Δυναμικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία στο πλαίσιο της Μέρας Πανελλαδικής Δράσης για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την προστασία των ανέργων. 
Στην Αθήνα οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας, ενώ νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συμβολικό αποκλεισμό μέρους της λεωφόρου Συγγρού στο ύψος του ξενοδοχείου «Athens Ledra». Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, το επιχειρησιακό Σωματείο «Athens Ledra», τα επιχειρησιακά Σωματεία στα ξενοδοχεία της Αττικής και συμμετείχαν συνταξιουχικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, Σωματεία και Επιτροπές αυτοαπασχολουμένων, επιτροπές ανέργων και ομάδες γυναικών της ΟΓΕ που δραστηριοποιούνται στη γύρω περιοχή, καθώς και Σωματεία εργαζόμενων στον κλάδο από διάφορες περιοχές της χώρας.
Στο πλευρό των εργαζομένων παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.
Αντιπροσωπεία του κλαδικού Συνδικάτου και του Σωματείου του «Athens Ledra» συναντήθηκε με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Για τα ζητήματα του «Athens Ledra» η υπουργός δήλωσε ότι στην ουσία δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη για τους εργαζόμενους που να αφορά είτε την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου είτε την καταβολή των δεδουλευμένων. «Δεν θα φύγουμε από το ξενοδοχείο. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μέχρι να δικαιωθούμε», απάντησε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Μπ. Ντότσικας.
Όσον αφορά τα γενικότερα ζητήματα των εργαζομένων στον κλάδο, οι εργαζόμενοι έθεσαν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί καθώς δεν εφαρμόζονται οι συμβάσεις. Η υπουργός ισχυρίστηκε ότι θέση της κυβέρνησης είναι να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις, ωστόσο παρέπεμψε στη διαπραγμάτευση. Για το επίδομα ανεργίας σημείωσε ότι δεν το γνωρίζει το θέμα. Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Γ. Στεφανάκης, αντιπρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, τόνισε ότι ο αγώνας συνεχίζεται με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς.
Νωρίτερα στο «οδόφραγμα» που έστησαν οι εργαζόμενοι, στη λεωφόρο Συγγρού, είχαν μαζί τους τα καροτσάκια της καθαριότητας που χρησιμοποιούν στη δουλειά τους στο ξενοδοχείο, είχαν στρώσει ένα τραπέζι και ένα κρεβάτι καλώντας τους εργαζόμενους να γνωρίσουν το «μύθο» του τουρισμού, της απλήρωτης δουλειάς, των απολύσεων, την εντατικοποίηση και τους μισθούς ψίχουλα.
Καθ' όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης χαιρετούσαν εργαζόμενοι από ξενοδοχεία της Αττικής, αλλά και άλλες περιοχές, μεταφέροντας την εικόνα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, αλλά και εκπρόσωποι σωματείων και φορέων, εκφράζοντας τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους. Επιπλέον χαιρέτισε ο Μπ. Ντότσικας, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου του «Athens Ledra», ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Στεφανάκη, αντιπρόεδρο του κλαδικού Σωματείου. (Διαβάστε την ομιλία του ΕΔΩ)
Παράλληλα οι εργαζόμενοι μοίραζαν ανακοινώσεις στους οδηγούς και στους περαστικούς όπου προβάλλονται τα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης, όπως:
  • Να επανέλθουν οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους. Κανείς να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους, ανέργους και εποχικούς, αυτοαπασχολούμενους που έκλεισαν τα μαγαζιά τους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση του επιδόματος να γίνεται άμεσα, με την εγγραφή του δικαιούχου στους καταλόγους του ΟΑΕΔ.
  • Να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων του «Athens Ledra» και να διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα και οι θέσεις εργασίας.