Βήμα καταδίκης των εγκλημάτων του ιμπεριαλισμού, κάλεσμα για δυνάμωμα της πάλης ενάντια στους πολέμους και στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αποτέλεσε η εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ, στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στην Αθήνα.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών βρέθηκαν στην Ακρόπολη, υπερασπιζόμενοι την ιστορική μνήμη από την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, καταδικάζοντας την υποκρισία των φονιάδων των λαών και το μεγαλύτερο έγκλημα μαζικής εξόντωσης άμαχου πληθυσμού που προκάλεσαν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές πριν από 71 χρόνια.
Στο χώρο της εκδήλωσης δέσποζε το πανό της ΕΕΔΥΕ, στο οποίο αναγραφόταν «Τιμάμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να κλείσουν οι ευρωατλαντικές βασεις και τα στρατηγεία. Έξω από τη λυκοσυμμαχία ΝΑΤΟ - ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του».
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓΚώστα Παρασκευά και Δημήτρη Γόντικα. Επίσης, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΕΓ του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΕΕΔΔΑ, της ΚΕΘΑ κ.ά.
Στις εγκληματικές διαστάσεις, στις σκοπιμότητες του ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι και στις θηριωδίες που έχει πράξει διαχρονικά ο ιμπεριαλισμός αναφέρθηκε στην ομιλία της εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, η Ελπίδα Παντελάκη, γενική γραμματέας. Υπογράμμισε τις επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τη θέση της χώρας μας, ενώ αναφέρθηκε στα καθήκοντα του φιλειρηνικού και λαϊκού κινήματος, στον ελπιδοφόρο δρόμο του αγώνα των λαών που, όπως η ιστορία έχει δείξει, μπορούν να τα βάλουν με την καπιταλιστική βαρβαρότητα και να νικήσουν. (Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία)
Μετά την ομιλία ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, όπου οι συγκεντρωμένοι τίμησαν τα θύματα του ολοκαυτώματος και καλλιτεχνικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την Ευγενία Παναγιωτοπούλου στο τραγούδι και το Θωμά Μητροφάνη στην κιθάρα, οι οποίοι ερμήνευσαν αντιπολεμικά τραγούδια.
Αμέσως μετά ξεκίνησε πορεία μέσω της Διονυσίου Αρεοπαγίτου με κατάληξη το Σύνταγμα με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως: «Στους ιμπεριαλιστές καμιά υποταγή η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο», «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Κρίση, πολέμοι, φτώχεια και ανεργία γεμίζουν τις τσέπες στην πλουτοκρατία».