Με πλούσια συζήτηση έκλεισε η παρουσίαση του βιβλίου του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Οκτώβρη 2016 στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας από τις Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Στην εισηγητική ομιλία, ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στο πως και ποια συμπεράσματα αντλεί το Κόμμα από την ιστορία του, την ιστορία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση από τη θέση του Κόμματος στον ιταλοελληνικό πόλεμο.
Όπως τόνισε, σκοπός της μελέτης της ιστορίας του Κόμματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και του Σοσιαλισμού που γνωρίσαμε τον 20ο αιώνα είναι, η νέα προσπάθεια για την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού που θα γνωρίσουμε, να βρει το Κόμμα και την εργατική τάξη καλύτερα εφοδιασμένα προκειμένου να προχωρήσουμε στην εποχή της απελευθέρωσης της εργατικής τάξης από τα δεσμά της χούφτας των καπιταλιστών, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς πισωγυρίσματα. Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του είπε ότι τα συμπεράσματα που έχει βγάλει το Κόμμα μας για τη στάση της εργατικής τάξης και του Κόμματός της στους πολέμους την περίοδο του ιμπεριαλισμού, έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, ακριβώς γιατί διανύουμε περίοδο βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης με αποτέλεσμα την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Αυτές εκδηλώνονται -και στην περιοχή μας- με τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους με θύματα τους λαούς και την εργατική τάξη σε κάθε χώρα. Καθήκον μας είναι να οδηγήσουμε την εργατική τάξη να πολεμήσει για τις δικές της ανάγκες, να μη στοιχηθεί κάτω από τη σημαία των συμφερόντων της αστικής τάξης και να αποκλείσει κάθε προσπάθεια των οπορτουνιστών ώστε να πάρει το ένα ή το άλλο μέρος των ιμπεριαλιστικών σχηματισμών και συμμαχιών. Στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη με την πρωτοπορία της το ΚΚΕ.