Την τρίτη 12/11/2019 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλλιθέας προκειμένου να εγκριθούν το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου  για το 2020. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στις τοποθετήσεις τους ανέδειξαν το αντιλαϊκό – ταξικό χαρακτήρα του προτεινόμενου προϋπολογισμού, ο οποίος ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου και δε μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Καλλιθεώτικου λαού.

Στη παρέμβασή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Καλλιθέας Γιάννης Βακαλόπουλος ανέφερε ότι: Στην εισηγητική έκθεση του Δημάρχου Καλλιθέας και τον προϋπολογισμό αποτυπώνεται το γεγονός ότι επί της ουσίας η Δημοτική αρχή δε διαφωνεί με το συνολικό πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, της ιδιωτικοποίησης και των Δήμων που θα λειτουργούν σαν Ανώνυμες Επιχειρήσεις. Πρόκειται για προϋπολογισμό πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του δημοσιονομικού πλαισίου, όπως καθορίζεται από το μεσοπρόθεσμο 2018-2022, υπό την αυστηρή εποπτεία του οικονομικού παρατηρητηρίου. Τον αντιδραστικό του χαρακτήρα, πέρα από το πώς συντάσσεται, συμπληρώνει το γεγονός ότι για την έγκρισή του ως έγκυρες μετράνε μόνο οι θετικές ψήφοι υπέρ του.  Ένα βασικό μέγεθος για μας που αποτυπώνει τον αντιλαϊκού χαρακτήρα του προϋπολογισμού είναι η αναλογία κρατικής χρηματοδότησης περίπου στο 35% και ιδίων εσόδων στο 65%. Αναλογία που δείχνει πόσο έχει βαθύνει ο ρόλος της τοπικής διοίκησης ως ένας επιπρόσθετος φορομπηχτικός μηχανισμός εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Χαρακτηριστικά, η κρατική χρηματοδότηση δε φτάνει να καλύψει ούτε το 60% για τη μισθοδοσία του προσωπικού και είναι σαφώς μειωμένη, σε σχέση με πέρυσι, για τις σχολικές επιτροπές και την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων της Καλλιθέας που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι η επίλυση των προβλημάτων και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών του λαού της Καλλιθέας που αφορούν τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την πρόνοια κλπ θα κριθούν  μέσα από την αγωνιστική – λαϊκή διεκδίκηση ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στην τοποθέτηση του ο Γιώργος Αντωνακάκης, στηλίτευσε το γεγονός ότι παρουσιάζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο ένας προϋπολογισμός για τον οποίο, έπειτα και από τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ, οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν δικαίωνα αρνητικής ή λευκής ψήφου. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μέσα στο βάθος εικοσαετίας, το κρατικό κονδύλι προς το δήμο έχει περιοριστεί σε ποσοστό κάτω του 2%, το μόνιμο προσωπικό  έχει συρρικνωθεί στο μισό, ρημάζουν οι χώροι πολιτισμού και αθλητισμού (Μερκούρη, ΑΤΛΑΣ, Γήπεδο Ποδοσφαίρου) και δε δίνεται ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυσή τους, ενώ την ίδια στιγμή η Δημοτική Αρχή περηφανεύεται για το περιβόητο πλεόνασμα που υπάρχει στα ταμεία της.

Στην συνεδρίαση το λόγο πήρε και ο Λουκάς Σπήλιος, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης στην επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου. Στη παρέμβασή του ανέφερε ότι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια οι δαπάνες που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό, όσο αφορά την εκπαίδευση, είναι μειωμένες κατά το ήμισυ. Την ίδια στιγμή τα σχολεία της Καλλιθέας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Μετέφερε την τραγική εικόνα που υπάρχει στο σχολικό κτίριο του 4ου Δημοτικού Καλλιθέας, που παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς το Δήμο δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την προστασία των μικρών μαθητών και των δασκάλων. Ενδεικτικά στο σχολείο, δεν υπάρχει αλεξικέραυνο, δε πληρούνται οι στοιχειώδης κανόνες υγιεινής με αποτέλεσμα οι γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη ώστε να προμηθεύουν το σχολείο με τα απαραίτητα, δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί το σχολείο.

Λαϊκή Συσπείρωση Καλλιθέας, 16-11-2019