Μια πρώτη, άμεση, δυναμική απάντηση της εργατικής τάξης της Αθήνας και των συνταξιούχων ενόψει της διαφαινόμενης συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών που οδηγεί σε νέα μέτρα - λαιμητόμο για εργαζόμενους και συνταξιούχους, δόθηκε την Τρίτη 23 Ιούνη το απόγευμα. Μεγάλες και μαζικές, η πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στα Προπύλαια και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, ενώθηκαν σε μια εντυπωσιακή πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.
Απαίτησαν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - AΝΕΛ να μη φέρει στη Βουλή καμιά συμφωνία, κανένα νομοσχέδιο, που θα φορτώνει νέα δεινά και βάσανα στο λαό. Απαίτησαν εδώ και τώρα κατάργηση όλων των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών νόμων, κάλυψη των απωλειών και ικανοποίηση των αναγκών.
Συνταξιούχοι από όλη τη χώρα, την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα, την Πιερία, την Κρήτη, την Κοζάνη, τη Φθιώτιδα, την Καβάλα, την Ηλεία, τα Γιάννενα, τη Βοιωτία και αλλού, ύστερα από κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ – ΟΑΕΕ, και  εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, αυτοαπασχολούμενοι και γυναίκες οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πορεύτηκαν δυναμικά στο Μέγαρο Μαξίμου στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα έντασης του αγώνα. 
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας,  επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του Κόμματος (δείτε εδώ τη δήλωση που έκανε).
Ο Δ. Κουμπούρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ κατήγγειλε το γεγονός ότι η Αστυνομία είχε αποκλείσει με κλουβες των ΜΑΤ την είσοδο στην Ηρώδου Αττικού. Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών επέδωσε το υπόμνημά τους στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και ζήτησαν να οριστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν μπόρεσε να τους δεχθεί «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων». Τόνισαν για μια ακόμα φορά πως δε συμβιβάζονται με τις περικοπές που έχουν υποστεί αλλά βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις.
Η ομιλία του Δ. Κουμπούρη στα Προπύλαια
Στην ομιλία του ο Δήμος Κουμπούρης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ σημείωσε ότι «Σήμερα βρισκόμαστε στα πρόθυρα της υπογραφής μιας νέας συμφωνίας που φέρνει νέα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα.
Τα νέα μέτρα που έρχονται φέρνουν νέα πακέτα που θα πληρώσουν ξανά και ξανά τα γνωστά υποζύγια, εργάτες, μικρομεσαίοι, φτωχοί αγρότες και φυσικά οι λεηλατημένοι συνταξιούχοι. Το νέο μνημόνιο ή η νέα συμφωνία, όπως θέλει να την ονομάζει η νέα συγκυβέρνηση, φέρνει νέα μέτρα 8 δισ. τα οποία θα φορτωθούν πάνω στις ταλαιπωρημένες μας πλάτες». Τόνισε ότι «απαιτούμε τώρα την αναπλήρωση όλων των απωλειών μας, είναι δικά μας χρήματα και παροχές που δεν μας τα χάρισε κανένας».(Δείτε το βίντεο ΕΔΩ και διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Χαιρετισμός από την ΕΓ του ΠΑΜΕ
Χαιρετίζοντας στα Προπύλαια ο Αλέκος Αρβανιτίδης μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ απηύθυνε σε όλα τα συνδικάτα, σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία την πρόταση «χωρίς καμιά απολύτως καθυστέρηση, όλα τα σωματεία, όλα τα συνδικάτα, όλοι οι μαζικοί λαϊκοί φορείς, με έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, με αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, με επιτόπου αποφάσεις στους χώρους δουλειάς, με όλους τους τρόπους και με όλα τα μέσα να πάρουν αποφάσεις άμεσης απάντησης στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία με Γενική Πανεργατική Απεργία, την ημέρα που θα φέρουν τη συμφωνία λαιμητόμο για ψήφιση στη Βουλή».
Τόνισε ότι «Τούτος ο λαός δεν είπε ακόμη την τελευταία του λέξη. Τούτος ο λαός έχει τεράστια δύναμη, ικανή να συντρίψει κάθε εκμεταλλευτή, κάθε εχθρική δύναμη που επιβουλεύεται το δίκιο του. Ας το πάρουν χαμπάρι! Τούτος ο λαός είναι σε θέση να γκρεμίζει μνημόνια, αφεντικά και αυταπάτες!».(Δείτε το βίντεο ΕΔΩ και διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ)
Χαιρετισμοί συνταξιούχων στα Προπύλαια
Ο Παναγιώτης Βαβουγιός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Δημοσίου υπογράμμισε πως κανένας διαχωρισμός δεν υπάρχει ανάμεσα στους συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και τόνισε πως όταν ένας νόμος κρίνεται αντισυνταγματικός, όπως έγινε πρόσφατα με την απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές συντάξεων, αυτό πρέπει να ισχύει για όλους. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ)
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, επισήμανε πως η πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων δεν είναι μόνο κραυγή διαμαρτυρίας αλλά και συναγερμός για ετοιμότητα απέναντι στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που βρίσκονται επί θύραις. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ)
Η Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Εμπόρων ΟΑΕΕ σημείωσε ότι τα προβλήματα των συνταξιούχων είναι πολύ καιρό και πρέπει να επιλυθούν. (Δείτε βίντεο ΕΔΩ)
Ο Τάσος Γεωργιάδης πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ σημείωσε «Βρισκόμαστε ξανά μαζί για να διεκδικήσουμε τα κεκτημένα που μας αφαίρεσαν. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων και να αποδεχθεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις κρατήσεις». (Δείτε βίντεο ΕΔΩ)
Ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Συνταξιούχων Σιδηροδρομικών τόνισε ότι «Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, τα μέτρα μένουν και εμπλουτίζονται, μας οδηγούν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Να μην τους το επιτρέψουμε, να βάλουμε τέλος στις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές. Έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε με αξιοπρεπείς συντάξεις, υγεία και ασφάλεια». (Δείτε βίντεο ΕΔΩ)