Ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Απρίλη, για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων.
«Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης γίνεται στη βάση της συμφωνίας που έχει υπογραφεί από τις 20 Φλεβάρη με τους εταίρους, συμφωνία που δεν έχει έρθει ακόμα για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, για να μην φανεί ότι ψηφίζουν "μνημονιακοί" και "αντιμνημονιακοί" μαζί.
Σε αυτή τη βάση γίνεται η διαπραγμάτευση. Άρα στη βάση της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πληρώνουμε το χρέος και θα το πληρώνουμε στο διηνεκές -όπως λέει ο κ. Βαρουφάκης- εγκαίρως και προς όλους. Γι' αυτό το χρέος και γι' αυτές τις δόσεις γίνεται η ΠΝΠ. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Ήδη υπάρχει γενικευμένη στάση πληρωμών.
Εδώ υπάρχει μία ΠΝΠ που την υπογράφει ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλο το υπουργικό συμβούλιο. Κι έρχεται μετά ο υπουργός και εμφανίζεται να μην ξέρει τι υπέγραψε! Μας προέκυψε κι άλλος Χρυσοχοΐδης!
Εμείς δεν συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει θέμα. Είναι σαφές ότι αφορά και τις σχολικές επιτροπές και τα πάντα, γιατί μιλάει για τα διαθέσιμα, για 15θήμερο και για αναδρομική ισχύ από 17 Μάρτη. Άρα έχουν γίνει και κινήσεις που πρέπει να νομιμοποιηθούν και θα γίνουν, κατά τη γνώμη μας, κι άλλες. Αφορά, επίσης, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν αφορά τις δημόσιες επιχειρήσεις, γιατί αυτές είναι στο χρηματιστήριο και εκεί είναι και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Και για να μιλάμε καθαρά αυτό γίνεται γιατί "καίει" να πάρουμε από το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Άρα η στάση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να είναι καταδίκη και απόσυρση, αλλά και να παρθεί απόφαση για μη εφαρμογή. Δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Αυτή τη στάση θα κρατήσουμε ως "Λαϊκή Συσπείρωση" και στους δήμους που διοικούμε και στη συζήτηση που γίνεται στην ΚΕΔΕ και σε όλα τα άλλα Δημοτικά Συμβούλια που συμμετέχουμε. Είναι κρίσιμο το θέμα και δεν πρόκειται αυτό το μέτρο να μας "σώσει". Θα πληρωθεί η δόση, θα έρθει μετά η συμφωνία με τους δανειστές και οι δήμοι θα ψάχνουν να βρουν ΚΑΠ, δηλαδή χρήματα που έχει δώσει ο κόσμος, οι δημότες, αφού αφορά εννοείται και τα ανταποδοτικά. Διαφορετικά δεν θα έδινε τους ΚΑΠ.
Η πρότασή μας είναι ότι επειδή θα διαφωνήσουμε στο πολιτικό σκεπτικό, να μείνουμε σε μία συμφωνία καταδίκης - απόσυρσης. Προτείνουμε να καλύψουμε με την απόφασή μας τον δήμαρχο που λέει ότι δεν θα την εφαρμόσει και να δούμε τη συνέχεια των βημάτων μας».