Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,

Η νέα έξαρση της πανδημίας δυστυχώς είναι γεγονός. Καθημερινά καταγράφονται εκατοντάδες νέα κρούσματα.

Ανάμεσά τους ήταν και δύο συναδέλφισσες, μία από το κοιμητήριο και μία από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Έγιναν τα σχετικά τεστ στους συναδέλφους που είχαν έρθει σε άμεση επαφή μαζί τους, με αρνητικά ευτυχώς αποτελέσματα, ενώ ο συγκεκριμένος βρεφονηπιακός σταθμός έκλεισε για 14 ημέρες όπως προβλέπεται.

Απαιτούμε τα απαραίτητα και άμεσα μέτρα προστασίας όλων των εργαζομένων λόγω covid-19, σε όλους τους εργασιακούς χώρους, αντισηπτικά, γάντια μιας χρήσης, μάσκες κλπ, καθώς και τεστ για όλους τους εργαζόμενους σε περίπτωση κρούσματος.

Επειδή η υγεία μας είναι πολύτιμη και δεν είναι ατομική μας ευθύνη όπως προσπαθούν όλοι να μας πείσουν, πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσουν στον εργαζόμενο και στον κάθε πολίτη άμεση πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Και όταν υπάρχει ύποπτο κρούσμα πρέπει να μας στέλνουν για εργαστηριακό έλεγχο για covid-19 σε δημόσιο νοσοκομείο, χωρίς να βάζουμε το χέρι στη τσέπη.

Όλα αυτά για να μην είναι για το θεαθήναι απαιτούν ένα συνολικό σχέδιο λήψης μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, με ένα δημόσιο σύστημα υγείας πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, που θα βασίζεται στην πρόληψη, που δεν θα προωθεί τα ΣΔΙΤ και δεν θα του τελειώνουν τα test…, ούτε θα κάνει συμβάσεις με τις ιδιωτικές κλινικές σε διπλάσια τιμή, ούτε θα βάζει ημερομηνία «λήξης» στο ιατρικό, νοσηλευτικό κλπ προσωπικό, ούτε θα θεωρεί πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας τα ιδιωτικά εργαστήρια, τα ιατρεία και τους «εθελοντές»…

Γι’ αυτό απαιτούμε:
  • Τώρα δωρεάν Παροχή Μέσων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ με ευθύνη της δημοτικής αρχής και μάλιστα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους μόνιμους ή συμβασιούχους.
  • Απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων και άμεσα μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.
  • Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 (ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ) και αναγγελία ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους.
  • Την πρόσληψη μόνιμων Ιατρών Εργασίας.

Καλλιθέα, Σεπτέμβριος 2020.