Μαχητική κινητοποίηση στη Καλιθέα για το θανατηφόρο ατύχημα 18χρονου διανομέα

Το μήνυμα του συλλογικού αγώνα και της αλληλεγγύης των εργαζομένων ενάντια στην κυβερνητική αδιαφορία και την εργοδοτική εκμετάλλευση μετέφερε η μαχητική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καλλιθέα με αφορμή το νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα του 18χρονου διανομέα Ανεες Μιρ. Πρόκειται για το δεύτερο διανομέα που χάνει τη ζωή του την ώρα της δουλειάς, μέσα σε λίγες μέρες. 

Η κινητοποίηση έγινε μετά από κάλεσμα της ΣΒΕΟΔ και του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού, με συγκέντρωση και μοτοπορεία που πέρασε από σημεία που λειτουργούν πολλά τοπικά επισιτιστικά καταστήματα. 

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν δηλώνοντας τη στήριξή τους ο Άγγελος Βρεττός συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής των Κομμουνιστών Συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της ΧΑ και υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ, ο δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Βακαλόπουλος, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Κατερίνα Γεράκη υπεύθυνη της διατμηματικής επιτροπής της ΚΕ για Πρόσφυγες και Μετανάστες και την Χριστίνα Μπέλλα μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ . 

Παρέμβαση εκ μέρους του Συνδικάτου  Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία Ν. Αττικής έκανε ο αναπληρωτής γραμματέας Διαμαντής Δημητρακόπουλος. Όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου μετά την κινητοποίηση το Συνδικάτο, «η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται άλλο από τις εγκληματικές της ευθύνες για την πλήρη έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των διανομέων. Η κατακόρυφη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και ιδίως των θανατηφόρων επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι το επάγγελμα είναι βαρύ και ανθυγιεινό, με τεράστια επικινδυνότητα για τη ζωή των εργαζομένων.

Δεν θα επιτρέψουμε να χυθεί άλλο αίμα στην άσφαλτο», τονίζει, απαιτώντας: 

  • Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή ΒΑΕ του υπουργείου.

  • Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση, να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς.

  • Υποχρεωτική Κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα.

  • Σταθερή εργασία 5ήμερο 7ωρο, με αποδοχές 8ώρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

  • Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οροθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής.

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων.