Εκφράζουμε την θλίψη μας για τον τραγικό θάνατο του εργαζόμενου στον Δήμο Καλλιθέας, καθώς και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του και στους οικείους τους.

Καταγγέλλουμε τις τεράστιες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, αφού σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο μετά τον θάνατο του εργαζόμενου, συνεχίζει να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν, «πετώντας το μπαλάκι», ακόμη και στον ίδιο, ότι, τάχα, πήγε με δική του πρωτοβουλία να ξεκλειδώσει την παιδική χαρά, στην οποία βρέθηκε νεκρός.

Τα ερωτήματα για αυτό το εργοδοτικό έγκλημα είναι αμείλικτα και πρέπει να απαντηθούν από την Δημοτική Αρχή:

  • Γιατί δούλευε ο εργαζόμενος σε συνθήκες σφοδρού καύσωνα, ενώ ήταν γνωστό ότι άνηκε σε ευπαθή ομάδα, μέρα και ώρα, που με υπουργική απόφαση προβλεπόταν υποχρεωτική διακοπή εργασιών;

  • Τι μέτρα πάρθηκαν για την ασφάλεια όλων των εργαζομένων τις μέρες του καύσωνα, ώστε να είναι προστατευμένοι και να μην κινδυνέψει η ζωή κανενός;

Οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι εγκληματικές, γιατί υλοποιεί κατά γράμμα την πολιτική που καθιστά περιττό κόστος τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, ακόμη και όταν πρόκειται για ακραίες συνθήκες όπως ο καύσωνας, ακόμη και όταν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες!

Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε παρέμβει στη Διοίκηση του Δήμου από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας όταν ο καύσωνας ήταν προ των πυλών και είχε απαιτήσει, όπως και συνεχίζει να απαιτεί, να παρθούν όλα τα μέτρα πρόληψης για την προστασία και την ασφάλεια όλων των εργαζομένων του Δήμου, όπως:

  • Διακοπή άμεσα όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης και της στολής εργασίας.

  • Συνεχή διάθεση πόσιμου, δροσερού νερού στους εργαζόμενους, κοντά στη θέση εργασίας τους.

  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Απαιτούμε την άμεση διερεύνηση του περιστατικού, όπως τονίσαμε στην παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμαρχο Καλλιθέας, σήμερα Δευτέρα 24/7, παρουσία και εκπροσώπων του κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες χωρίς καμία προσπάθεια συγκάλυψης!

Στηρίζουμε έμπρακτα και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Δήμου! Καλούμε τον λαό της Καλλιθέας να στηρίξει μέσα από τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής τον δίκαιο αγώνα των συναδέλφων, εργαζόμενων του Δήμου Καλλιθέας, για να αντιμετωπίσουμε την άγρια κατάσταση που τσακίζει τις ζωές μας.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς!

Καλλιθέα, 24/7/2023