Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ταυτίζεται με τις αντιλαϊκές γραμμές στις οποίες κινείται η κυβέρνηση καθώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, περιφερειών και άλλων δημόσιων οργανισμών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Μπουτάρης υπερασπίστηκε από την πρώτη στιγμή την κυβερνητική ενέργεια, δηλώνοντας ότι στηρίζει πλήρως την απόφαση ενώ στη συνέχεια αναγκάστηκε να ανασκευάσει μερικώς και να προαναγγείλει προσφυγές στο ΣτΕ.
Συγκεκριμένα η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει:
«Στη χτεσινή (20.4.2015) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης", μόνοι τους αρχικά, με επιμονή απαίτησαν η συγκεκριμένη εξέλιξη να καταδικαστεί αποφασιστικά και απερίφραστα, να αποσυρθεί η ΠΝΠ και να διακοπεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εισηγούμενη ψήφισμα με αυτό το περιεχόμενο. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε την ενέργεια της κυβέρνησής της, θεωρώντας ότι "το επιτόκιο της ΤτΕ είναι καλύτερο" και ότι τέτοιες ενέργειες γίνονται και σε άλλες χώρες, χωρίς όμως να λέει κουβέντα για το ότι η ΠΝΠ μιλάει για υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και όχι απλά για δυνατότητα.

Οι παρατάξεις της διοίκησης και της μείζονος (Καλαφάτης) επιδίωξαν με ψήφισμα που εισηγήθηκαν και στήριξαν αντίστοιχα, να υποβαθμίσουν όλη την προηγούμενη πολιτική των δικών τους κυβερνήσεων στην Τοπική διοίκηση, "ξεχνώντας" το ότι οι σημερινές συνθήκες ασφυξίας των δήμων είναι γέννημα και προϊόν και της δικής τους αντίστοιχης πολιτικής (κορυφαίο παράδειγμα οι μειώσεις 50-60% των ΚΑΠ από το 2010 ως σήμερα).
Ξεχωριστή αναφορά πρέπει να γίνει για τη στάση του δημάρχου: Ο κ. Μπουτάρης αρχικά με σχόλιό του στη χτεσινή συζήτηση φάνηκε να στηρίζει πλήρως την απόφαση της κυβέρνησης. Στη συνέχεια αναγκάστηκε να ανασκευάσει μερικά και να προαναγγείλει προσφυγές στο ΣτΕ. Σήμερα επανήλθε με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του δήμου και "βάζει τα πράματα στη θέση τους": εντέλει καλεί το λαό να στηρίξει την κυβέρνηση "χωρίς αντιπολιτευτικές κινήσεις" (!!!) διότι η κυβέρνηση "προσπαθεί να μας βγάλει από το λούκι" και εντοπίζει το πρόβλημα μόνο στο ότι δε ρωτήθηκε προηγουμένως η ΚΕΔΕ! Το δόγμα Μπουτάρη "εμείς είμαστε με το γκουβέρνο" συνεχίζεται και αυτό προφανώς συμβαίνει γιατί αντίστοιχα η κυβέρνηση κινείται στις ίδιες αντιλαϊκές γραμμές με τις προηγούμενες, με τις οποίες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ταυτίζεται».
Αναφερόμενη στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει ότι πρόκειται για «μια γνωστή και πολλές φορές καταδικασμένη αντιλαϊκή πρακτική» και προσθέτει:
«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, περιφερειών και άλλων δημόσιων οργανισμών, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος. Αυτή η εξέλιξη θα σημάνει την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων (παιδικοί σταθμοί, καθαριότητα, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες κ.λπ.) , ενώ ναρκοθετεί συνολικά την ομαλή λειτουργία του Δήμου, ακόμα και στο επίπεδο της μισθοδοσίας των εργαζομένων του.
Η εξέλιξη αυτή δεν επιδέχεται πολλών ερμηνειών, ούτε διασκεδάζεται με αστεία επιχειρήματα περί "καλύτερων επιτοκίων" που προβάλλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ: Τα χρήματα -υπολογίζονται πρόχειρα στα 14 εκατ. σε ό,τι αφορά το Δήμο Θεσσαλονίκης- μεταφέρονται αναγκαστικά στην Τράπεζα της Ελλάδας για να καλύψουν τις απαιτήσεις των δανειστών».
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης «σε επιφυλακή και αγώνα για να μην περάσει αυτό το μέτρο, για να ανατραπεί συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική».

902.gr