Ο Βασίλης Δημόπουλος και ο Γιώργος Αντωνακάκης,
 δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας (16/11/2015) με θέμα τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2016, προηγήθηκαν σύντομες παρεμβάσεις από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασίλη Δημόπουλο και Γιώργο Αντωνακάκη για τα εξής τρέχοντα ζητήματα:

1) Ως προς τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα και εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη μας στο Γαλλικό λαό. Εφιστούμε την προσοχή, οι λαοί πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για επικίνδυνες εξελίξεις. Η αλληλεγγύη που εκφράζεται απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων δεν πρέπει να αποτελέσει σε καμιά περίπτωση το άλλοθι για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή, το άλλοθι για νέα μέτρα καταστολής ενάντια στα δικαιώματα των λαών της Ευρώπης, πολύ περισσότερο, δεν πρέπει να αποτελέσει το άλλοθι για ένταση του κλίματος ξενοφοβίας, ρατσισμού, φασισμού.

2) Με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει ότι τα διδάγματα αυτού του ξεσηκωμού είναι και σήμερα επίκαιρα, αφού παραμένουν η εξουσία του κεφαλαίου και η ενσωμάτωση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ, δηλαδή οι παράγοντες εκείνοι που οδήγησαν στην επιβολή της δικτατορίας. Καλούμε τις νέες, τους νέους, τους εργαζόμενους, όλο το λαό να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο, τους χιλιάδες αγωνιστές της πάλης ενάντια στη δικτατορία, τους νεκρούς του Νοέμβρη, που αποτέλεσε το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης και να πάρουν μαζικά μέρος στις εκδηλώσεις γιορτασμού και την πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

3) Ως προς τι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη περί εθνοκάθαρσης και όχι γενοκτονίας των ποντίων, τονίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει ψηφίσει στη βουλή την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και στέκεται στο πλευρό των ποντιακών οργανώσεων για τη διεθνή αναγνώρισή της.

Όσο αφορά τον προϋπολογισμό που εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή για το 2016 καταψηφίστηκε στο σύνολό του από τη Λαϊκή Συσπείρωση Καλλιθέας. Πρόκειται για προϋπολογισμό που αποτελεί συνέχεια του κρατικού προϋπολογισμού και συμβάλει στο να γίνει πράξη και να συνεχιστεί αντιλαϊκή πολιτική της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, εκφράστηκε η απορία για ποιο λόγο οι υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου καταψηφίζουν έναν προϋπολογισμό απόλυτα προσαρμοσμένο στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο της δημοσιονομικής στρατηγικής, στις κατευθύνσεις της ΕΕ, στις επιδιώξεις και τους στόχους των μνημονικών συμβάσεων, από τη στιγμή που ενστερνίζονται αυτή την αστική πολιτική και τα κόμματά τους έχουν στηρίξει αυτές τις αποφάσεις.
Αυτή τη περίοδο οι φορείς της τοπικής διοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα ξεχωριστά καταθέτουν προσχέδια προϋπολογισμών προς έγκριση για να ψηφιστούν μέχρι τέλη Νοέμβρη. Απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την έγκρισή τους, αποτελεί ο υποσκελισμός τους.

Από τον Καλλικράτη μέχρι το μεσοπρόθεσμο και τα μνημόνια, η ταύτιση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων και των δημοτικών παρατάξεων που ταυτίζονται με τις πολιτικές τους, στην αναγκαιότητα της υλοποίησης όλων των αντιδραστικών μέτρων που δρομολογούνται, καθώς και η ταύτιση τους στην αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν για προώθηση και υλοποίηση τους, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της αντίληψής μας ότι η τοπική διοίκηση είναι μέρος του αστικού κράτους και των στρατηγικών του επιδιώξεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Οι προϋπολογισμοί των Δήμων και των Περιφερειών ευθυγραμμίζονται με πρώτο άξονα την κλιμακούμενη μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε στο διάστημα 2009-2014 καταγράφεται μείωση πάνω από 62%, για το 2015 η χρηματοδότηση καταγράφεται μειωμένη κατά 45%. Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δίνει συνέχεια με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου για την αναγκαστική μεταφορά αποθεματικών και διαθέσιμων των Δήμων και των περιφερειών. Επιπλέον θα ακολουθήσει επιπρόσθετη μείωση με βάση το νέο μεσοπρόθεσμο και τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για τα χρόνια 2016-2019.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν αρνητική εξέλιξη για τους εργαζόμενους. Κοινός παρανομαστής είναι οι δραματικές περικοπές πόρων, η συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων, η ώθηση των δήμων στο τραπεζικό δανεισμό, η ακόμη παραπέρα ένταση της φορολόγησης των δημοτών με τη διεύρυνση της λεγόμενης ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών, η συρρίκνωση του προσωπικού των δήμων οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών τον Ιούλιο εξέδωσε δεσμευτικές κατευθύνσεις. Στην εγκύκλιό του τονίζεται «η ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής με υποχρέωση συγκράτησης στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα» οι δαπάνες που πρέπει να περιοριστούν σύμφωνα με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι αυτές της υπερωριακής απασχόλησης, των προμηθειών, οι δαπάνες σε νερό και ηλεκτρική ενέργεια και πάσης φύσεως δαπάνες επιχορήγησης ΝΠΔΔ, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, τα βοηθήματα σε αδύναμους!

Από την άλλη δίνεται προτεραιότητα σε έργα και δράσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, βάζοντας στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες. Απουσιάζουν εκτεταμένες και σχεδιασμένες παρεμβάσεις για ζητήματα όπως αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, ενώ οξυμμένα παραμένουν τα προβλήματα και οι ελλείψεις σε βασικές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες των δήμων (παιδικοί σταθμοί, ΚΗΔΗ, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ) οι οποίες λειτουργούν με μειωμένο και απλήρωτο προσωπικό.

Αφετηρία για εμάς είναι η εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και στη βάση αυτή ως Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούμε:

- Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της περιφέρειας και των δήμων, με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας, κατάργησή του στα είδη πρώτης ανάγκης.

- Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

- Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης- μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι).

- Άμεση κατάργηση του οικονομικού παρατηρητηρίου

- Επαρκής στελέχωση της λειτουργία των υπηρεσιών και δομών του Δήμου

- Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων και της αναλογίας 1:5, έκδοση πράξεων διορισμού όλων των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ/2009 και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για σύγχρονες κτιριακές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, πολιτιστικών και αθλητικών αναγκών. Γενναία χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων για σχολική στέγη, αντισεισμική θωράκιση και αντιπλημμυρική προστασία.

- Μείωση ανταποδοτικών τελών, φόρων, ουσιαστική ελάφρυνση για εργατικά, λαϊκά στρώματα, ανέργους και μικρομάγαζα.


Το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλλιθέας