Η Αθανασία Τζουμάνη από την ΛΕΚ

Ο Λουκάς Δελήρογλου από την Επιτροπή Ανέργων

Ο Κωστής Μάρκου από τον Σύλλογο ΕΒΕ Καλλιθέας

Η Πάτρα Περαντώνη από το Σωματείο συνατξιούχων Καλλιθέας

Η Βάσω Ματθαίου από τον Σύλλογο Γυναικών Καλλιθέας

Ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος από το παράρτημα Καλλιθέας ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Παρεμβάσεις στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Δήμου Καλλιθέας τη Δευτέρα 16/11/2015 πραγματοποίησαν η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, φορέων και σωματείων της πόλης μας.

Εκ μέρους της ΛΕΚ, η Αθανασία Τζουμάνη, αφού χαιρέτισε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά και συμμετείχαν στην Απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη, επεσήμανε ότι βασική πλευρά της αντιλαϊκής επίθεσης των κυβερνήσεων είναι και η συνεχής υποχρηματοδότηση των Δήμων, συνέπεια των απαιτήσεων της ΕΕ και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Όπως είπε «…το μεγάλο πρόβλημα για τη λαϊκή οικογένεια δεν είναι η γραφειοκρατία, αλλά η κατεύθυνση της πολιτικής που ασκείται. Πχ. λύση για το λαό της Καλλιθέας είναι η παραλία και η μαρίνα να παραδοθούν για την δωρεάν πρόσβασή και άθλησή του στη θάλασσα και όχι να είναι μια επένδυση που θα εξυπηρετεί τα κέρδη του ιδρύματος Νιάρχου και όποιων άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών έχουν βλέψεις στα φιλέτα του παραλιακού μετώπου.

Για τις λαϊκές οικογένειες της Καλλιθέας δεν είναι λύση οι 5μηνες και 8μηνες συμβάσεις, ο εθελοντισμός και οι ΜΚΟ. Δεν είναι η «εκλογίκευση των δαπανών» που έχουν στοιχίσει ακριβά για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικρούς επαγγελματίες. Δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχία ότι τα δημοτικά ιατρεία λειτουργούν με έναν μόνιμο γιατρό, ή ότι μείνανε εκατοντάδες παιδιά ανέργων και μεταναστών έξω από τους παιδικούς σταθμούς (παρά το γεγονός ότι είχαμε μια μικρή αύξηση φέτος), με προσωπικό που εναλλάσσεται με δίμηνες, πεντάμηνες κι οκτάμηνες συμβάσεις. Η απαράδεκτα χαμηλή οικονομική επιδότηση των σχολικών επιτροπών δείχνει το ζοφερό μέλλον που επιφυλάσσεται για τη νεολαία μας και τους εκπαιδευτικούς. Μαζί με τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη. Και δυστυχώς, αντί ο Δήμος να προχωρήσει σε μείωση των ανταποδοτικών τελών για τις λαϊκές οικογένειες και αντίστοιχη αύξηση των τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις, διευρύνονται τα συσσίτια, τα κοινωνικά παντοπωλεία κ.α. (χωρίς να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται τη δεδομένη στιγμή) τα οποία όμως δεν καλύπτουν ούτε τις ελάχιστες λαϊκές ανάγκες».

Συνεχίζοντας, έθεσε το ερώτημα προς τη Δημοτική αρχή αν θα σταθεί αρωγός στις λαϊκές οικογένειες και με τι τρόπο θα τις στηρίξει απέναντι στις βάρβαρες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των επιχειρηματιών και των τραπεζών; Δηλαδή τι θα κάνει για να μην κοπεί το ρεύμα από κανένα λαϊκό σπίτι και τι για να μην καταλήξει κάποιο σπίτι στα χέρια τραπεζίτη; Πως θα προστατέψει την Κυριακάτικη αργία, δηλαδή την ανάγκη της οικογένειας να έχει μια μέρα ξεκούρασης και αναψυχής.

Και κατέληξε ότι «…η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας που εκπροσωπεί σωματεία εργαζομένων και μαζικούς φορείς της πόλης, θα συνεχίσει τον αγώνα της για τη συσπείρωση των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρών επαγγελματιών, όλων εκείνων που έχουν συμφέρον ενάντια στις μονοπωλιακές – καπιταλιστικές πολιτικές, για την αλληλεγγύη μεταξύ τους ενάντια στο κόψιμο του ρεύματος, των πλειστηριασμών, της πείνας και της ανέχειας, για να σταματήσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα και διεκδικήσουμε την κάλυψη των αναγκών μας». Πιο συγκεκριμένα:

£ Κάλυψη όλου του προϋπολογισμού του Δήμου από το κράτος χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση των δημοτών.

£ Κατάργηση των δημοτικών φόρων και κάλυψη όλου του κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

£ Μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου και πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού.

£ Δωρεάν παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά με παράλληλη πρόσληψη προσωπικού και βοηθητικού προσωπικού.

£ Να καλυφθούν όλα τα έξοδα των σχολείων από τις σχολικές επιτροπές και να κανείς γονιός να μη βάλει το χέρι στην τσέπη. Να δοθεί ένα γεύμα στο σχολείο για όλα τα παιδιά.

£ Λειτουργία επαρκών σε αριθμό και πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων δημοτικών ιατρείων που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες για περίθαλψη ανέργων, ηλικιωμένων, παιδιών, των λαϊκών οικογενειών

£ Να δοθούν χωρίς καθυστερήσεις στο ακέραιο όλα τα προνοιακά επιδόματα.

£ Να σταματήσει η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και οποιαδήποτε ανατροπή του ωραρίου με πρόσχημα την «τόνωση» της εμπορευματικής κίνησης. Παρεμβάσεις έκαναν ο Λουκάς Δελήρογλου εκ μέρους της Επιτροπής Ανέργων Καλλιθέας, ο Κωστής Μάρκου από τον Σύλλογο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καλλιθέας, η Βάσω Ματθαίου από τον Σύλλογο Γυναικών Καλλιθέας (ΟΓΕ), η Πάτρα Περαντώνη από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας και όμορων Δήμων και ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος από το παράρτημα Καλλιθέας ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ο οποίος αναφερόμενος στην αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου της οδού Μπιζανίου (όπου έγινε η ιστορική μάχη δέκα ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣιτών ενάντια στα μηχανοκίνητα του ταγματασφαλίτη Μπουραντά και ισχυρών δυνάμεων Γερμανών) είπε ότι «…είναι καθήκον του Δήμου απέναντι στην ιστορία του λαού της πόλης μας, να υλοποιήσει άμεσα τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Γιατί πρώτον, αποτελεί ένα από τα δεκάδες μνημεία αγώνα κι αντίστασης του Καλλιθεάτικου λαού στην πόλη μας, που μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΔΣΕ πολέμησε τους ξένους και ντόπιους φασίστες, κι αργότερα τους αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές. Δεύτερον, ειδικά σήμερα που ο φασισμός προσπαθεί να σηκώσει ξανά κεφάλι με τις ευλογίες της ΕΕ και των πλουτοκρατών, έχει ιδιαίτερη σημασία να θυμηθούν οι παλιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι την κτηνωδία του φασισμού που σήμερα εκφράζεται από τη ναζιστική – εγκληματική Χρυσή Αυγή κι άλλες μικρότερες συμμορίες. Τρίτον, η εργατική τάξη, γενικότερα ο λαός της πόλης μας και ειδικά η νεολαία του, μαζικά κι οργανωμένα μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ κι αργότερα του ΔΣΕ, αντιπάλεψε με θυσίες και αίμα τις αντιλαϊκές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές και τους εκφραστές τους, που τότε προσπάθησαν να τις εφαρμόσουν μέσω πολέμου, σήμερα μέσω της «ειρήνης» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αύριο, ίσως, πάλι με πόλεμο. Είναι η παρακαταθήκη τους για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο».