Σε ιδιαίτερα φορτισμένο, συγκινησιακά, κλίμα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αφιερωμένη στα 70χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών των ΚΟ και ΟΒ Καλλιθέας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και του παραρτήματος Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.
Εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ μίλησε η Ρούλα Ελευθεριάδου, πολιτική πρόσφυγας από την πρώην ΕΣΣΔ. Μιλώντας για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε ότι «υπήρξε γέννημα της πιο επιθετικής και αντιδραστικής ιδεολογίας, του φασισμού, ο οποίος είναι καρπός του καπιταλισμού. Τα 20 και πάνω εκατομμύρια, από τα συνολικά 50 εκατομμύρια, προέρχονταν από τον λαό της Σοβιετικής Ένωσης, 520.000 ήταν οι νεκροί του αντιστασιακού-αντιφασιστικού κινήματος της Ελλάδας, καθώς και εκατομμύρια ανθρώπων που δολοφονήθηκαν στα  ναζιστικά στρατόπεδα, στα ολοκαυτώματα.
Η Σοβιετική Ένωση σήκωσε το κύριο βάρος του πολέμου και διαδραμάτισε τον αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο στη συντριβή των φασιστικών δυνάμεων και στη νίκη των λαών. Η προσφορά της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού της, έχουν καταγραφεί ως αθάνατη εποποιία. Στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού πολέμησαν στο πλευρό της ΕΑΜικής Αντίστασης, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή στη χώρα μας για να συντριβεί ο φασισμός.
Στην Ελλάδα, από τους πρώτους μήνες της φασιστικής κατοχής, τη στιγμή που η αστική τάξη έφευγε στο εξωτερικό κλέβοντας τον χρυσό που ανήκε στον ελληνικό λαό, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ ξεκίνησε η οργάνωση της Αντίστασης. Το ΕΑΜ, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κατάφερε να συσπειρώσει και να οργανώσει στις γραμμές του τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και ο ΕΛΑΣ να καταφέρει σοβαρά χτυπήματα στους φασίστες κατακτητές.
Παρά την ήττα του φασισμού, ο ιμπεριαλισμός δεν έχασε τον απάνθρωπο χαρακτήρα του. ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ 70χρόνια ματοκυλούν  τους λαούς του πλανήτη (Κορέα, Βιετνάμ, Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Αίγυπτο, Συρία, Παλαιστίνη, τον αδελφοκτόνο πόλεμο της Ουκρανίας κ.α.) για τα κέρδη των μονοπωλίων. 70 χρόνια μετά, χρησιμοποιούν και πάλι το ναζισμό, απειλούν ξανά την ανθρωπότητα με νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Στην Ελλάδα, οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών, συνεργατών των ναζί, μέσα από το ναζιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», αποτελούν το μακρύ χέρι των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.
Κανένας εφησυχασμός! Τώρα ξέρουμε! Για να εξουδετερωθεί ο φασισμός πρέπει να ξεριζωθεί ο καπιταλισμός.».
Στη συνέχεια, εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε η Μαριλένα Χαχάμη, η οποία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη, το μοναδικό μνημείο σε όλη την Ελλάδα που είναι αφιερωμένο στους Σοβιετικούς Στρατιώτες που πολέμησαν στο πλευρό του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. «Αυτό το μνημείο, είπε, είναι κατάκτηση της εργατικής τάξης και των αγώνων του κόμματός της του ΚΚΕ». Όσο αφορά την ιστορική αλήθεια, συνέχισε, «δεν μπορούμε ούτε να την κρύψουμε, ούτε να τη χαρίσουμε εκεί που δεν ανήκει. Η μεγάλη αντιφασιστική νίκη που σηματοδότησε και το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, ανήκει στην οργανωμένη πάλη των λαών. Η Σοβιετική Ένωση, ο Κόκκινος Στρατός, το ηρωικό κομμουνιστικό κόμμα των μπολσεβίκων, η νεολαία του η Κομσομόλ, αξίζουν την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη όλων όσων τιμούν την αντιφασιστική νίκη. Ο αγώνας τους, αποτελεί αθάνατη εποποιία , αστείρευτη έμπνευση συνολικά για το εργατικό λαϊκό κίνημα. Οι Σοβιετικοί πολέμησαν και τσάκισαν το φασισμό, όχι μόνο για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής τους πατρίδας αλλά και για τη σωτηρία των ολόκληρης της Ευρώπης, ως γνήσιοι προλετάριοι διεθνιστές».
«Το ΚΚΕ, συνέχισε, από την πρώτη στιγμή σάλπισε την αντίσταση στον εισβολέα, παρά το γεγονός ότι ήταν χτυπημένο από την μεταξική δικτατορία, με χιλιάδες μέλη του κλεισμένα στις φυλακές και στις εξορίες». Στάθηκε στα τρία γράμματα του Γενικού Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, που κάλεσε τον ελληνικό λαό, με το πρώτο γράμμα του να δώσει όλες του τις δυνάμεις σ΄ αυτόν τον αγώνα και μέσα από τα επόμενα δύο γράμματά του, χαρακτήριζε τον πόλεμο «ιμπεριαλιστικό» και καλούσε λαό - στρατό να ανατρέψει την κυβέρνηση και να πάρει στα χέρια του την υπεράσπιση των συνόρων με στήριξη στη Σοβιετική Ένωση».
Για το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ είπε ότι «η αλήθεια είναι μία και αυτή την αλήθεια στη σύγχρονη ιστορία την έγραψε με το αίμα του ο λαός μας με καθοδηγητή και μπροστάρη το ΚΚΕ. Αυτή η αλήθεια, που έντεχνα διαστρεβλώνεται από την αστική τάξη, τα κόμματα και τους μηχανισμούς της, δείχνει πως όταν ο λαός είναι οργανωμένος, όταν θέλει μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό».
Για το ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση και πράξη βεβήλωσης να εμφανίζει την ανάδειξή του στην κυβερνητική εξουσία ως δικαίωση των αγώνων του ΕΑΜ, όταν συνεχίζει την πολιτική υπεράσπιση της αστικής τάξης και της εξουσίας της, την πρόσδεση της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες, όπως του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ».
Στηλίτευσε την ΕΕ, η οποία «πρωτοστατεί στην αντικομμουνιστική υστερία, καθιέρωσε την 9η Μάη ως “Ημέρα της Ευρώπης”!».
Με αφορμή τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, κάλεσε « τους εργαζόμενους, τη νεολαία, να καταδικάσουν, να απομονώσουν αποφασιστικά τη Χρυσή Αυγή, να μην εφησυχάσουν ο λαός και το κίνημα εξαιτίας των συλλήψεων και των δικών των ηγετικών και εκτελεστικών στελεχών της ΧΑ. Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά την προκλητική προβολή και τον εξωραϊσμό που είχε από ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, καθώς και τις απόπειρες για την αξιοποίησή της στα διάφορα σχέδια αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος». Αναφέρθηκε στις «μεγάλες ευθύνες που έχουν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς στελέχη και των δύο κομμάτων καλλιεργούν την ανοχή απέναντι στην ΧΑ, με διάφορα προσχήματα».
Τέλος, είπε ότι «τα διδάγματα, εβδομήντα χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, επιβεβαιώνουν τη θέση ότι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα η μόνη εναλλακτική λύση είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός. Τίποτα δεν μεσολαβεί μεταξύ τους. Για την εργατική τάξη αυτός ο δρόμος είναι μονόδρομος. Η αστική τάξη με τα κόμματά της παίρνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προάσπιση των συμφερόντων τους. Άλλωστε, οι συμφωνίες που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πανηγυρίζει ότι έκλεισε, είναι για λογαριασμό της αστικής τάξης και των μονοπωλίων της. Τη μόνη ανάπτυξη που θα φέρουν θα είναι για τα κέρδη του κεφαλαίου μέσα από τις σάρκες και το αίμα της εργατικής τάξης. Μόλις χθες, η εργατική τάξη, ένοιωσε για άλλη μια φορά τι σημαίνει ανταγωνισμός κι ανάπτυξη. Έξη αδέλφια μας εργάτες στα ΕΛ.ΠΕ. έγιναν θυσία στο βωμό του κέρδους.
Κάλεσε την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα να συμπορευθούν με το ΚΚΕ γιατί «μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλιότερων γενιών, για να ανοίξει ο δρόμος και να εκπληρωθούν τα όνειρα και οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων με την εργατική - λαϊκή νίκη, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό!».
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την ΚΝΕ και το ΚΚΕ.