Οριστικοποιήθηκαν και αναρτήθηκαν προχτές οι λίστες με τα παιδιά που θα φιλοξενηθούν φέτος στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» που χρηματοδοτείται κυρίως από χρήματα του ΕΣΠΑ. Το κύριο, όμως, είναι πως και φέτος, δεκάδες χιλιάδες παιδιά αποκλείονται λόγω υποχρηματοδότησης, αλλά και των απαράδεκτων όρων και προϋποθέσεων που τέθηκαν στις λαϊκές οικογένειες κατά τη διάρκεια των αιτήσεων.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, εκτός προγράμματος θα μείνουν 40.680 παιδιά, με βάση τις αιτήσεις που κατατέθηκαν για τη φετινή χρονιά. Και αυτό καθώς, πολλοί εργαζόμενοι, με βάση και την οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει, κατέθεσαν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα για πρώτη φορά. Σημαντική λοιπόν, είναι η αύξηση που σημειώθηκε και φέτος στις αιτήσεις (98.058 φέτος και 91.921 πέρσι) που αφορούσαν 121.683 παιδιά (έναντι 112.282 το 2014). Αυτό άλλωστε είναι κάτι που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια καθώς μόνο από το 2012 οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 11.091. Και τώρα, καλούνται να βάλουν ακόμα περισσότερο το χέρι στην τσέπη καθώς θα πρέπει να πληρώσουν τα δυσβάσταχτα τροφεία που επιβάλλουν οι δήμοι.
Στους παιδικούς σταθμούς, μετά την «εκκαθάριση» των αιτήσεων θα μπουν 81.003 παιδιά και αυτό, αφού δόθηκαν μόλις 184 εκατομμύρια ευρώ για τη φιλοξενία των παιδιών στους σταθμούς, ενώ ακόμα και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος, που έχει στηρίξει εδώ και χρόνια με τη στάση της τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους σταθμούς, κάνει λόγο για «τραγικά λάθη στο χειρισμό του θέματος από τους συναρμόδιους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη», αλλά και την αδιαφορία τους.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, η υπηρεσιακή κυβέρνηση «πανηγυρίζει» για τα 184 εκατομμύρια ευρώ, «ποσό το οποίο αποτελεί ένα από τα υψηλότερα των τελευταίων δέκα χρόνων στη διάρκεια λειτουργίας του προγράμματος».

εφ. "Ριζοσπάστης" 15/9/2015