Όποιος σπίτι μένει / όταν αρχίζει ο αγώνας και αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του / πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι / γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί / θα μοιραστεί την ήττα
Με στίχους από τον Μπρεχτ, τον Χικμέτ και τον Λειβαδίτη τίμησαν το απόγευμα της Πέμπτης 28 Ιούλη, τη Σωτηρία «με το μικρό χαμόγελο και τα μεγάλα πανανθρώπινα όνειρα», νέοι και εργάτες έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ.
«Ισχυρό το ΜΑΣ στο πλευρό του ΠΑΜΕ στον καπιταλισμό με μέτωπο απαντάμε», «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων από τη δολοφονία της.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του χρονικού της δολοφονίας.
Εκ μέρους των Επιτροπών Αγώνα Παντείου, η Κατερίνα Βγενά σημείωσε ότι «η θυσία της Σωτηρίας είναι εδώ για να μας θυμίζει καθημερινά πως η θέση των φοιτητών είναι δίπλα στην εργατιά. Μας υπενθυμίζει ότι η εργοδοσία για τα κέρδη της δεν υπολογίζει ζωές, ότι εργοδοσία και κυβέρνηση πάνε χέρι - χέρι απέναντι στους εργαζόμενους. Εξάλλου κάθε κυβέρνηση μέσα στο σύστημα αυτό, όχι μόνο εκφράζει, αλλά στηρίζει και αναπτύσσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Μπροστά στα κέρδη και στον ανταγωνισμό, μπροστά στο φόβο του ξεσηκωμού των εργαζομένων, δεν υπολογίζουν ούτε την εξαθλίωση ούτε την πείνα, αλλά όπως μας διδάσκει η Ιστορία, ούτε και τις ανθρώπινες ζωές».

Κάλεσε τους φοιτητές να μην τσιμπήσουν στα ιδεολογήματα που πλασάρονται στις σχολές όπως το ότι «όσο πιο καλός και ανταγωνιστικός γίνεσαι τόσο πιο εύκολα μπορείς να βρεις δουλειά», γιατί είναι το μεγαλύτερο ψέμα. «Προετοιμάζουμε και διεκδικούμε τη δική μας λύση με κριτήριο τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Παλεύουμε ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που είναι η πηγή της κάθε δυστυχίας, της προσφυγιάς, των πολέμων. Ο λαός μας πρέπει να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του, να πάρει την εξουσία στα χέρια του, δηλαδή». (Δείτε εδώ το video).
Ο Σπύρος Στέφος, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επισήμανε ότι «η δολοφονία της Σωτηρίας ένα από τα αμέτρητα εργοδοτικά εγκλήματα, καθώς και τα γεγονότα που την ακολούθησαν αποδεικνύουν με τον πιο ωμό τρόπο ότι η ισότητα και η ελευθερία που ευαγγελίζεται η αστική δημοκρατία σταματάει έξω από κάθε χώρο δουλειάς, σταματάει μπροστά στα συμφέροντα του κεφαλαίου».
Ανέφερε επίσης χαρακτηριστικά πρόσφατα παραδείγματα όπως τα Λιπάσματα Καβάλας, όπου με αυταρχισμό και τρομοκρατία κυβέρνηση και εργοδοσία προσπαθούν από κοινού να σπάσουν την απεργία των εργαζομένων, επιστρατεύουν τα ΜΑΤ, προκειμένου να δράσει ο απεργοσπαστικός μηχανισμός, κάνουν μηνύσεις σε εργάτες και τους απολύουν χωρίς αποζημίωση και αντίστοιχα γεγονότα όπως τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό συμφερόντων «Ζούρα».
«Το κεφάλαιο προκειμένου να διαφυλάξει τα κέρδη του είναι αδίστακτο (...) Τώρα απαιτείται να απαντήσουμε επιθετικά στην προσπάθεια κατασυκοφάντησης του εργατικού κινήματος. Προσπαθούν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου. Να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους σε αδιέξοδες μορφές αντίδρασης, ούτως ώστε να συνεχίζεται ανεμπόδιστα η αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, να μη συναντάει πουθενά αντίσταση η επιθετικότητα του κεφαλαίου. Προβάλλουν συντονισμένα ψεύτικες θεωρίες όπως αυτή της αναποτελεσματικότητας των αγώνων ή από την άλλη την αντίληψη πως "όσα πιο λίγα ζητάς τόσα περισσότερα θα πάρεις" για να χτυπήσουν τον ταξικό προσανατολισμό της εργατικής λαϊκής πάλης (...) Η ταξική πάλη έχει τη δική της σκληρότητα και τα δικά της ρίσκα. Απαιτεί θυσίες και δεν έχει πάντα άμεσα αποτελέσματα (...) Αυτή τη στιγμή μπορεί το κεφάλαιο να φαίνεται ανίκητο. Αυτό συμβαίνει γιατί η εργατική τάξη δεν έχει ορθώσει ακόμα το ανάστημά της. Δεν έχει δοκιμάσει ακόμα την τεράστια δύναμή της. Όποτε το έχει κάνει, η Ιστορία έχει δείξει ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει». (Δείτε εδώ το video).
Στεφάνια στο μνημείο της Σωτηρίας κατέθεσαν οι Επιτροπές Αγώνα Παντείου του ΜΑΣ, το ΚΣ της ΚΝΕ, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, η ΕΓ του ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Αθήνας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, η ΟΓΕ, το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων της Αθήνας, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, η Ομοσπονδία Φαρμάκου και το Συνδικάτο Φαρμάκου της Αττικής.
Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Σ. Βασιλακοπούλου.