Εικοσιπέντε παιδιά με προβλήματα όρασης - μαθητές γυμνασίου και λυκείου, 35 παιδιά με προβλήματα όρασης - μαθητές δημοτικού σχολείου και πολλά άλλα στο προνήπιο μένουν στον αέρα ως αποτέλεσμα της ανάθεσης κρίσιμων λειτουργιών του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) σε ιδιωτική εταιρεία.
Το αποτέλεσμα είναι ότι 15 μέρες πριν από τις γενικές, απολυτήριες και πανελλήνιες εξετάσεις, οι τυφλοί μαθητές του ΚΕΑΤ σταμάτησαν τα μαθήματά τους γιατί το κέντρο έμεινε χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ τα 8 τυφλά παιδιά από το οικοτροφείο στάλθηκαν σπίτια τους επειδή έκλεισε το οικοτροφείο, λόγω έλλειψης επιμελητών και λοιπού υποστηρικτικού προσωπικού.
Πρόκειται για ένα κραυγαλέο δείγμα της διαχρονικής επιλογής των κυβερνήσεων να ιδιωτικοποιούν κοινωνικές υπηρεσίες του Δημοσίου και να τις αποδεκατίζουν από μόνιμο προσωπικό (στο ΚΕΑΤ μόλις 20 άτομα είναι το μόνιμο προσωπικό και από αυτούς μόνο 2 είναι εκπαιδευτικοί) με σκοπό να επιβάλουν το αίσχος των ευέλικτων και επισφαλών εργασιακών σχέσεων.
Οπως καταγγέλθηκε, χτες, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το ΚΕΑΤ, το κλείσιμό του αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου σε μια απαράδεκτη κατάσταση διαρκούς εναλλαγής των εκπαιδευτικών και του προσωπικού φροντίδας των μαθητών του ΚΕΑΤ, με την κάθε εταιρεία να προσλαμβάνει το δικό της προσωπικό, ενώ συχνά στην επιλογή παρεμβαίνουν οι εκάστοτε διοικήσεις απολύοντας τους προηγούμενους εργαζόμενους για να έρθουν άλλοι.
Τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πολιτικής είναι πρώτα οι μαθητές του ΚΕΑΤ, με ολέθριες συνέπειες από τη συνεχή εναλλαγή εκπαιδευτικών. Οι συνεχείς διακοπές στην προσωπική παιδαγωγική σχέση που πρέπει να οικοδομούν με τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό φροντίδας τους, ορθώνουν ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια για την πρόσβασή τους στη γνώση και συγχρόνως βλάπτουν ανεπανόρθωτα την πορεία διαμόρφωσης της κοινωνικής τους προσωπικότητας.
Ομως, υπάρχουν και άλλες, εξίσου σοβαρές συνέπειες. Οι ιδιωτικές εταιρείες απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της ήδη πενιχρής κρατικής επιχορήγησης του ΚΕΑΤ (πέρυσι ήταν 780 χιλιάδες ευρώ από τις οποίες οι 500 «απορροφήθηκαν» από την εταιρεία), με αποτέλεσμα το Κέντρο να έχει συσσωρεύσει τεράστια χρέη προς τη ΔΕΗ και άλλους οργανισμούς, καθώς και προς τους προμηθευτές τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τους τυφλούς μαθητές και τους οικότροφους.
Οι εργαζόμενοι στις εν λόγω εταιρείες (ΚΟΙΝΣΕΠ) εκτός από βασικά εργασιακά δικαιώματα, στερούνται ακόμα το μισθό τους καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες, χωρίς να παίρνουν καμία απάντηση για το αν και πότε θα πληρωθούν.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν, χτες, η Ελ. Μηλιαρονικολάκη εκ μέρους του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΑΤ, ο Γ. Μπαλάσκας από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών ΚΕΑΤ, η Δέσποινα από τη μαθητική κοινότητα, ο Χ. Χουρδάκης από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Λ. Ιορδανίδου από τη Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας.
Κατήγγειλαν παράλληλα και τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για το αδιέξοδο του ΚΕΑΤ καθώς είχε ενημερωθεί έγκαιρα για τους άμεσους κινδύνους που σήμερα αντιμετωπίζει. Οι φορείς θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε πολύμορφες δράσεις ενώ για σήμερα, στις 4.45 μ.μ., έχουν προγραμματίσει συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Εργαζόμενοι, γονείς και ΣΕΑΑΝ απαιτούν άμεση λύση στο πρόβλημα της εκπαίδευσης και προετοιμασίας των μαθητών του ΚΕΑΤ για τις εξετάσεις τους, καθώς και την άμεση λειτουργία του οικοτροφείου. Οριστική λύση στο πρόβλημα της δραματικής υποστελέχωσης του Κέντρου και εξασφάλιση επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των αναγκών των μαθητών σε βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό και των απαραίτητων για την ανάπτυξή τους εκπαιδευτικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων.