Το κάλεσμα του  ΚΚΕ για ακύρωση των εκβιασμών που εντείνονται ενόψει του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής, δεν απευθύνεται μόνο στους ψηφοφόρους, τους οπαδούς, τους φίλους του Κόμματος αλλά σε όλους όσοι σήμερα καταλαβαίνουν ότι τους καλούν να «διαλέξουν» ανάμεσα σε δύο πανομοιότυπες προτάσεις, ανάμεσα σε δύο παρεμφερείς εκδοχές του μνημονίου.  Αυτό ξεκαθάρισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας την Τετάρτη το απόγευμα σε συγκέντρωση που οργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας - Ταύρου - Μοσχάτου του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Δαβάκη, με τη συμμετοχή εργαζομένων, νεολαίας και συνταξιούχων.
«Η διαφορά της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας θα κάτσει στο μισό δισ. ευρώ», σχολίασε ο Ν. Σοφιανός αναφερόμενος στη διαφορά των προτάσεων κυβέρνησης και «εταίρων». Όπως εξήγησε, μέχρι προχτές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εκβίαζε για την αποδοχή του δικού της μνημονίου, δηλώνοντας πως θα καταθέσει το «όχι» του λαού στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για γρήγορη επίτευξη συμφωνίας. Ακόμα χειρότερα, από προχτές το «περήφανο όχι» πήρε ξεκάθαρα τη μορφή της πρότασης για νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 30 δισ. μέχρι το τέλος του 2016.
Όσο για τα κόμματα και τους εκπροσώπους τους που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση, ωστόσο ξεσαλώνουν καθημερινά στα κανάλια, κάλεσε το λαό να αναλογιστεί ποιος τους δίνει αυτή τη δυνατότητα, αν όχι η ίδια η κυβέρνηση και τα πεπραγμένα της τους τελευταίους πέντε μήνες.

Επισήμανε πως η ΕΕ, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ στα προεκλογικά του σποτ διαλαλούσε πως θα αλλάξει, ήταν και θα συνεχίσει να είναι ένωση του κεφαλαίου. Στο πρόσωπό της κάλεσε το λαό να δει και τα απορρίψει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.
«Μάθαμε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι παντός καιρού», ανέφερε ο Ν. Σοφιανός και υπογράμμισε πως το ΚΚΕ είναι κόμμα παντός καιρού, δοκιμασμένο στα δύσκολα.
Στις κρίσιμες μέρες που έρχονται, σε αυτές που θα ακολουθήσουν μετά την Κυριακή, χρειάζονται καθαρές κουβέντες, σαν αυτές που το ΚΚΕ έχει συνηθίσει να λέει στο λαό, σημείωσε ο Ν. Σοφιανός και κάλεσε σε απάντηση στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, το ψηφοδέλτιο που απορρίπτει και τα δύο μνημόνια.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις επόμενες από το δημοψήφισμα μέρες και στην ανάγκη να γίνει πράξη το σύνθημα «όλοι για έναν και ένας για όλους», με οργάνωση, στήριξη και αλληλεγγύη στο ενδεχόμενο που θελήσουν να φορτώσουν στην πλάτη του λαού μια επίσημη χρεοκοπία.
Σχολίασε μάλιστα όσα είπε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ για τη δυνατότητα να εξασφαλιστούν τα «βασικά αγαθά». Τόνισε πως το ΚΚΕ ξέρει πως τα βασικά δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει ο λαός ούτε όταν παίρνει ολόκληρους τους λεηλατημένους μισθούς και τις πετσοκομμένες συντάξεις, και κάλεσε σε ετοιμότητα μπροστά στα σχέδια που θέλουν τους εργαζόμενους να νιώθουν «ανακούφιση» με ένα πιάτο φαΐ και ένα ποτήρι γάλα για τα παιδιά τους.