Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν την Τρίτη το απόγευμα Λαϊκές Επιτροπές, Σωματεία, φορείς από τη Δυτική Αθήνα καθώς και οι δημοτικές αρχές Χαϊδαρίου και Πετρούπολης.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Περιστέρι και πραγματοποίησαν δυναμική πορεία στην έδρα της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αθήνας.
Οι φορείς διεκδικούν, ανάμεσα σε άλλα, την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες, την έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων για την κάλυψη επειγουσών αναγκών, αλλά και την άμεση έναρξη έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αθήνας.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, καθώς και οι Γιάννης Μανουσογιαννάκης και Γιάννης Πρωτούλης  μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Στη συγκέντρωση χαιρέτησε ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, ο οποίος σημείωσε ότι για την πλημμύρα «δεν φταίει ούτε ο Θεός, ούτε ο καιρός ούτε το κακό το ριζικό μας. Υπάρχουν οι συγκεκριμένες ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων όπως και της σημερινής κυβέρνησης, καθώς και της σημερινής πολιτικής ηγεσίας της περιφέρειας Αττικής καθώς δεν έχουν πραγματοποιήσει ούτε ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας. Η Δυτική Αθήνα είναι κυριολεκτικά ανοχύρωτη σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα».
Υπενθύμισε ότι «στις περσινές πλημμύρες οι αυτοψίες που πραγματοποιήσαμε σε οδούς όπως η Ζωοδόχου Πηγής, η Καβάλας αλλά και στο ρέμα της Εσχατιάς έδειξαν ότι τα έργα έμειναν στα χαρτιά και στα λόγια. Δεν προχώρησε ούτε ένα έργο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2015, παρά τη τεχνογνωσία και το προσωπικό, που μπορούσε να προχωρήσει τα έργα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα».
Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Τζώκα, στον οποίο παρέδωσαν το υπόμνημά τους. (Διαβάστε το παρακάτω)
Ο αντιπεριφερειάρχης έμεινε για άλλη μια φορά στα ευχολόγια, όπως ότι αυτή την βδομάδα αναμένονται να βγουν οι επιτροπές της περιφέρειας σε ότι αφορά τα κατεστραμμένα καταστήματα, ενώ αναφέρθηκε και στη δυσκαμψία που υπάρχει στο συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων και Περιφέρειας. Σημείωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να γίνει μια καλύτερη προσπάθεια σε ότι αφορά τον συντονισμό.
Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος μιλώντας στους συγκεντρωμένους μετά τη συνάντηση σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε άλλο χρόνο χαμένο. Να κινητοποιηθεί ο κόσμος. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί με διάφορες μορφές μέχρι να βρεθούν οι λύσεις». Υπογράμμισε ότι οι Δήμοι Χαϊδαρίου και Πετρούπολης, οι Λαϊκές Επιτροπές σε όλους τους Δήμους πρέπει να απαιτήσουν μέτρα που θα δώσουν μια νέα δυναμική.
Το διεκδικητικό πλαίσιο
«Τέρμα πια! Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας για την περιουσία και τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών» αναφέρουν στο υπόμνημά τους οι Δήμοι Χαϊδαρίου και Πετρούπολης και οι Λαϊκές Επιτροπές της Δυτικής Αθήνας.
Αναφέρουν επίσης:
«Για μια ακόμα φορά στις 22 Οκτώβρη οι λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας ήταν στο έλεος της πλημμύρας. Η επόμενη μέρα ξημέρωσε με δυο νεκρούς, έναν άντρα στο Μενίδι και μια γυναίκα στο Καματερό. Οι κάτοικοι της περιοχής μας, πέρα από τα βάρη που τους έχει φορτώσει η καπιταλιστική κρίση, μετράνε τις μεγάλες ζημιές στο βιός τους και αντιμετωπίζουν το φόβο για την ίδια τους τη ζωή σε κάθε νεροποντή, όπως τραγικά επιβεβαιώθηκε την περασμένη Πέμπτη.
Για την κατάσταση αυτή δεν φταίει η κακή μας η μοίρα. Φταίει το γεγονός ότι η Δυτική Αθήνα είναι αθωράκιστη και απουσιάζουν ακόμα και στοιχειώδη αντιπλημμυρικά έργα. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά και η σημερινή έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί δεν προτάσσουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας επειδή κριτήριο για την επιλογή ενός έργου είναι η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει η Περιφέρεια Αττικής που στηρίζει αυτήν την πολιτική.
Διεκδικούμε-Απαιτούμε:
  1. Άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα και οχήματα στο σύνολο της ζημιάς.
  2. Να δοθούν οι αποζημιώσεις για την περσινή πλημμύρα στους δήμους που δεν έχουν καταβληθεί.
  3. Έκτακτη επιχορήγηση του δήμων για αποκατάσταση ζημιών και επείγουσες παρεμβάσεις.
  4. Να γίνουν άμεσα εργασίες ανάσχεσης των υδάτων στο Ποικίλο Όρος.
  5. Να γίνουν άμεσα έργα αποκατάστασης των πρανών του Κηφισού που σταθερά αποσαθρώνονται και δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος για τις παρακηφίσιες περιοχές.
  6. Να ολοκληρωθεί η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς καθώς και των παραρεμάτιων.
  7. Να ξεκινήσουν εδώ και τώρα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στο πλαίσιο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού για τη Δυτική Αθήνα και του λεκανοπεδίου συνολικά».