Πλήθος κόσμου, κάθε ηλικίας, απέτισε φόρο τιμής στους χιλιάδες κομμουνιστές και λαϊκούς αγωνιστές που εξορίστηκαν, μαρτύρησαν και θυσιάστηκαν στη Μακρόνησο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν, την Τρίτη, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 μ.μ., εν μέσω ισχυρής βροχής.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ξεκινώντας απ' όλες τις γωνιές της Αττικής, έφτασαν στο ιστορικό «Μακρονήσι». Ανάμεσά τους επιζώντες αγωνιστές, εκπρόσωποι της θρυλικής «δρακογενιάς» της δεκαετίας του '40 και των μεταπολεμικών χρόνων, αλλά και απόγονοι αγωνιστών που είχαν τους δικούς τους ανθρώπους στην εξορία και το χρωστούσαν στη μνήμη τους να βρεθούν εκεί.
Φτάνοντας το πλοίο στη Μακρόνησο, μέλη και φίλοι του Κόμματος φωνάζουν δυνατά: «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», για να τους απαντήσουν όσοι ήταν ήδη στο νησί: «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές ποτέ τους δεν λύγισαν οι κομμουνιστές»....
Οι συγκεντρωμένοι μόλις φτάνουν στο νησί παίρνουν από μέλη της ΚΝΕ μία τετρασέλιδη έκδοση που περιλαμβάνει το χάρτη με τα στρατόπεδα της Μακρονήσου, ενώ στο εξώφυλλο φέρει το έργο του Μακρονησιώτη Γ. Φαρσακίδη, «Μακελειό στη χαράδρα».
Πρώτος σταθμός το μνημείο του Μακρονησιώτη. Εκεί κατέθεσαν στεφάνια, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, εκ μέρους της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και του Γραφείου της ΚΟ Αττικής, και εκ μέρος του ΚΣ της ΚΝΕ ο Νίκος Αμπατιέλος, γραμματέας του  ΚΣ της Οργάνωσης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της Πανελλήνιας Ένωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), ενώ στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χρήστος Τζιντζιλώνης και η γραμματέας της ΠΕΚΑΜ, Γεωργία Μαχαίρα.

http://www.902.gr/eidisi/politiki/107421/ekdilosi-timis-kai-mnimis-stoys-alygistoys-agonistes-tis-makronisoy-foto