Με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και με τις λαϊκές οικογένειες να αγωνιούν αν θα μπουν τα παιδιά τους στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που αφορά δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, έγινε χτες η επίσημη πρώτη για τη βρεφονηπιακή χρονιά.
Τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται σε όλους τους δήμους της χώρας και η κατάσταση αναμένεται να είναι εκρηκτική, καθώς από τη μία δεκάδες χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός σταθμών (είτε λόγω των αυστηρών όρων και προϋποθέσεων για να θεωρούνται έγκυρες οι αιτήσεις των γονέων και της υποχρηματοδότησης, είτε λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό και του μεγάλου ενδεχόμενου να γίνουν και απολύσεις).
Ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, έθεσε για άλλη μια φορά θέμα για τα προβλήματα των παιδικών σταθμών του ΔΒΑ και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει ακόμα δεκτές νέες εγγραφές στο δίκτυο των παιδικών σταθμών του Δήμου Αθηναίων. «Η εικόνα που έχουμε εμείς, είναι ότι 2.700 περίπου παιδιά, 2.700 οικογένειες είναι στον αέρα, για το εάν θα πάνε φέτος τα παιδιά τους σε έναν από τους παιδικούς σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ). Κι εδώ δεν μπορείτε να καλυφτείτε, πετώντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση, η οποία βεβαίως έχει ευθύνες και τις έχουμε αναδείξει από το Μάρτη». Σημείωσε, επίσης, πως «επαναφέρουμε το θέμα των παιδικών σταθμών σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο και παρόλα αυτά φτάσαμε, παραμονή του ανοίγματος των παιδικών σταθμών, να είναι στον αέρα όλες οι νέες εγγραφές», ενώ τόνισε πως η δημοτική αρχή παρουσίασε ως κατόρθωμα την επανεγγραφή 3.178 παιδιών.
Στάθηκε στο γεγονός πως «η κυβέρνηση ενέκρινε μόλις το 1/3 του προσωπικού και μόνο για συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για τις δομές του ΔΒΑ που έχουμε ανάγκη, ώστε να γίνει δεκτός ο μέγιστος αριθμός παιδιών που μπορούμε να φιλοξενήσουμε, βάση της δυναμικότητας που αφορά 5.500 νήπια και βρέφη. Δεν έγινε καμία κίνηση όλους αυτούς τους μήνες κι ενώ το βάζαμε ως θέμα επανειλημμένα, καμία κίνηση διεκδίκησης, απαίτησης, ανάδειξης της ευθύνης της κυβέρνησης». Επίσης, κατήγγειλε τις ευθύνες που έχει η διοίκηση γι' αυτή την κατάσταση και επεσήμανε πως «απαιτούμε ο Δήμος και η διοίκηση του ΔΒΑ να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε άμεσα να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις. Καλούμε τους γονείς να πιέσουν την κυβέρνηση και τη διοίκηση του Δήμου, διεκδικώντας το δικαίωμα των παιδιών τους στην Προσχολική Αγωγή».