KKE: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ - Κανένα συγχωροχάρτι στα κόμματα που μετράνε ως «κόστος» την ζωή του λαού.

Από την Καλλιθέα ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις σε δήμους και γειτονιές που πραγματοποιεί η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Όλοι στον αγώνα. Με ΚΚΕ δυνατό».

Το απόγευμα της Δευτέρας πλήθος κόσμου βρέθηκε στην συγκέντρωση των ΚΟ Καλλιθέας, γεμίζοντας την αίθουσα του κινηματογράφου «Καλυψώ». Ομιλητής ήταν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στον Νότιο Τομέα και ο Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ. Επίσης οι υποψήφιοι βουλευτές του Κόμματος στον Νότιο Τομέα, Δημήτρης Ακτύπης, Στέλλα Βαλαβάνη, Αντώνης Δαβανέλος, Γιώτα Δήμου, Ρούλα Ελευθεριάδου, Γιώργος Ιωαννίδης και Νάντια Στεφανίδη. Ακόμη οι δημοτικοί σύμβουλοι Καλλιθέας με την «Λαϊκή Συσπείρωση», Νανά Ιορδανίδου και Γιώργος Αντωνακάκης.

Το άνοιγμα έκανε ο Γιάννης Βακαλόπουλος, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής και εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Καλλιθέας, ο όποιος τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Οι κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας συγκέντρωση. Το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη στιγματίζει την περίοδο που διανύουμε. Και από το βήμα αυτό θέλουμε να χαιρετίσουμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις. (...)

Με πιο ισχυρό το ΚΚΕ παντού, από καλύτερες θέσεις θα μπορούμε να οργανώσουμε την πάλη σε όλα τα μεγάλα μέτωπα που έχουμε μπροστά. Να διατρανώσουμε ότι δεν ανεχόμαστε οι ανάγκες και οι ζωές μας να βρίσκονται υπό διαρκή απειλή, για τα κέρδη των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του εχθρικού αστικού κράτους απέναντι στα δικαιώματά μας.

Αυτά οι κομμουνιστές και όσοι συμπορεύονται μαζί μας - ακόμη και αν δεν συμφωνούμε σε όλα - τα αναδεικνύουμε παντού, με στόχο να συμβάλουμε να δυναμώνει η οργάνωση της πάλη και η διεκδίκηση. Όπως σήμερα στο κοινό δημοτικό συμβούλιο Καλλιθέας- Μοσχάτου Ταύρου που συζητιέται η ανάπλαση του φαληρικού όρμου και που παρεμβαίνουμε διεκδικώντας ελεύθερες παραλίες για το λαό.Όπως τις προηγούμενες ημέρες με τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά και τη στήριξη του ψηφίσματος των αθλητικό σωματείων και συλλόγων στα δημοτικά συμβούλια.

Τέλος επειδή πολλή συζήτηση γίνεται τις τελευταίες μέρες όσον αφορά τις δυνάμεις της ακροδεξιάς (και εκ του πονηρού διαφημίζονται από όσους δήθεν τους ξορκίζουν)…επειδή εδώ στην Καλλιθέα οι ρίζες της Αντίστασης και του αγώνα είναι βαθιές, διαμηνύουμε και από εδώ ότι όλοι αυτοί δεν θα βρουν πουθενά να σταθούν! Το εργατικό- λαϊκό κίνημα θα τους στείλει πίσω στις τρύπες τους. Τους κομμουνιστές δεν μας φοβίζουν ούτε απειλές, ούτε μηνύσεις!».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Θ. Παφίλης σημείωσε για το έγκλημα στα Τέμπη: «Τουλάχιστον 57 νεκροί προστίθενται σε έναν ατελείωτο, μακάβριο κατάλογο δολοφονημένων ανθρώπων. Είναι πρώτα απ΄ όλα οι δολοφονημένοι από τα εργατικά ατυχήματα εγκλήματα. Στα γιαπιά, στα εργοστάσια, σε χώρους δουλειάς. Φεύγουν για το μεροκάματο και δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν στο σπίτι τους, στην οικογένεια και τα παιδιά τους. Πάνω από 70 το 2022.

Δεν είναι μόνο αυτοί. Είναι οι καμένοι στο Μάτι και σε άλλες πυρκαγιές. Οι πνιγμένοι στη Μάνδρα και αλλού. Είναι οι πνιγμένοι στο "Σάμινα". Είναι οι καμένοι στο "Νόρμαν Ατλάντικ". Είναι οι δεκάδες χιλιάδες νεκροί από την πανδημία. Ατέλειωτος ο κατάλογος, των εγκλημάτων. Τα Τέμπη είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι. Είναι ποτάμι πράγματι η οργή του λαού».

Υπογράμμισε στη συνέχεια τις αιτίες των παραπάνω που «βρίσκονται στη ρίζα του καπιταλιστικού συστήματος που παντού, σε όλους τους τομείς, κινείται στη λογική κόστους-οφέλους. Και όταν λένε κόστος εννοούν την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων που υποτάσσεται στο όφελος, δηλαδή, στα κέρδη των πλουτοκρατών, των επιχειρηματικών ομίλων».

Επισήμανε ότι όλες τις κυβερνήσεις που υπηρετούν πιστά αυτή τη βαρβαρότητα ευθύνονται και ότι μπροστά στην οργή του λαού προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τις δυσλειτουργίες του κράτους ή το ανθρώπινο λάθος. Όπως εξήγησε όμως «αυτό το κράτος υπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων θυσιάζοντας ακόμα και τη ζωή των πολλών. Είναι το σκληρό ταξικό κράτος. Είναι το κράτος, που στην ψηφιακή εποχή δεν εφαρμόζει σύγχρονα μέτρα ασφάλειας στους σιδηροδρόμους και στα ΜΜΜ. Είναι το κράτος όμως που ταχύτατα εφαρμόζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς».

Ο Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε στις προειδοποιήσεις των εργαζομένων που δεν εισακούστηκαν, επειδή η ασφάλεια αντιμετωπίζεται σαν κόστος, όπως και στα απανωτά ατυχήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο που προειδοποιούσαν για το κακό που ερχόταν. Στηλίτευσε δε την τωρινή στάση και τις δικαιολογίες των αστικών κομμάτων, όπως και την αποθέωση τους στην ΕΕ.

Σημείωσε πως εξίσου δραματική είναι η κατάσταση στις αστικές, τις θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές. Τόνισε πως κρατικός τομέας και ιδιωτικός στην ίδια γραμμή κινούνται αφού η λογική κόστους - οφέλους αγκαλιάζει όλους τους τομείς.

Όπως είπε, «το καπιταλιστικό κράτος μετρά την υγεία, την παιδεία, όλους τους τομείς, σε αυτή τη γραμμή. Για αυτό και για παράδειγμα στους σιδηροδρόμους την εφάρμοσε. Κόστος οι εργαζόμενοι. Κόστος η συντήρηση. Κόστος τα συστήματα ασφαλείας. Κόστος η υγεία. Κόστος η παιδεία κλπ. Παράδειγμα: η κρατική ΔΕΗ πουλούσε ρεύμα με 5 τότε δραχμές στην ΠΕΣΙΝΕ, που έκαιγε ρεύμα όσο η Θεσσαλονίκη και 18 στους καταναλωτές. Το δίλημμα δεν είναι κρατικό ή ιδιωτικό. Και τα δύο σε αυτό το κράτος τα ίδια συμφέροντα εξυπηρετούν. Μόνο ένα εργατικό κράτος μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε όφελος του λαού και όχι των καπιταλιστών που θα εξαλείψει».

Ο Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα και τις ημέρες των κόμματων του κεφαλαίου. «Τους έχουμε ζήσει όλους. Όλων των ειδών τις κυβερνήσεις. Και αυτοδύναμες και συμμαχικές. ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ, την πρώτη φορά όπως έλεγαν Αριστερά με τον Καμένο», σημείωσε.

«Τους ζήσαμε όλους και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, που παρά τους καυγάδες συμφώνησαν στα μεγάλα θέματα. Η αλήθεια είναι ότι μοιράζονται έναν κοινό σκοπό: Την καπιταλιστική ανάπτυξη και τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης. Απλά μαλώνουν για το ποιος είναι πιο ικανός να τον υπηρετήσει», εξήγησε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Θανάσης Παφίλης ανέφερε: «Δεν υπάρχει γι' αυτούς συγχωροχάρτι αλλά ψήφος καταδίκης, ψήφος στο ΚΚΕ που όλα αυτά τα χρόνια παλεύει και κινητοποιεί τον λαό.

- Ενάντια στις αιτίες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

- Για να καταργηθούν οι αντιλαϊκοί φόροι και τα χαράτσια.

- Για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

- Για σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και τον νόμο Χατζηδάκη.

Μπαίνει μπροστά στην πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς, που βγάζουν στο σφυρί τα λαϊκά σπίτια, για να προστατευτεί η λαϊκή περιουσία από τα αρπακτικά των funds, για να διαγραφούν τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών.

Δυναμώνει τον αγώνα ενάντια στις επιπτώσεις από την εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας, που έχει μετατρέψει τον λαό μας σε στόχο αντιποίνων.

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας, δηλαδή στο να συναντηθούν όλοι όσοι βρίσκονται στην ίδια πλευρά, εργάτες, βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, σε ένα πανελλαδικό συντονισμένο κίνημα ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.Οι πολλοί πρέπει τώρα να πάρουν τη θέση τους απέναντι στους λίγους και την άπληστη εξουσία τους.

Δυνατό ΚΚΕ, γιατί οι βουλευτές του ΚΚΕ ήταν, είναι και παραμένουν δίπλα σε κάθε λαϊκό πρόβλημα. Και το πιο σημαντικό είναι πως οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν έχουν καμιά σχέση με τη σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος - και τέτοια υπάρχει μπόλικη - όπως αποδεικνύουν τα διάφορα σκάνδαλα με τους Πάτσηδες και τις Καϊλή, με τις συναλλαγές και τα παζάρια σε βάρος του λαού.

Δυνατό το ΚΚΕ, γιατί η κάθε ψήφος στο ΚΚΕ κατατίθεται στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, εκεί που πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας και εκεί μένει.

Ούτε μεταλλάσσεται, όπως συμβαίνει με τις μεταγραφές των βουλευτών των αστικών κομμάτων.Η ψήφος στο ΚΚΕ βρίσκεται μόνιμα στα αριστερά έδρανα, δεν κόβει βόλτες, δεξιά κι αριστερά, πάνω, κάτω και πλαγίως. Όσο περισσότερο χώρο μέσα στη Βουλή πιάσουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, τόσο το καλύτερο για τον λαό.

Το ΚΚΕ πάντα στάθηκε στο πλευρό του λαού. Και σήμερα μπροστά στις δυσκολίες που υπάρχουν στέκεται όρθιο, σαλπίζει το δυνάμωμα της ταξικής πάλης, τον αγώνα για σταμάτημα της επίθεσης, το σάλπισμα για αντεπίθεση, τη συγκέντρωση δυνάμεων, την κοινωνική συμμαχία, για την ανατροπή. Όχι μόνο για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση, αλλά για να αντιστοιχηθούν οι τεράστιες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες της επιστήμης και της εξέλιξης με την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Για να απολαύσουν οι παραγωγοί του πλούτου αυτόν που παράγουν».