Στο τεράστιο έργο της δημοτικής αρχής της Πάτρας -παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια από την κυβερνητική πολιτική- και τις προσπάθειές της για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών και των φτωχών στρωμάτων, αναφέρθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δηλώσεις που έκανε πριν από τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Κυριακής με τον Κώστα Πελετίδη, τον κομμουνιστή δήμαρχο της πόλης.

Τον Δ. Κουτσούμπα, που επισκέπτεται σήμερα την Πάτρα, υποδέχθηκαν στο δημαρχείο, ο ίδιος ο δήμαρχος Πατρέων και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ενώ παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι των οργανισμών του Δήμου και της ΔΕΥΑΘ, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι και μέλη δημοτικών και κοινοτικών διαμερισμάτων.(Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο)


Τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευαν ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και ο Σπύρος Μπέτσης, γραμματέας Τομεακής Επιτροπής Αχαΐας.

«Υπόδειγμα» το έργο της δημοτικής αρχής

Υποδεχόμενος το Δ. Κουτσούμπα, ο Κ. Πελετίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της δημοτικής αρχής για την παρουσία του ΓΓ του ΚΚΕ, καθώς «είναι το κόμμα εκείνο το οποίο έχει μετερίζι και αγωνίζεται γι' αυτό που αγωνιζόμαστε και εμείς, για τα λαϊκά προβλήματα, για τους ανθρώπους που ιδρώνουν καθημερινά και αγωνίζονται για να ζήσουν και χτίζουν την πόλη μας αλλά και τη χώρα μας ολόκληρη».

Ο Δ. Κουτσούμπας ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και δήλωσε ότι «η ΚΕ του ΚΚΕ, πιστεύουμε συνολικά ο ελληνικός λαός, παρακολουθεί βήμα το βήμα, με πολύ ενδιαφέρον το τεράστιο έργο που έχετε να εκπληρώσετε, όσο μπορείτε και στα πλαίσια φυσικά αυτής της συνολικής πολιτικής αυτού του κράτους, μέσα στην κρίση που βρίσκεται, ως Δήμος, για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών της πόλης, της ευρύτερης περιοχής».


Πρόσθεσε ότι «τα μέτρα που έχετε πάρει μέχρι σήμερα αποτελούν -θα έλεγα- και υπόδειγμα, αντικείμενο μελέτης και για άλλους δήμους, παράδειγμα πώς με μια αγωνιστική στάση απέναντι στην κεντρική εξουσία, απέναντι σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις, απέναντι σε ένα κράτος που ουσιαστικά -εκτός από το ότι είναι διεφθαρμένο και έχει σαπίσει- δεν βοηθά στην πραγματικότητα την Τοπική Διοίκηση έτσι ώστε να κάνει στοιχειωδώς το έργο το οποίο έχει αναλάβει εκλεγμένη από το λαό».


Τέλος πρόσθεσε ότι «η πλειοψηφία του λαού της Πάτρας, των λαϊκών οικογενειών είναι μαζί σας, σας στηρίζει και ξέρει ότι ένας αγώνας που γίνεται, με σωστές θέσεις, με σωστή κατεύθυνση, που υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού ποτέ δεν πάει χαμένος. Και στο τέλος, ο λαός ο ίδιος θα βγει νικητής, παρά τις δυσκολίες, παρά τα πισωγυρίσματα, παρά τις όσες αναποδιές μπορεί να τύχουν και τυχαίνουν στην πορεία. Ο λαός μας μπορεί να πιστέψει, με μια δημοτική αρχή πραγματικά αγωνιστική, στη δύναμή του και να πιστέψει ότι μπορεί αν πάρει ο ίδιος στα χέρια του τις τύχες του να έχει οφέλη και άμεσα, για τις οικογένειές του, για την πόλη του, αλλά και συνολικότερα να ανοίξει ένας καλύτερος δρόμος για εμάς και για τα παιδιά μας».


Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό (δείτε περισσότερα εδώ).

Διεξοδική ενημέρωση για τη δράση του Δήμου

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο δήμαρχος και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, χάρισαν στον Δ. Κουτσούμπα δύο βιβλία που αποτελούν εκδόσεις του Δήμου Πατρέων: Το πρώτο ήτα το «Χρονικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών 1910-2010» και το δεύτερο το «Χαρτών Μνήμες - Πάτρα 1831-943».


Επίσης ενημέρωσαν διεξοδικά τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις παρεμβάσεις και τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής, για να ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια, που στενάζει από την αντιλαϊκή πολιτική. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για την απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη χιλιάδων οικογενειών, τις μεγάλες μειώσεις και απαλλαγές στα τιμολόγια του νερού, τη στήριξη των νέων ζευγαριών με την κατάργηση των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς για τους χαμηλόμισθους. Επίσης στην τεράστια καθημερινή προσπάθεια των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, για να αντιμετωπίσουν τις οξυμένες διατροφικές ανάγκες που αυξάνονται αλματωδώς, λόγω της μαζικής φτώχειας και εξαθλίωσης.

Μεγάλες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση

Τον ενημέρωσαν ακόμα για τις μεγάλες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης, που το ύψος τους ξεπερνά το 70% και στη σταθερή διεκδίκηση για πλήρη κρατική χρηματοδότηση, προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες και η μισθοδοσία των εργαζομένων, αλλά και η πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων για τις ανάγκες των Δημοτικών Υπηρεσιών. Τα τελευταία πέντε χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 600 εργαζόμενοι και η πρόσληψη ανάλογου αριθμού υπαλλήλων καθίσταται υποχρεωτική για να εκπληρώσει στοιχειωδώς ο Δήμος τις υποχρεώσεις του απέναντι στους δημότες.

Η δημοτική αρχή επισήμανε πως οι περικοπές δεν στοχεύουν μόνο στην εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και στο άνοιγμα πεδίων κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως για παράδειγμα στον τομέα της καθαριότητας.


Ο δήμαρχος και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου παρέδωσαν φάκελο στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν το συνολικό πλαίσιο διεκδίκησης (οικονομία, προσλήψεις, έργα υποδομής), τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούν στην οριστική παραχώρηση ολόκληρης της λιμενικής ζώνης στο λαό και τις ντεφάκτο ενέργειες που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση (Νότιο Πάρκο και χώροι στάθμευσης). Τονίστηκε ότι αυτές οι κατακτήσεις δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθούν αν δεν έβγαινε μπροστά η Διοίκηση σε κόντρα με τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας.

Αντιδρούν οι κεφαλαιοκράτες

Από τη συζήτηση αναδείχθηκε επίσης η οργανωμένη αντιπαράθεση ενάντια στη δημοτική αρχή από φορείς του κεφαλαίου, με επίκεντρο τις αποφάσεις για την αύξηση των ανταποδοτικών τελών σε βιομηχανίες, μεγαλεμπόρους και μεγαλοξενοδόχους και την προσφυγή τους στην αποκεντρωμένη διοίκηση ενάντια στην επιβάρυνσή τους. Επίσης επισημάνθηκε ότι στο ΣτΕ εκκρεμεί αγωγή της εταιρείας αναψυκτικών «Λουξ» κατά τους τέλους για χρήση νερού από μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και ποτών αλλά και η προσφυγή του επιχειρηματία Μανιατόπουλου ενάντια στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Να σημειωθεί ότι οι άλλες παρατάξεις στο ΔΣ έχουν υιοθετήσει την επιχειρηματολογία των καπιταλιστών.

Εξέφρασαν τέλος τις σκέψεις της δημοτικής αρχής για δυναμικές πρωτοβουλίες σε σχέση με το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει όλες τις λαϊκές οικογένειες. Πρωτοβουλίες για την στήριξη και την ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους και για το δικαίωμά τους στην σταθερή εργασία, με πλήρη εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Ο Δ. Κουτσούμπας, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τον δήμαρχο και την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει ολόπλευρα (με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, την εφημερίδα «Ριζοσπάστης» και το πόρταλ «902.gr»), όλες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής.