Πλατύ κάλεσμα στο λαό να ακυρώσει τους εκβιασμούς, να ακυρώσει την κοροϊδία, να βαδίσει με αισιοδοξία και πίστη στη δύναμή του, στο δρόμο της οργανωμένης πάλης, ήταν το συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Σύνταγμα την Πέμπτη το βράδυ. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τον ελληνικό λαό να ρίξει στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ και να ακυρώσει τους εκβιασμούς και τα ψεύτικα διλήμματα, να πει ναι στην αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό στην εξουσία.
Στην ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε:
«Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, συνταξιούχοι,αυτοαπασχολούμενοι,
Νέοι και νέες,
Ο λαός μας καλείται να πάρει μέρος σε ένα δημοψήφισμα με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ, που και τα δύο έχουν φαινομενική και μόνο διαφορά.
Και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ ισοδυναμούν με αποδοχή ενός νέου μνημονίου, του χειρότερου ίσως από αυτά που έχουμε γνωρίσει.
Και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ θα οδηγήσουν το λαό σε νέα βάσανα και τραγωδίες.
Και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ είναι φιλομνημονιακά, αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα.
Το δημοψήφισμα είναι το άλλοθι για νέα μνημόνια - συμφωνίες σε βάρος του ελληνικού λαού.
Ο λαός πρέπει να ξεφύγει από το δίλημμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Να δείξει τη διάθεσή του, τη θέλησή του για τη δική του αυτοτελή, ανεξάρτητη πορεία, σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την Ελλάδα, διεθνώς και στην περιοχή μας.

Η ΝΔ και οι σύμμαχοί της επιδιώκουν, αξιοποιώντας τα τυχοδιωκτικά στοιχεία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουν τις αντιδραστικές αντιλήψεις.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με ψεύτικες αγωνιστικές κορόνες οδηγεί στην αλλοίωση του ριζοσπαστισμού, ενισχύει την απογοήτευση, τη λογική ότι τίποτε δεν γίνεται, όλοι το ίδιο είναι.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε στη Βουλή την πρόταση του ΚΚΕ, να βάλει σε ψηφοφορία και την πρόταση της κυβέρνησης προς την τρόικα και ο λαός να πει ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
Για πρώτη φορά γίνεται δημοψήφισμα με ένα ξένο κείμενο της τρόικα, που και η ίδια το αποσύρει για τους δικούς της λόγους και τους δικούς της σκοπούς.
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τη νέα πρότασή του στην τρόικα με ακόμα πιο αντιλαϊκά μέτρα, τη δημοσιεύει ο Τύπος και ο ελληνικός λαός δεν ξέρει τίποτε. Αλήθεια, αυτό το κείμενο που έστειλε ο Τσίπρας δεν έπρεπε να είναι το ένα σκέλος τουλάχιστον του δημοψηφίσματος;
Επιβεβαιώνεται ότι όταν η κυβέρνηση ζητάει απ' το λαό να πει "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα της Κυριακής, στην πραγματικότητα του ζητάει να πει "ΝΑΙ" σε νέες αντιλαϊκές συμφωνίες - μνημόνια, με νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Οι εργαζόμενοι, ο λαός, δεν πρέπει να παγιδευτούν στα ψευτοδιλήμματα της κυβέρνησης. Δεν πρέπει να δώσουν άλλοθι στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής σε κάθε ενδεχόμενο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι σύμμαχοί του στην κυβέρνηση και στο δημοψήφισμα, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή, ζητάνε από το λαό μέσω του "ΟΧΙ" να τους δώσει το δικαίωμα να υπογράψουν ένα μνημόνιο με αντάλλαγμα χρηματοδότηση για να πληρωθούν όμως αυτοί που δάνειζαν τους καπιταλιστές και το κράτος τους για να κερδίζουν, δηλαδή αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση.
Με το ΟΧΙ ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τις προτάσεις που έκανε στο παραπέντε προς την ΕΕ, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, ζητά από το λαό, ο οποίος προβληματίζεται φοβισμένος από το κλείσιμο των τραπεζών και το κούρεμα μισθών και συντάξεων, να υποταχθεί πλήρως στη λυκοσυμμαχία και μάλιστα να αισθάνεται αξιοπρεπής και υπερήφανος.
Αποτελεί μια από τις χειρότερες προκλήσεις που έχουμε γνωρίσει. Μια κυβέρνηση, έτοιμη να συμβιβαστεί πλήρως με το μεγάλο κεφάλαιο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, να ντύνει την επιλογή της με ένα κακοπαιγμένο μάλιστα θέατρο αντίστασης, σνομπισμού, τυχοδιωκτισμού.
Από την άλλη μεριά, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι σύμμαχοί τους με το ΝΑΙ και την πολεμική στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να τους δώσει ο λαός άφεση αμαρτιών και να εμφανιστούν σαν σοβαρό μπλοκ δυνάμεων, ζητώντας στήριξη από μεγαλοεπιχειρηματίες μέσα στην Ελλάδα και τις κυβερνήσεις της ΕΕ, να τους δώσουν ξανά σημασία μετά την εκλογική ήττα τους, τον Γενάρη.
Πρόκειται για ένα δημοψήφισμα που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ που δεν δεσμεύουν σε τίποτα.
Και το ΝΑΙ και το ΟΧΙ θα φέρουν το ίδιο τραγικό αποτέλεσμα για το λαό.
Δεν έχει ξαναγίνει άλλη φορά να ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους, με όσους τρόπους θέλει ο καθένας, το ΝΑΙ και το ΟΧΙ.
Ο λαός πρέπει να στείλει στην κάλπη ένα ψηφοδέλτιο που δεν χωράει παρερμηνείες. Να πέσει στην κάλπη το ψηφοδέλτιο που γράφει: "ΟΧΙ" στην πρόταση ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ. "ΟΧΙ" στην πρόταση της κυβέρνησης. Αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία». Κι ας το βγάζουν άκυρο.
Γιατί είναι το ψηφοδέλτιο που δείχνει τι θέλει ο λαός. Ταυτόχρονα όμως δεν επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει κατά του λαού, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή, ούτε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι.
Με την ευκαιρία θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι τους τελευταίους μήνες ο λαός είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τι σημαίνει λυκοσυμμαχία της ΕΕ, ποια είναι η πραγματική αξία των "εταίρων", των "δανειστών", των "συμμάχων".
Αυτά που διέδιδε ο ΣΥΡΙΖΑ για την κακή τους συμπεριφορά εμείς δεν τα αρνούμαστε. Αυτά που έλεγαν πριν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την ακαμψία από τους εταίρους, επίσης δεν τα αρνούμαστε, μπορεί να αντιμετώπισαν μεγαλύτερες δυσκολίες οι κυβερνήσεις από αυτές που φαινόντουσαν και έβλεπαν το φως της δημοσιότητας.
Όλα αυτά όμως, που παραδέχονται με τον έναν ή άλλον τρόπο όλοι τους, επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ: Ότι η ΕΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της -και όσο ακόμα θα υπάρχει γιατί η ζωή της δεν είναι αιώνια- είναι λυκοσυμμαχία, φυλακή για τους λαούς, δεν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα για πραγματική δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη.
Τα κράτη - μέλη της σκοτώνονται μεταξύ τους για το πώς θα μοιράσουν άλλοτε τα κέρδη από την εκμετάλλευση των λαών και άλλοτε πώς θα μοιράσουν τη ζημιά σε περιόδους κρίσης.
Η ελπίδα για άμεσα μέτρα επιβίωσης του λαού, για ανάκτηση απωλειών, για ξήλωμα του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, για διεκδίκηση των σύγχρονων εργατικών αναγκών βρίσκεται στο δρόμο της λαϊκής πάλης σε κατεύθυνση ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, στη συσπείρωση με το ΚΚΕ.
Φίλες και φίλοι,
Όποιος παρακολούθησε προσεκτικά, προχτές το βράδυ, τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σίγουρα θα μπορούσε να βγάλει κάποια συμπεράσματα για το πού πάει το πράγμα, για το τι συμβαίνει σήμερα, αλλά κυρίως για το τι πραγματικά λέει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον ελληνικό λαό, όχι μόνο ενόψει του δημοψηφίσματος, αλλά γενικότερα.
Ακούσαμε, λοιπόν, τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν οι «λογικές» -όπως τις χαρακτήρισε- προτάσεις της κυβέρνησης. Δηλαδή, η αντιλαϊκή πρόταση - μνημόνιο, που κατέθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και φέρει την υπογραφή του, στην ΕΕ, στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ, είναι μια «λογική» πρόταση, που εάν οι εταίροι της συγκυβέρνησης την κάνουν δεκτή, τότε θα υπάρξει συμφωνία.
Ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε προχθές έναν αποκαλυπτικό συγκριτικό πίνακα. Σε αυτόν υπήρχε αναλυτικά η πρόταση της συγκυβέρνησης και ακριβώς δίπλα η πρόταση των συμμάχων της. Ο τίτλος του πίνακα θα μπορούσε να ήταν «Βρείτε τις διαφορές». Ένα κουίζ που κάνουν τα μικρά παιδιά για να ασκήσουν την παρατηρητικότητά τους, μιας και πάντοτε οι διαφορές είναι ελάχιστες και καλά κρυμμένες. Πράγματι, η μία πρόταση είναι σχεδόν «καθρέφτης» της άλλης. Και οι ομοιότητες συνιστούν ένα εκρηκτικό αντιλαϊκό - αντεργατικό κοκτέιλ.
Ποια είναι η «λογική» πρόταση που λέει ο πρωθυπουργός και την οποία καλεί το λαό να στηρίξει στο δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Κυριακή;
- Θεωρεί «λογική» τη σταδιακή και όχι μεμιάς κατάργηση του ΕΚΑΣ μέσα στην επόμενη τριετία.
- Θεωρεί «λογική» την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την αύξηση εισφορών υγείας, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, δηλαδή μέτρα που θα έχουν ως αποτέλεσμα την έμμεση μείωση μισθών και συντάξεων.
- Θεωρεί «λογική» την αύξηση του ΦΠΑ σε μια σειρά βασικών ειδών διατροφής που καταναλώνουν οι φτωχές εργατικές οικογένειες.
- Θεωρεί «λογική» τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.
Μα, θα πει κανείς, τα περισσότερα από αυτά δεν ζητάνε και η ΕΕ, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ; Βεβαίως. Αυτά τα «λογικά» ζητάνε και οι «θεσμοί», που εκβιάζουν ωμά το λαό, προκειμένου να υποκύψει και να δεχτεί αδιαμαρτύρητα όσα του ετοιμάζουν.
Μα, θα πει κάποιος άλλος, εάν το ΝΑΙ καταλήξει στη μείωση της σύνταξης και του μισθού μου και το ΟΧΙ καταλήξει επίσης στη μείωση του μισθού και της σύνταξης, ποιες είναι οι διαφορές;
Διαφορές υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού.
Θα πρέπει να αναζητηθούν σε αντιπαραθέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδας, σε σχέση με επενδυτικά πακέτα, χρηματοδότηση, την πορεία της Ευρωζώνης, το ζήτημα της «ρύθμισης» του χρέους κ.λπ.
Αντιθέσεις που δεν αφορούν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.
Χαρακτηριστική είναι και η απαίτηση του ΝΑΤΟ να μη μειωθούν οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα, για εξοπλιστικά προγράμματα.
Χαρακτηριστική είναι η έκθεση των 5 προέδρων των οργάνων της Κομισιόν, που προβλέπει πολύ πιο αυστηρή επιτήρηση των κρατών της Ευρωζώνης, με ενιαία όργανα. Χαρακτηριστική είναι η θέση των οργάνων του γερμανικού κεφαλαίου για την Ελλάδα, που θέτει το δίλημμα «αυστηρή πειθαρχία ή αποβολή από την Ευρωζώνη».
Σε αυτό το πλαίσιο η αντιμετώπιση της διαπραγμάτευσης για την Ελλάδα αποτελεί αντικειμενικά παράδειγμα και «πείραμα» για το μέλλον της Ευρωζώνης.
Άλλωστε, είναι γνωστό τοις πάσι ότι με τις αναμπουμπούλες που δημιουργούνται, είτε λόγω δημοψηφισμάτων, κλεισίματος έστω και προσωρινού τραπεζών, διαδικασίες αλλαγής νομίσματος, όπως ζητάνε κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Χρυσή Αυγή, επωφελούνται διάφορα κερδοσκοπικά funds του διεθνούς κεφαλαίου, όλοι όσοι κερδίζουν από αλλαγές νομισμάτων, υποσχόμενοι μάλιστα ότι με την μπάζα που θα κάνουν θα επενδύσουν αργότερα και στη χώρα, άσε που τις περισσότερες φορές «μην τον είδατε τον Παναή»...
Διεθνώς, κυβερνήσεις και ηγέτες που συμπεριφέρονται έτσι, συνήθως αργότερα αποδεικνύεται ότι είναι πιόνια τέτοιων κερδοσκοπικών κύκλων, που τους εμπλέκουν κάποιοι καλοθελητές, τύπου Σόρος και το κακό συναπάντημα.
Ο ελληνικός λαός έχει πλέον πείρα. Είδαμε πού κατάντησαν ηγέτες που ο λαός τους έστειλε στη Βουλή με 45%, τους έκανε πρωθυπουργούς, για να βρεθούν μετά με 2% ή άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη να βρίσκονται στα σίδερα της φυλακής, όχι όπως βρίσκονταν άλλοι αγωνιστές παλιά της Αντίστασης και της λαϊκής πάλης. Αλλά σαν κλέφτες και απατεώνες, σαν λαμόγια, που ξεζούμισαν τον ελληνικό λαό.
Γι' αυτό και ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη στα εκβιαστικά, τρομοκρατικά διλήμματα που του βάζουν και με το δημοψήφισμα - φιάσκο που έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή. Πρέπει να πει το δικό του διπλό λαϊκό ΟΧΙ και στην πρόταση της τρόικα, των 3 θεσμών και στην πρόταση της κυβέρνησης. Να πει ΝΑΙ στην αποδέσμευση από την ΕΕ, με το λαό στην εξουσία, με ένα πρόγραμμα σαν αυτό που προτείνει το ΚΚΕ, να γίνει πρόγραμμα της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων της πατρίδας μας, με κοινωνικοποίηση, ολοσχερή διαγραφή χρέους, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας.
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,
Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα της Κυριακής και οι εκβιασμοί καλά κρατούν.
Χώρια που για να πούμε του στραβού το δίκιο, κανένας πλέον δεν καταλαβαίνει τι νόημα έχει αυτό το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα, αφού όλοι -και οι εταίροι και η κυβέρνηση- παραδέχονται ότι έχει τροποποιηθεί εκ των πραγμάτων.
Το ψευδεπίγραφο του ερωτήματος του δημοψηφίσματος αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι 3 μέρες πριν το δημοψήφισμα ο κ. Τσίπρας έστειλε πρόταση για νέο μνημόνιο - συμφωνία με πολύ σκληρά μέτρα για το λαό.
Αλήθεια ποιον πάνε να κοροϊδέψουν; Να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού θέλουν με την πρότασή του, για να του λένε μετά ότι: «εσύ αποφάσισες, είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτά τα μέτρα».
Αυτός ο τραγέλαφος πρέπει να τελειώσει.
Η κοροϊδία πρέπει να τελειώσει.
Ο εμπαιγμός πρέπει να τελειώσει.
Ο τυχοδιωκτισμός δεν έχει θέση.
Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η καθαρή ιδεολογική πολιτική αντιπαράθεση, η οργάνωση της λαϊκής πάλης με σχέδιο και καθαρό προσανατολισμό και άλλο ο τυχοδιωκτισμός για την εξαθλίωση του ελληνικού λαού και μάλιστα οικεία συναινέσει, με υφαρπαγή της ψήφου του.
Κι εδώ που τα λέμε, η κυβέρνηση προτείνει το ΟΧΙ, αλλά στην ουσία παίζει το παιχνίδι του ΝΑΙ.
Με το ψεύτικο δίλημμα που θέτει, καλώντας το λαό να επιλέξει ένα δήθεν λιγότερο κακό, και με το κλίμα τρομοκρατίας, που ενισχύει με μέτρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων, και με τους περιορισμούς που βάζει να πάρουν από τις τράπεζες τους μισθούς και τις συντάξεις, και με τα παζάρια που συνεχίζει με ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ.
Αυτοί που πίστεψαν, που ακολούθησαν ως «αριστερό» κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να γνωρίζουν καθαρά ότι το μόνο που, σε τελευταία ανάλυση καταφέρνει η κυβέρνηση με αυτή την τακτική, είναι το τσάκισμα του εργατικού λαϊκού ηθικού, η ενίσχυση των ποικίλων εκβιασμών των αντιπάλων του λαϊκού συμφέροντος, των εκβιασμών της άλλης πλευράς.
Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να απορρίψει όλους τους εκβιασμούς, να φτάσει στην κάλπη με την πρότασή του και να πει:
ΔΕ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ - ΔΕ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ - ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΨΕΥΤΟΔΙΛΗΜΜΑΤΑ.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΟΛΕΣ ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΥΚΟΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ.
Η πρόταση του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα είναι το πραγματικό, γνήσιο ΟΧΙ, χωρίς ναι μεν αλλά...
Η πρόταση του ΚΚΕ δεν αθροίζεται με καμία πρόταση των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της Χρυσής Αυγής, που την ψήφισαν μαζί στη Βουλή.
Μεγάλες ευθύνες έχουν και δυνάμεις που εμφανίζονται με αριστερά επαναστατικά δήθεν συνθήματα και στηρίζουν το «ΟΧΙ» της κυβέρνησης, δίνοντάς του δήθεν άλλο περιεχόμενο, αν και στην κάλπη θα πέσει το ίδιο με όλους τους άλλους.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για εκείνο το μπλοκ πολιτικών δυνάμεων που έδρασε στις πλατείες των «αγανακτισμένων», αποπροσανατολίζοντας το λαό, το κίνημα, συσκοτίζοντας τον πραγματικό αντίπαλο, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, την άρχουσα τάξη.
Ο κόσμος που εμπιστεύθηκε τις προεκλογικές διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ και δεν πίστεψε τότε αυτά που τον προειδοποιούσε το ΚΚΕ, ας σκεφτεί πιο έμπειρα τώρα κι ας τους καταγγείλει ανοικτά, ας συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ αποφασιστικά, δυναμικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει ούτε μπορεί να παλέψει για το λαό. Είναι κόμμα που από γεννησιμιού του φορτώνει τους συμβιβασμούς του στο λαό. Χρεοκοπούν οι ίδιοι, ο λαός όμως δεν πρέπει να χρεοκοπήσει μαζί τους.
Είτε από Δευτέρα οδηγηθούμε σε νέα συμφωνία - μνημόνιο καρμανιόλα, είτε έχουμε έναρξη διαδικασίας αποπομπής από το ευρώ, σε κάθε περίπτωση ο λαός μας θα χρεοκοπήσει. Να γιατί λέμε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από την αρχή της αδιέξοδη για το λαό. Δεν μπορούσε να δώσει φιλεργατική - φιλολαϊκή λύση. Εκμεταλλεύτηκε μόνο τη δικαιολογημένη οργή από τις βάρβαρες πολιτικές των προηγούμενων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι συνεχίζουν στην ίδια ρότα με συνέπεια και σταθερότητα.
Ο ελληνικός λαός όμως έχει συμφέρον να δρομολογήσει με την πάλη του εξελίξεις που να απορρίπτουν τις προτάσεις όλων τους.
Για μια ακόμα φορά καλούμε το λαό να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ.
Η πρότασή μας μπορεί σήμερα να εκφράσει τη θέληση του λαού, όπως εκφράστηκε μέσα από τους αγώνες του όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ΝΑΙ στην αποδέσμευση από την εξουσία των μονοπωλίων, όλες τις λυκοσυμμαχίες, με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Μόνο σε αυτή τη γραμμή πολιτικής πάλης μπορούμε να καταργήσουμε αντιλαϊκά μέτρα, έστω και ως ελάχιστη ανάσα επιβίωσης.
Το πολιτικό μήνυμα του ΚΚΕ δεν ακυρώνεται. Μπορεί οι κυβερνώντες, με διαδικαστικά τερτίπια στη Βουλή, με αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό τρόπο να αρνήθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στη Βουλή να θέσουν -έστω για ψηφοφορία- την πρότασή μας, με τα συγκεκριμένα ερωτήματα που έβαζε το ΚΚΕ στο δημοψήφισμα.
Τα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ θα βρίσκονται παντού με το ψηφοδέλτιο που η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε να το βάλει μέσα στα εκλογικά τμήματα, για να επιλέξει ο λαός. Θα είμαστε και μέσα και έξω από τα εκλογικά τμήματα, θα ρίχνουμε στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του αγώνα και της αντίστασης, θα αρνηθούμε να υποταχθούμε στο ΟΧΙ που θα συμψηφιστεί με το ΝΑΙ, για να γίνει ξανά από Δευτέρα ένα μεγάλο «ΝΑΙ», σε ένα νέο αντιλαϊκό μνημόνιο.
Γιατί μόνο με το άκυρο, ακυρώνουμε όλες τις αντιλαϊκές επιδιώξεις, τις αντιλαϊκές συμφωνίες, ανοίγουμε το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, με δυναμικότερη οργάνωση και λαϊκή συμμαχία.
Τους λέμε καθαρά. Το πολιτικό ρεύμα που έχει ήδη δημιουργήσει η καθαρή θέση του ΚΚΕ, το μήνυμα που στέλνει στον εξουθενωμένο λαό μας από τις πολιτικές όλων τους αυτά τα χρόνια, δεν μπορούν, όσο κι αν θέλουν, να το ακυρώσουν ή να το διαστρεβλώσουν.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Είναι κοροϊδία να μιλάει η κυβέρνηση για λαϊκή κυριαρχία τη στιγμή που την πραγματική εξουσία, τα κλειδιά της οικονομίας τα κρατάει το κεφάλαιο, την ώρα που οι εκβιασμοί συνεχίζονται για να αποσπάσουν από το λαό υποταγή στη μία ή στην άλλη αντιλαϊκή εκδοχή, και να του την «φορτώσουν» μάλιστα ως δική του επιλογή.
Αυτοί που λένε ότι τα δημοψηφίσματα είναι έκφραση πραγματικής λαϊκής θέλησης, ας θυμηθούν όσα δημοψηφίσματα πραγματοποιήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη Συνθήκη της Λισαβόνας, που επαναλαμβάνονταν και μάλιστα με αφόρητες πιέσεις και τρομοκρατία προς τους λαούς εκείνων των χωρών για να αλλάξουν τα αποτελέσματα.
Πάει πολύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βαφτίζει δημοκρατία τον εκβιασμό που επιχειρεί να κάνει στο λαό. Στόχος της με το δημοψήφισμα δεν είναι να εκφραστεί η λαϊκή θέληση, αλλά να εκβιαστεί η έγκριση, στήριξη και ανοχή του λαού στη δική της τελική συμφωνία με την τρόικα, που είναι βαθιά αντιλαϊκή.
Ας σταματήσει λοιπόν η κοροϊδία περί λαϊκής θέλησης και λαϊκής κυριαρχίας. Αφού η όποια θέληση εκφράστηκε στις εκλογές της   25ης του Γενάρη με τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήδη καταπατήθηκε, ήδη ακυρώθηκε η αντίδραση του λαού απέναντι στα προηγούμενα μνημόνια, στις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με τους αγώνες του ενάντια στα μνημόνια, στους εφαρμοστικούς νόμους, όλη την αντιλαϊκή πολιτική που παραμένει άθικτη.
Εργαζόμενοι της Ελλάδας,
Η ΕΕ ήταν πάντα μια ένωση του κεφαλαίου και τώρα γίνεται ακόμη χειρότερη.
Η ΕΕ αυτή ήταν πάντα και δεν αλλάζει, όπως κορόιδευε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει να κοροϊδεύει, λέγοντας ότι πρέπει η ΕΕ δήθεν να γυρίσει στις αξίες των ιδρυτών της! Ποιων ιδρυτών της; Όλων αυτών που ήταν οι κατ' εξοχήν εκπρόσωποι των ομίλων, της άρχουσας τάξης, των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και των επεμβάσεων και πολέμων κατά των λαών.
Καλούμε το λαό να δυναμώσει το ρεύμα ρήξης και σύγκρουσης, όχι για να μπούμε κάτω από μια άλλη ξένη σημαία, αλλά για να μπορέσει τελικά ο λαός μας να γίνει αυτός νοικοκύρης στον τόπο του.
Σήμερα, υπάρχουν πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι που προβληματίζονται, απορρίπτουν την ΕΕ, δυναμώνει το ρεύμα αμφισβήτησης.
Αυτό προκύπτει και από τις δικές τους δημοσκοπήσεις.
Τους καλούμε λοιπόν όλους και όλες να ολοκληρώσουν το βήμα, τον προβληματισμό και τη σκέψη τους.
Στο πρόσωπο της ΕΕ να απορρίψουν τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που πάει χέρι-χέρι με τη συμμετοχή της χώρας σε τέτοιες ή άλλες συμμαχίες που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και όχι το λαό.
Οι πρόσφατες εξελίξεις, με την επιβολή περιορισμού στις τραπεζικές συναλλαγές, αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης για την επιδείνωση της κατάστασης που βιώνει ο λαός μας.
Τι, αλήθεια, εννοεί ο πρωθυπουργός όταν λέει «μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα βασικά αγαθά»; Τα στοιχειώδη δεν μπορούσε να τα εξασφαλίσει ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος ούτε όταν πληρωνόταν κανονικά τον μισθό, τη σύνταξή του.
Ποια είναι σήμερα τα βασικά αγαθά, που είπε ο Τσίπρας χθες; Μόνο ένα μπουκάλι γάλα για το παιδί και μισό πιάτο φαΐ; Έτσι τη βγάζει αυτός στο σπίτι του;
Σα δεν ντρεπόμαστε...
Για να επιβιώσει αυτή τη στιγμή ο λαός, η κυβέρνηση τώρα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα.
- Τώρα να διασφαλιστεί η είσπραξη του συνόλου, ολόκληρου του μισθού, ολόκληρης της σύνταξης.
- Η είσπραξη ολόκληρου του επιδόματος ανεργίας.
- Η δυνατότητα ανάληψης από μικροκαταθέτες.
- Να παγώσουν οι δόσεις προς την εφορία για τους φόρους εισοδήματος των φυσικών προσώπων και τα χαράτσια.
- Να παγώσουν οι δόσεις προς τις τράπεζες που αφορούν στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
- Να παγώσει η καταβολή λογαριασμών για φως, νερό και τηλέφωνο και να μην υπάρξει καμιά διακοπή συνδέσεων.
- Να καταργηθούν τα διόδια, τα εισιτήρια σε όλα τα ΜΜΜ σε ολόκληρη τη χώρα.
- Να μην καταβάλλεται καμιά συμμετοχή σε νοσήλια, διάφορες ιατρικές εξετάσεις, να παρέχονται τελείως δωρεάν τα φάρμακα.
Όλα αυτά μπορεί ο λαός μας, ως επείγοντα μέτρα, να τα διεκδικήσει και να φτάσει στην κάλπη με το: «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ».
Και μια και το έφερε η κουβέντα και επειδή ορισμένοι καλοπροαίρετοι, αναρωτιούνται: «Γιατί το ΚΚΕ βάζει τώρα στο δημοψήφισμα το θέμα της αποδέσμευσης από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, αφού το ζήτημα είναι να τοποθετηθούμε για τις αντιλαϊκές προτάσεις των ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ;», να απαντήσουμε:
Οι ίδιες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ για την ανάγκη αποδέσμευσης απ' όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις που συμμετέχει η Ελλάδα, όπως είναι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ κ.ά.
Ο λαός μας έχει πλέον πολύ μεγάλη πείρα από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Η ΕΕ αυτή ήταν πάντα, μια ένωση του κεφαλαίου, δηλαδή μια ιμπεριαλιστική ένωση, για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, που χαράζει πολιτικές κατευθύνσεις και γίνεται όλο και χειρότερη.
Για το συμφέρον του ελληνικού κεφαλαίου εντάχθηκε η Ελλάδα σε αυτήν, αυτό βγήκε κερδισμένο από τη συμμετοχή της χώρας.
Οι αντιλαϊκές - αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που εκφράστηκαν και στην πολιτική των μνημονίων, περιέχονται και στα αλλεπάλληλα νέα σχέδια συμφωνίας, είναι στα πλαίσια της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου. Άρα σε όσα αντιλαϊκά σχέδια και προτάσεις κι αν πει «όχι» ο λαός, αν δεν απορρίψει τις αιτίες που τα δημιουργούν, αυτά θα έρχονται και θα επανέρχονται.
Να γιατί καλούμε το λαό να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης, ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους. Όχι για να πάμε σε μια άλλη παρόμοια συμμαχία, για να ενταχθεί η Ελλάδα σε κάποια άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, αλλά για να μπορεί ο λαός να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του.
Να αξιοποιηθούν οι μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, για τη λαϊκή ευημερία, που σήμερα εντός της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, αυτές, είτε μένουν ανεκμετάλλευτες είτε υποτάσσονται στα κέρδη του κεφαλαίου και στις δεσμεύσεις της ΕΕ.
Ορυκτός πλούτος, βιομηχανία, ναυπηγεία, ενέργεια, αγροτική οικονομία κλπ, μπορούν να αναπτυχθούν προς όφελος του λαού, χωρίς τους περιορισμούς της ΕΕ, εφόσον γίνουν κοινωνική περιουσία, κινηθούν με κεντρικό σχεδιασμό.
Τότε μπορούν να αναπτυχθούν σχέσεις επωφελείς με άλλες χώρες.
Έτσι μπορεί να γίνει πραγματικότητα η μονομερής διαγραφή του χρέους, να απορριφθούν οι εκβιασμοί και οι απειλές, να καταργηθούν τα μνημόνια.
Δεν είναι ο δρόμος της απομόνωσης, όπως προσπαθούν να πουν όλα τ' άλλα κόμματα. Σήμερα, στην πραγματικότητα, ο λαός είναι απομονωμένος από τον πλούτο που παράγει και τις δυνατότητες της χώρας.
Τα τελευταία χρόνια και κυρίως τους τελευταίους μήνες αποδείχτηκε και κάτι άλλο. Πως δεν μπορεί να περιμένει ο λαός, αν ο Ομπάμα θα χαμογελάσει στον Τσίπρα και τον Σαμαρά, αν ο Πούτιν θα πει κανένα καλό λόγο για την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, αν οι Κινέζοι θα μας χρησιμοποιήσουν για τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.
Ο ελληνικός λαός, η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, η αγροτιά, δεν πρέπει να διαλέγουν ποιοι κεφαλαιοκράτες θα εκμεταλλευτούν τον παραγωγικό πλούτο και τις δυνατότητες της χώρας, αν θα είναι Ευρωπαίοι, Γερμανοί, Γάλλοι, αν θα είναι Αμερικανοί, Κινέζοι, Ρώσοι κλπ.
Ο ελληνικός λαός πρέπει, όσο γίνεται πιο γρήγορα, να αποφασίσει για ποιο δρόμο ανάπτυξης αξίζει να καταθέσει τις δικές του θυσίες, γιατί ο δρόμος αυτός υπάρχει, υπήρξε ως εμπειρία τον 20όαιώνα και σήμερα μπορούμε να αντλούμε και θετικά συμπεράσματα, αλλά και μεγάλη κατακτημένη πείρα αποφυγής λαθών.
Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης σε καμιά περίπτωση δεν είναι μονόδρομος.
Η αποδέσμευση από την ΕΕ με το λαό πραγματικά στην εξουσία μπορεί να απελευθερώσει τεράστιες δυνάμεις. Χρειάζεται ένας λαός αποφασισμένος, οργανωμένος, ενημερωμένος, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να πάρει την εξουσία και την οικονομία στα χέρια του.
Διαφορετικά, θα μετράμε νέες απογοητεύσεις, νέες ήττες, θα επιλέγουμε κάθε φορά το μικρότερο κακό που οδηγεί πάντα στο μεγαλύτερο κακό.
Φίλες και φίλοι,
Τα στελέχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπροστά στο δημοψήφισμα της Κυριακής μιλάνε συνέχεια για την «αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια» του ελληνικού λαού, που πρέπει να εκφραστεί με το «ΟΧΙ» που προτείνει η κυβέρνηση.
Είναι όμως θράσος η συγκυβέρνηση να μιλάει για αξιοπρέπεια και περηφάνια όταν:
- Δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία, ετοιμότητα να συμμετάσχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, εκπαιδεύουν το στρατό για ιμπεριαλιστικές αποστολές. Ο ίδιος ο Τσίπρας στην τριμερή Συνάντηση Κορυφής με τους Προέδρους Κύπρου και Αιγύπτου αναπαρήγαγε αυτολεξεί το ευρωατλαντικό αφήγημα περί τζιχαντιστών, το οποίο δίνει πρόσχημα για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στον άξονα από Λιβύη έως Συρία και Ιράκ. Αντίστοιχες θέσεις έχει πάρει, βάζοντας την τζίφρα του κάτω από τα επίσημα κείμενα, στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ που έχει μετάσχει.
- Δηλώνουν ετοιμότητα να φιλοξενήσουν και νέες ΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία στο έδαφος της χώρας, π.χ. σε Κρήτη και Κάρπαθο. Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, το συνεταιράκι του Τσίπρα στην κυβέρνηση, έλεγε ακόμα και χτες, παρουσία δύο κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, των αν. υπουργών Κ. Ησυχου και Θ. Δρίτσα, ότι η βάση της Σούδας στηρίζει το νότιο τομέα του ΝΑΤΟ ενάντια στην απειλή των τζιχαντιστών. Παραπέρα, ο ίδιος αναλάμβανε, πρόσφατα στη Βουλή, υπό το βλέμμα του Τσίπρα να «απαντήσει» στο ΚΚΕ, γιατί λέει «δεν καταλαβαίνει» τη χρησιμότητα μιας αμερικανικής βάσης στη Δωδεκάνησο... Κάτι που δε διανοήθηκε να κάνει καμιά κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση του 1974 στην Ελλάδα και το κάνει τώρα η «πρώτη φορά αριστερά»...
Μάλιστα, ο κ. Καμένος προχώρησε σήμερα σε μια εξωφρενική δήλωση, ενώπιον του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι για να υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα, δεν είναι ούτε για να παίρνουν μέρος σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές ούτε για το εσωτερικό. Τέτοιες δηλώσεις παραπέμπουν αλλού, είναι επικίνδυνες, είναι παιχνίδι με τη φωτιά.
Συνεχίζουν τις συνεκπαιδεύσεις με αμερικανικά και άλλα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα ακόμα και σε σχέδια πολέμου και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Βαλτική.
Φτιάχνουν άξονες με το Ισραήλ, χτίζοντας τη λυκοσυμμαχία με την ισραηλινή αστική τάξη που ματώνει κυριολεκτικά το λαό της Παλαιστίνης.
Λένε στον ελληνικό λαό να αναγνωρίσει ως φίλο την πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη του κόσμου, τις ΗΠΑ, να ξεχάσει το ρόλο που έπαιξαν, όπως και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην Ιστορία της χώρας μας, το ρόλο που παίζουν σήμερα σε μια σειρά περιοχές του κόσμου. Άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που πεινάει ο λαός, βρήκε 500 εκατομμύρια δολάρια να τα δώσει στους Αμερικανούς για να συντηρήσουν ελληνικά αεροσκάφη για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ...
Τι ακριβώς από τα παραπάνω συνιστά περηφάνια και αξιοπρέπεια για τους εργαζόμενους, για το λαό; Τίποτα.
Μηδέν εις το πηλίκον.
Είναι η συνέχιση της πολιτικής συμμετοχής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, στις επεμβάσεις και τους πολέμους, επειδή αυτό συμφέρει την ελληνική αστική τάξη.
Εντός των όποιων λυκοσυμμαχιών δεν μπορεί ο λαός να είναι υπερήφανος.
Το «ΟΧΙ» που καλούν το λαό να πει ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - Χρυσή Αυγή, είναι «ΝΑΙ» στην αυταπάτη ότι αυτές μπορούν να αλλάξουν, να γίνουν φιλολαϊκές με διαπραγματεύσεις και νέες αντιλαϊκές συμφωνίες ή με προσάραξη σε άλλες νομισματικές ενώσεις σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ.
Στην πραγματικότητα, όλοι τους προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό.
Γι' αυτό μόνη αξιοπρεπής και υπερήφανη στάση για το λαό είναι η συσπείρωση με το ΚΚΕ, με την πολιτική του πρόταση.
Είναι η μόνη πρόταση που δεν βάζει το λαό να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, με ποια μέτρα θα τον σφαγιάσουν.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, γιατί λέμε ότι όπου ακούς πολλή πατρίδα και δήθεν εθνική συνεννόηση, όλοι αυτοί που τα λένε αυτά έχουν στο μυαλό τους μόνο την «πατρίδα» και το «έθνος» των καπιταλιστών, της αστικής τάξης, των ιμπεριαλιστών και όχι το «έθνος», την «πατρίδα» των εργατών, των ανέργων, των φτωχών βιοπαλαιστών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών.
Το πραγματικό γνήσιο ΟΧΙ είναι το ΟΧΙ στην πρόταση της κυβέρνησης και της τρόικας. Το πραγματικό γνήσιο ΝΑΙ είναι το ΝΑΙ του ΚΚΕ στην αποδέσμευση, με πρόγραμμα και κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και κοινωνίας, με την εργατική τάξη, το λαό πραγματικά στην εξουσία.
Και αυτό καλούμε τον ελληνικό λαό να εκφράσει, ρίχνοντας στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ. Να διαμορφωθεί ένα ισχυρό πολιτικό ρεύμα αντίστασης στην ΕΕ.
Μπορεί να απέκλεισαν τυπικά, με τα τερτίπια τους στη Βουλή, αυτήν τη πρόταση απ' το δημοψήφισμα, το πολιτικό ρεύμα όμως και το μήνυμα που στέλνει δεν μπορούν, όσο κι αν θέλουν, να το ακυρώσουν.
Αυτό καλούμε το λαό να κάνει, χωρίς φόβο, απορρίπτοντας τους εκβιασμούς τόσο των ξένων όσο και της κυβέρνησης, απορρίπτοντας το μονόδρομο που λέει εδώ θα μείνουμε και θα παζαρεύουμε τη φτώχεια μας.
Αποτελεί ψευτοδίλημμα για το λαό το να επιλέξει ανάμεσα στα αντιλαϊκά μέτρα και στη σημερινή εικόνα με τις ουρές στα ΑΤΜ, τον κίνδυνο «κουρέματος» των λαϊκών καταθέσεων. Ο λαός δεν πρέπει να διαλέξει τον τρόπο της σφαγής του.
Φίλες και φίλοι,
Δυναμώνουμε την αντιμονοπωλιακή αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης, τη συσπείρωση με το ΚΚΕ.
Δυναμώνουμε τη συζήτηση με το λαό, κάθε μέρα, κάθε ώρα, μέσα στους τόπους δουλειάς, μέσα στις γειτονιές στις πόλεις, σε όλα τα χωριά.
Οργανώνουμε την αντίσταση, την ετοιμότητα, την προετοιμασία σε ενδεχόμενο εξελίξεων, επίσημης χρεοκοπίας, γιατί ο λαός μας είναι ήδη χρεοκοπημένος.
Στηρίζουμε όλους τους ανήμπορους και καταφρονεμένους. Οργανώνουμε την αντίσταση μέσα από Επιτροπές Αγώνα, στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στα νοσοκομεία, στα σούπερ μάρκετ, στις υπηρεσίες, από Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές, από επιτροπές κοινωνικής αλληλεγγύης και βοήθειας, μέσα από ομάδες και επιτροπές ελέγχου κατά της αισχροκέρδειας, της πιθανότητας έλλειψης τροφίμων, φαρμάκων και άλλων προϊόντων απαραίτητων για την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας.
Καλούμε σε ετοιμότητα όλες τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται για το καλό του λαού μας, ενάντια σε οποιεσδήποτε εξελίξεις που θα θελήσουν να τον φέρουν στη γωνία, άβουλο παρατηρητή των γεγονότων και των εξελίξεων για τη διάσωση του βάρβαρου συστήματος και των κυβερνήσεών του, που συνεχίζουν να ξεζουμίζουν το λαό και τη νεολαία.
Το ΚΚΕ δεν θα μπει στο παιγνίδι της κοροϊδίας, του αποπροσανατολισμού, της στήριξης αντιλαϊκών κυβερνήσεων αστικής διαχείρισης, όποιο πρόσημο κι αν έχουν, όπως και αν εμφανίζονται, όποια ονομασία κι αν τους δίνεται, γιατί σκοπός τους είναι ένας: Πώς θα γονατίσουν το λαό μας, πώς θα βάλουν το ΚΚΕ στο χέρι.
Είναι μακριά νυχτωμένοι. Γιατί εμείς είμαστε παντός καιρού. Όχι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, που μέσω του πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα, μας δήλωσε ότι αυτός δεν είναι παντός καιρού. Δεν ξέρουμε αν κάτι άλλο ήθελε να πει ή αν δεν γνωρίζει το πραγματικό νόημα της φράσης αυτής.
Όμως εμείς θα συμφωνήσουμε για πρώτη φορά μαζί του. Πράγματι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παντός καιρού. Το έχει αποδείξει ήδη μέσα σε λίγους μήνες.
Πώς να αντιμετωπίσει θύελλες και φουρτούνες; Ανηφοριές και δυσκολίες; Ομολόγησε με τον τρόπο του ότι είναι για τα εύκολα. Όμως ο ελληνικός λαός, το κίνημά του, δεν θέλουν τέτοιους ή τέτοιες.
Θέλουν το ΚΚΕ, κόμμα παντός καιρού, που αντέχει σε όλες τις αναποδιές, που μπορεί να αντιμετωπίσει τις θύελλες και τις δυσκολίες της ταξικής πάλης. Που δεν αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα που αλλάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και πάει όπου φυσάει ο άνεμος, ακριβώς επειδή δεν είναι παντός καιρού...
Σας καλούμε να αποβάλετε τα τρομοκρατικά διλήμματα, ένθεν κακείθεν. Να συμπαραταχθείτε με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα με επιμέρους διαφορές ή επιφυλάξεις.
Είναι η μόνη ελπίδα για το λαό, για τη διέξοδο από την κρίση σε όφελος της λαϊκής ευημερίας.
Σας καλούμε να κάνετε το πρόγραμμα του ΚΚΕ, τις θέσεις του, την οργάνωσή του σημαία σας. Δεν μπαίνουμε κάτω από ξένες σημαίες.
Η σημαία της εργατικής τάξης, των αγώνων του λαού μας, η βαμμένη με το κόκκινο αίμα των παιδιών του, η σημαία των ηρώων αυτής της πατρίδας, θα κυματίζουν περήφανα, όταν ο λαός μας ο ίδιος αποφασίσει να τις πάρει στα χέρια του και να τις σηκώσει ακόμα ψηλότερα...