ΠΝΠ και με ψήφισμά του «καταδικάζει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση των ταμειακών αποθεμάτων και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του, προκειμένου να προστατευθούν τα χρήματα των πολιτών. Αποφασίζει τη μη εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου».
Στην παρέμβασή του ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, τόνισε πως «η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να είναι καταδίκη και απόσυρση, αλλά και να παρθεί απόφαση για μη εφαρμογή. Δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Αυτή τη στάση θα κρατήσουμε ως "Λαϊκή Συσπείρωση" και στους δήμους που διοικούμε και στη συζήτηση που γίνεται στην ΚΕΔΕ και σε όλα τα άλλα Δημοτικά Συμβούλια που συμμετέχουμε».

902.gr