Με πρωτοβουλία των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Καλλιθέα, καθώς και του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο «Κάστρο» της οδού Μπιζανίου, μια λιτή εκδήλωση τιμής και μνήμης.

«Αδέλφια, η θυσία σας άσκοπα δεν έγινε/ σα χείμαρρος το αίμα σας/ της προδοσίας το βούρκο θα ξεπλύνει./ Η συνοικία σας ευγνωμονεί/ κι ευλαβικά κλίνει το γόνυ,/ περήφανη για σας που πέσατε...» (Επίγραμμα των ΕΠΟΝιτών της Καλλιθέας).

Οι δέκα ΕΛΑΣίτες- ΕΠΟΝίτες έπεσαν ηρωικά στη μάχη που έγινε στην Καλλιθέα στις 23 και 24 Ιούλη του 1944. Στις 24 Ιούλη, κυκλώθηκαν στο σπιτάκι-«Κάστρο» στην οδό Μπιζανίου από τους Γερμανούς και τους ταγματασφαλίτες. Αντί να παραδοθούν, πολέμησαν μέχρι να πέσουν όλοι τους νεκροί. Όταν τους τέλειωσαν τα πυρομαχικά, μετά από πέντε ώρες μάχης, οι τελευταίοι μαχητές που ήταν ζωντανοί, έδωσαν τέλος στη ζωή τους με τη μοναδική σφαίρα που τους είχε απομείνει.

Η θυσία τους αποτελεί πηγή έμπνευσης για το σήμερα, αντιπροσωπευτικό παράδειγμα στην ηρωική, ιστορική πορεία του ΚΚΕ, του τι σημαίνει η σωστή πλευρά της Ιστορίας!

Στο μνημείο που έχει στηθεί για να υπενθυμίζει τον ηρωισμό των 10 ΕΛΑΣιτών - ΕΠΟΝιτών μαχητών, κατατέθηκαν λουλούδια εκ μέρους των ΚΟ Καλλιθέας του ΚΚΕ από την Ελευθερία Πελέκη, μέλος του ΤΓ Νοτίων Συνοικιών του ΚΚΕ, εκ μέρους των ΟΒ Καλλιθέας της ΚΝΕ από την Ανδριάννα Χατζηπαντελή, μέλος του ΤΓ Νοτιών Συνοικιών της ΚΝΕ και εκ μέρους του Παραρτήματος Καλλιθέας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, από τον Χριστόφορο Γιακουμέλο, Γραμματέα της Διοικούσας Επιτροπής. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Μάγδα Χαλτσοτάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ και Γραμματέας της ΤΟ Νοτίων Συνοικιών του ΚΚΕ και ο Γιάννης Βακαλόπουλος, μέλος της ΤΕ Νοτίων Συνοικιών του ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Καλλιθέας.