Εληξε χτες η προθεσμία για τις αιτήσεις των οικογενειών που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», (με μέρος του να χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ) και δεκάδες χιλιάδες παιδιά αναμένεται και φέτος να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών. Αιτία για την κατάσταση αυτή είναι από τη μία οι περικοπές στη χρηματοδότηση και από την άλλη οι όροι και προϋποθέσεις που τίθενται και που αποκλείουν εκ των προτέρων χιλιάδες νέα ζευγάρια.
Κάποιες προβλέψεις κάνουν λόγο για περίπου 80.000 παιδιά που θα φιλοξενηθούν δωρεάν σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ. Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με στοιχεία που έδωσε, επισημαίνει πως οι προσφερόμενες θέσεις ίσα - ίσα που ξεπερνούν τις 100.000. Ακόμα και αυτός ο αριθμός, όμως, αναμένεται να πέσει αισθητά, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει το «ξεκαθάρισμα» σε αιτήσεις που έχουν ταχυδρομηθεί, αλλά και σε δομές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως πέρσι, οι αιτήσεις παιδιών έφτασαν τις 112.282 και ως «έγκυρες» θεωρήθηκαν 97.629. Στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ - ΜΕΑ τελικά μπήκαν 74.912 βρέφη και παιδιά.
Ετσι, παρά τα ευχολόγια του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, που έλεγε στη Βουλή πως «καλό θα ήταν κάποια στιγμή να φτάσουμε στις 125.000 παιδιά», για φέτος τα 184 εκατ. ευρώ που θα δοθούν, φτάνουν για περίπου 80.000 παιδιά. Ακόμα και η ίδια η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που έχει αφήσει στη μοίρα τους τις κοινωνικές δομές, συμβαδίζοντας με τις κυβερνητικές πολιτικές τόσο των προηγούμενων όσο και της νυν κυβέρνησης, επεσήμανε πως πρέπει να αυξηθεί ο ετήσιος προϋπολογισμός του προγράμματος σε 250 εκατομμύρια ευρώ για τη σχολική χρονιά 2015 - 2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ. Είναι γνωστό, άλλωστε, πως σε Διοικητικό Συμβούλιό της, είχαν γίνει γνωστές καταγγελίες πως ιδιωτικοί σταθμοί, παρόλο που χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα και οι γονείς γλίτωναν τροφεία, ζητούσαν έξτρα ποσά παράνομα. Κι όμως, παρά τις καταγγελίες αυτές, η ΕΕΤΑΑ γνωστοποίησε πως και φέτος, το 30% περίπου των δομών που θα φιλοξενήσουν παιδιά μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, θα είναι από ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Σε όλο αυτό το κλίμα, λοιπόν, ήδη υπάρχουν δήμοι που ζητούν από τα λαϊκά στρώματα να βάλουν το χέρι στην τσέπη, καθώς «μόνο έτσι», όπως τονίζουν, θα μπορούν να λειτουργήσουν τους σταθμούς και να κρατήσουν και το προσωπικό. Από την άλλη, είναι δεδομένο πως λόγω υποχρηματοδότησης, οι υπάρχοντες παιδικοί σταθμοί θα υπολειτουργήσουν όταν θα ανοίξουν, αφού είναι γνωστά τα προβλήματα με τις προσλήψεις προσωπικού που γίνονται με τεράστιες καθυστερήσεις.

Εφ. "Ριζοσπάστης", 19/8/2015