Εκτός από δεκάδες χιλιάδες «κομμένα» παιδιά, η πριμοδότηση της κυβέρνησης προς τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς στέλνει στην ανεργία συμβασιούχους εργαζόμενους στους δημοτικούς
Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες γονείς που αναζητούν μία λύση για να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς. Από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που είναι δωρεάν, έχουν ήδη αποκλειστεί και επίσημα πάνω από 48.000 παιδιά, χιλιάδες ακόμα βρίσκονται κυριολεκτικά ξεκρέμαστα, αφού τα τροφεία που ζητούν δημοτικοί και ιδιωτικοί σταθμοί είναι υπέρογκα. Ακόμα όμως και εκείνες οι οικογένειες που πήραν στα χέρια τους τα κουπόνια (voucher), που τους δίνουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό, αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων και πολλές από αυτές δεν ξέρουν εάν τελικά στάθηκαν τυχερές ή όχι.
Τις προηγούμενες μέρες, ο «Ριζοσπάστης» κατέγραψε αναλυτικά αυτά τα προβλήματα. Υπάρχουν δικαιούχοι από τους οποίους πήραν πίσω το κουπόνι επειδή δεν υπήρχε δομή στην περιοχή τους. Αλλοι δικαιούχοι ακόμα δεν έχουν βρει πού θα στείλουν το παιδί τους αφού όπου απευθύνονται τους ενημερώνουν ότι έχει συμπληρωθεί ο αριθμός. Και αυτά είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τους εργαζόμενους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, των οποίων η ανανέωση των συμβάσεων βρίσκεται «στον αέρα». Γιατί συμβαίνει αυτό; Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, μειώθηκαν δραστικά φέτος οι θέσεις σε δομές που δηλώθηκαν από δήμους. Επιπλέον, οι περισσότεροι γονείς προτιμούν τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αφού πλέον μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι, με το voucher, πού θα στείλουν το παιδί. Αυτός ο συνδυασμός έχει ως συνέπεια οι εγκεκριμένες θέσεις σε δομές των δήμων να είναι λιγότερες, δηλαδή λιγότερα voucher.
Ας πάμε σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Στην Ηλιούπολη, από τις συνολικά 343 οικογένειες που πήραν voucher, τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης επιλέγουν οι 125 και τους ιδιωτικούς σταθμούς οι 121, ενώ 97 δεν έχουν κάνει ακόμα προσωρινή επιλογή. Στο περσινό πρόγραμμα το μερίδιο των ιδιωτικών παιδικών σταθμών δεν ξεπερνούσε τα 80 παιδιά. Με βάση αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί στην πόλη αυξάνουν την πελατεία τους από το πρόγραμμα και οι δημοτικοί σταθμοί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καταφέρουν να προσελκύσουν τον αριθμό των παιδιών που είχαν και πέρσι και που ανερχόταν σε 217!
Πέρσι, με αυτό τον αριθμό των παιδιών και τη χρηματοδότηση που τα συνόδευε, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ανανέωσαν τις συμβάσεις των περίπου 25 παιδαγωγών και βοηθητικού προσωπικού και κατάφεραν να λειτουργήσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, αν εξαιρέσει κανείς το βοηθητικό προσωπικό που παρέμενε με σοβαρότατες ελλείψεις. Φέτος, πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους είναι κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι.
Να που, εκτός από τις επιπτώσεις στα νέα ζευγάρια, σοβαρές είναι οι επιπτώσεις και στους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές. Και γι' αυτό προβάλλει η ανάγκη να υπάρξει ένα ευρύ μέτωπο διεκδίκησης δραστικών λύσεων απέναντι σε αυτήν την κατάσταση.
Εκτός χρηματοδότησης ό,τι δεν βγάζει κέρδη για το κεφάλαιο
Με τις αγωνίες και τα αδιέξοδα χιλιάδων εργατικών οικογενειών παίζει προκλητικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ, Μ. Τάισεν, στην Ερώτηση της Eυρωκοινοβουλευτικής Oμάδας του ΚΚΕ «γιατί η ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμες τις λειτουργικές δαπάνες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών;», απαντά χωρίς περιστροφές ότι η ΕΕ «παρέχει στήριξη μόνο σε επενδύσεις, σε παραγωγικές επενδύσεις και σε δραστηριότητες για τη δημιουργία ικανοτήτων. Ως εκ τούτου, τα λειτουργικά έξοδα δεν εντάσσονται στο πεδίο της συνδρομής της» μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Πρόκειται για κυνική ομολογία της ΕΕ πως ό,τι δεν έχει άμεση σχέση με επενδυτικά σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου και την κερδοφορία του, περισσεύει και δεν χρηματοδοτείται. Ετσι, και τα λειτουργικά έξοδα για τους παιδικούς σταθμούς θεωρούνται κόστος που πρέπει να το επωμιστούν και πάλι οι εργαζόμενοι ξαναπληρώνοντας απευθείας οι ίδιοι κι ενώ ήδη πληρώνουν αβάσταχτους φόρους. Στην ίδια κατεύθυνση στήριξης της επιχειρηματικότητας εντάσσεται και το ότι ακόμη και τα όποια κονδύλια του ΕΣΠΑ δίνονται για τους παιδικούς σταθμούς, δίνονται με όρους και προϋποθέσεις που οδηγούν στην ενίσχυση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και την απαξίωση των δημοτικών.