Από νωρίς το πρωί μαζί με την απεργιακή φρουρά στον "Μαρινόπουλο" στη Δημοσθένους

Στην απεργιακή συγκέντρωση στο υπ. Εργασίας



Κόντρα στο οργανωμένο σχέδιο της εργοδοσίας που αξιοποίησε περιφερειακούς διευθυντές για να εντείνουν την τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς μπροστά στην απεργία, αλλά και κόντρα στη σαφή θέση της πλειοψηφίας του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου που έχει ξαμοληθεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της εργοδοσίας, δυναμώνουν οι Επιτροπές Αγώνα, πληθαίνουν οι εργαζόμενοι που κινητοποιούνται και οργανώνονται και δεν κάνουν σημαία τους τις επιδιώξεις της εργοδοσίας.
Σε 24ωρη παναττική απεργία βρίσκονται σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα που έχουν συγκροτήσει σε καταστήματα της εταιρείας καθώς και στο κάλεσμα των κλαδικών Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής (Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής).
Το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, όπου έγιναν χαιρετισμοί από Σωματεία, Συνδικάτα και Επιτροπές Αγώνα. Μάλιστα την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν με ανακοινώσεις και παρουσίες τους στη συγκέντρωση συνδικαλιστές από δεκάδες σωματεία της Αττικής, ενώ στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας χαιρέτησαν αντιπροσωπείες εργαζομένων από το «Athens Ledra», το Συνδικάτο Φαρμάκου, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Πράκτικερ», το κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Συμμετείχε και η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας

Αντιπροσωπεία των απεργών και του κλαδικού Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συναντήθηκε με τον γγ του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, στον οποίο πέρα από το ζήτημα της παρέμβασης προς την εργοδοσία για να εξασφαλίσει μισθούς και θέσεις εργασίας, ζήτησαν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα προστασίας και ανακούφισης των απλήρωτων εργαζομένων, όπως δωρεάν μεταφορά από τις αστικές συγκοινωνίες, εκπτώσεις και απαλλαγές από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, έκτακτο επίδομα και άλλα. Η απάντηση του γραμματέα του υπουργείου Εργασίας ήταν ότι η κυβέρνηση «κάνει ό,τι μπορεί», αφήνοντας ωστόσο με γενικολογίες να διαφανεί ότι δεν έχει καμία πρόθεση να πιέσει τον Μαρινόπουλο και ότι αντίθετα του δίνει όλο το χρόνο που χρειάζεται για να «τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί» τους εργαζόμενους, προωθώντας ανενόχλητος τα σχέδιά του. Άλλωστε παρά τις δεσμεύσεις του σε προηγούμενη συνάντηση με τους εργαζόμενους ο Γ. Κατρούγκαλος δεν κάλεσε σε τριμερή συνάντηση τον Μαρινόπουλο την εβδομάδα που πέρασε, ενώ ο Α. Νεφελούδης είπε αόριστα ότι θα επιδιώξει συνάντηση αυτή την εβδομάδα.
Αμέσως μετά η αντιπροσωπεία ενημέρωσε τους απεργούς για τη στάση της κυβέρνησης και ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας στα καταστήματα συνεχίζεται με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Ο στόχος που μπαίνει τώρα είναι να συζητηθεί αυτή η απεργία και η στάση της κυβέρνησης σε όλα τα καταστήματα. Να δώσει ώθηση αυτή η πείρα στην ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση στις Επιτροπές Αγώνα, στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Νωρίτερα στην απεργιακή συγκέντρωση ξεχώρισε το πανό του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και των Επιτροπών Αγώνα στον «Μαρινόπουλο» που αναγράφει «Καμία θυσία για τον Μαρινόπουλο. Διεκδικούμε άμεση καταβολή όλου του μισθού μας. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις».
Σε ορισμένα καταστήματα της Αττικής η απεργία σημειώνει υψηλά ποσοστά, παρά την έντονη προσπάθεια που έκαναν όλες τις προηγούμενες ημέρες η εργοδοσία και η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου να υπονομεύσουν την οργάνωση και την κινητοποίηση των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι στο κατάστημα του Ρέντη όπου οι εργαζόμενοι συμμετέχουν καθολικά στην απεργία, ενώ στην απεργιακή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας συμμετείχε αντιπροσωπεία των 40 εργαζομένων από το κατάστημα του Γέρακα.
Από νωρίς το πρωί έγιναν απεργιακές περιφρουρήσεις σε πολλά υποκαταστήματα στην Αττική, στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες πόλεις.