Σε εκδήλωση της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος σχετικά με την κατάσταση και τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό και τα επικουρικά ταμεία του πυροσβεστικού προσωπικού μίλησε ο Βασίλης Δημόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ.
Στην ομιλία του ανέφερε: «Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές, Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές και η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης συνεχίζεται, με νέα μέτρα σε βάρος του λαού, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, χαράτσια, ανεργία, εμπορευματοποίηση της Υγείας της Παιδείας.
Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές δεν πρέπει να παρασύρουν κανέναν. Η όποια πιθανή μικρή ανάκαμψη ακολουθήσει, θα πατάει πάνω στους αντιλαϊκούς νόμους, στα μνημόνια διαρκείας, στη μόνιμη εποπτεία της ΕΕ και του ΔΝΤ, με νέες αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, νέες μειώσεις σε συντάξεις, επιδόματα, Υγεία. Βέβαια ο κ. εισηγητής (ο Γ. Κατρούγκαλος) μας μίλησε για το τι λέει η Παγκόσμια Τράπεζα και η "πλανητική" πολιτική. Δεν αναφέρθηκε όμως στην πολιτική της ΕΕ σχετικά με τα ζητήματα αυτά αφού η χώρα μας ως μέλος συναποφασίζει και υλοποιεί τις αποφάσεις της.
Έτσι με τη "Στρατηγική Ευρώπη 2020" καθορίζουν ότι "είναι απαραίτητο να ευθυγραμμισθεί η ηλικία συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής, να μειωθούν τα συστήματα πρόωρης συνταξιοδότησης…". Ταυτόχρονα προβλέπουν την παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Επιπλέον με τη "Λευκή Βίβλο" και την "Πράσινη Βίβλο" για τις συντάξεις, προβλέπουν ότι πρέπει να πληρώνονται οι ασφαλισμένοι κάθε μήνα, αναλόγως του χρηματικού διαθέσιμου!
Ταυτόχρονα, η ΕΕ γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη, δυναμώνει το στρατιωτικό της βραχίονα με τη λεγόμενη Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα. Εντείνονται οι κίνδυνοι για νέες εμπλοκές της χώρας μας στους τυχοδιωκτικούς και επεμβατικούς σχεδιασμούς της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ.
Οξύνεται διαρκώς η αντιλαϊκή επίθεση που χρόνια τώρα εφαρμόζεται στα ασφαλιστικά και επικουρικά ταμεία. Είναι ενταγμένη στη γενικότερη επίθεση στα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων που πλήττονται από τις αντιλαϊκές - αντιασφαλιστικές πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί την τελευταία εικοσαετία. Τα αποθεματικά των ταμείων, η περιουσία τους, που δημιουργήθηκαν από τον ιδρώτα των εργαζομένων, τα αξιοποίησε το τραπεζικό κεφάλαιο μοιράζοντας τσάμπα χρήμα προς όφελος των επιχειρηματιών. Η εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης έδωσε το έναυσμα για τη σαρωτική επέλαση από τις κυβερνήσεις και τα μονοπώλια για το σφαγιασμό των συντάξεων, κύριων και επικουρικών και το κούρεμα μεγάλου μέρους των αποθεματικών των ταμείων.
Η κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες, υλοποίησαν κατευθύνσεις της Ε.Ε, εφάρμοσαν πολιτικές για τις περικοπές των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Χρησιμοποίησαν σαν πρόσχημα τα ελλείμματα που οι ίδιες δημιούργησαν στα ασφαλιστικά ταμεία πολύ πριν την κρίση. Μεγάλο μέρος των αποθεματικών, οδηγήθηκαν στο τζόγο του χρηματιστηρίου και σε άλλες επενδύσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές εντολές, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά δις ευρώ, λεφτά του εργαζόμενου λαού.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ εφάρμοσαν πολύ πριν την κρίση και τα μνημόνια αντιασφαλιστικές πολιτικές, με τους νόμους Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου.
Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προβλέψει τις καταστροφικές συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου Πετραλιά, με τη συνένωση των ασφαλιστικών σας ταμείων, στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α). Είχαμε αποκαλύψει την αύξηση των ορίων ηλικίας που επέβαλε ο νόμος Λοβέρδου καθώς επίσης και την μείωση του εφάπαξ.
Έγκαιρα επισημάναμε τους κινδύνους που ελλόχευαν με την αποδοχή και τη συμμετοχή του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας στους κοινωνικούς διαλόγους και τις αντιασφαλιστικές αναλογιστικές μελέτες που αξιοποιήθηκαν για το παραπέρα πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων. Αναδείξαμε ότι ήταν αποπροσανατολιστική για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας η διαμάχη, αν τα ασφαλιστικά ταμεία θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας ή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Είμαστε αντίθετοι με τις προσπάθειες που κατά καιρούς έχουν εκδηλωθεί για τη σύσταση επαγγελματικών ταμείων. Όλα αυτά αξιοποιήθηκαν για να συγκαλύψουν την ουσία της αντιασφαλιστικής επίθεσης, για να καταστεί το προσωπικό της πυροσβεστικής συνυπεύθυνο των αντιλαϊκών πολιτικών.
Οι κυβερνήσεις των κομμάτων που υποστηρίζουν την ΕΕ και τις κατευθύνσεις της, έχουν αποφασίσει η επικουρική ασφάλιση να παραδοθεί στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Χρησιμοποίησαν μέχρι σήμερα διάφορα αντιασφαλιστικά μέτρα όπως: η καθιέρωση είσπραξης ποσοστού επί των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τις ανώνυμες αθλητικές εταιρείες, ποσοστού είσπραξης πόρων από τις επιβαλλόμενες ποινές στα δικαστήρια, κοστολόγηση παροχής υπηρεσιών ασφαλείας από την Ελληνική Αστυνομία. Πρόσφατα μάλιστα νομοθετήθηκε να δίνεται στα ασφαλιστικά ταμεία ποσοστό από τα πρόστιμα που επιβάλλει η τροχαία και από παράβολα.
Με το Ν.4050/12 «κουρεύτηκαν» σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% τα κεφάλαια που διέθεταν τα ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα επιβίωσής τους και μάλιστα στα πλαίσια της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης και της δραματικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς αυτά.
Η κυβέρνηση με το νόμο για την αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, έχει στόχο να επεκτείνει ακόμη περισσότερο την πολιτική της ανταποδοτικότητας με την εμπορευματοποίηση παρεχόμενων υπηρεσιών. Έτσι προωθεί τη συγκρότηση και λειτουργία εθελοντικών κλιμακίων, την επιβολή προστίμων. Άλλωστε είναι στη στρατηγική της κυβέρνησης σύμφωνα μάλιστα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, να λειτουργούν με ανταποδοτικούς όρους οι παρεχόμενες από το κράτος κοινωνικές υπηρεσίες.
Η κυβέρνηση με το νόμο για την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, έκανε ακόμη ένα βήμα για τη συρρίκνωση του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συγχώνευση και την κατάργηση υπηρεσιών. Δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό, μετά μάλιστα και τη μείωση των οργανικών θέσεων, να αναπροσαρμόζει τη δύναμη του προσωπικού ανά υπηρεσία, να καταργεί ειδικότητες, να ορίζει την οργανική δύναμη της πυροσβεστικής καθώς και να καθορίζει το ωράριο απασχόλησης του προσωπικού. Εξακολουθεί και παραμένει το απαράδεκτο καθεστώς της τριχοτόμησης του προσωπικού σε μόνιμους, πενταετούς θητείας και εποχικούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατηγοριοποίηση του προσωπικού με διαφορετικά εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Οι αντιλαϊκές αυτές πολιτικές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων. Πλήττουν πρώτα και κύρια εσάς τους ίδιους και τις οικογένειές σας.
Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση:
  • Επαρκή χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και εξασφάλιση της χορήγησης των συντάξεων και παροχών.
  • Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και παροχών.
  • Άμεση ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στους μισθούς, στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης για όλα τα ταμεία.
  • Το ύψος της σύνταξης να είναι στο 80% των αποδοχών αφυπηρέτησης. Υποστηρίζουμε την επαναφορά του εφάπαξ στα προ περικοπών επίπεδα.
Έχουμε υποστηρίξει τα αιτήματά σας, σε συναντήσεις μαζί σας, αλλά και στη Βουλή. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και άμεση ανάγκη να προχωρήσει τώρα σε προσλήψεις για κάλυψη όλων των απαραίτητων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική. Να μονιμοποιήσει όλο το προσωπικό.
Να μπει τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς των απλήρωτων ωρών υπηρεσίας, καθώς επίσης και στα συσσωρευμένα απλήρωτα ρεπό. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να τερματιστεί η επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός και οι υποδομές, που βάζουν πολλές φορές σε κίνδυνο τη ζωή σας.
Έχει μεγάλη σημασία σήμερα η καταδίκη, η αντίθεση στην ΕΕ και στα κόμματα που τη στηρίζουν. Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης, του Σύριζα και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου ότι θα φέρουν καλύτερες μέρες για το λαό και θα τον απαλλάξουν από τα μνημόνια εντός των τειχών της Ε.Ε είναι κοροϊδία για να μας πάρουν την ψήφο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπατά το λαό ότι με αλλαγή κυβερνήσεων διαχείρισης και καλύτερη διαπραγμάτευση θα μετατραπεί η ΕΕ των μονοπωλίων σε Ευρώπη των εργαζομένων και αντιγράφει ό,τι χειρότερο από το ΠΑΣΟΚ. Διεκδικεί να γίνει το άλλο πόδι της εξουσίας της ΕΕ και των μονοπωλίων. Κοροϊδεύει δίνοντας υποσχέσεις στο λαό, ενώ στηρίζει μεγάλους επιχειρηματίες και την υγιή επιχειρηματικότητα όπως λέει. Στηρίζει την ΕΕ και εκθειάζει την πολιτική Ομπάμα με τα εκατομμύρια φτωχών στις ΗΠΑ.
Έχει επίσης μεγάλη σημασία να απομονωθεί παντού η Χρυσή Αυγή, η εγκληματική της δράση, ο αντικομουνισμός και το δηλητήριο του ρατσισμού, του αντισημητισμού που διοχετεύει. Φοράνε μάσκα και παρουσιάζονται ως δήθεν διαφωνούντες με το σύστημα, ενώ αποδεδειγμένα και με την εγκληματική τους δράση σε βάρος εργατών και μεταναστών στηρίζουν το κεφάλαιο. Υποστηρίζουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στους πολέμους που εξαπολύουν σε βάρος των λαών. Η ΧΑ στηρίζεται από μηχανισμούς του συστήματος, αξιοποιείται από αστικές δυνάμεις.
Σας καλούμε να αφουγκραστείτε και να συναντηθείτε με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες που αγωνίζονται για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, για φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Στη συντριπτική σας πλειοψηφία είστε παιδιά του λαού μας και έχετε κάθε συμφέρον να παλέψετε μαζί με το λαό για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων σας».